Hlavní obsah

Ohříváte uvařenou rýži? Koledujete si o průšvih a riskujete střevní problémy

Foto: Dmitrii Ivanov, Shutterstock.com

Foto: Dmitrii Ivanov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžně ohříváte vařenou rýži a nikdy vám po ní nic nebylo? Je dobré mít se na pozoru: bakterie Bacillus cereus, která se ve vařené rýži rychle množí, může způsobit otravu jídlem a ohrožuje především lidi s oslabenou imunitou a malé děti. Jak se tomu vyhnout?

Článek

Proč může být vařená rýže nebezpečná? Patří mezi potraviny, které bývají nejčastěji kontaminované všudypřítomnou bakterií Bacillus cereus. Ve vlhkém a teplém prostředí uvolňuje jedy, které dokážou přivodit nepříjemné střevní potíže, vyvolat koliky, zvracení a vodnatý průjem.

Kdy je vařená rýže nebezpečná

Spory nepříjemné bakterie Bacillus cereus nezničí ani var. Naopak – teplo a vlhko je probouzejí k životu. Hned po uvaření nebezpečí nehrozí, proto můžete horkou, čerstvě uvařenou rýži jíst zcela beze strachu. Ale už během první hodiny se ze spor začnou vyvíjet bakterie, množit se a uvolňovat toxiny. Teplota mezi 4-55 °C jim svědčí a vyloučené toxiny mohou brzo překročit kritické množství. Pouhým okem a čichem to přitom nepoznáte: vzhled ani chuť rýže se nezmění.

Jak zabránit množení bakterií v rýži

Když uvaříte víc rýže, než dokážete sníst najednou, je důležité ji ihned zchladit. Propláchněte ji na sítku studenou vodou a nechte okapat, nebo ji rozdělte do mělkých krabiček, ochlaďte ve vodní lázni a uložte do lednice – nejlépe vzduchotěsně uzavřenou. Když rýži vychladíte do hodiny po uvaření, bakterie se nestihnou přemnožit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vařená rýže je vynikající, ale musíte s ní šikovně zacházet, abyste byli v bezpečíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak skladovat a ohřívat vařenou rýži

Správně uskladněnou rýži, tedy rychle zchlazenou a umístěnou v chladničce, můžete ohřát. A to druhý (maximálně i třetí) den – ideálně na pánvi. Je důležité, abyste ji skutečně pořádně prohřáli: měla by být opravdu horká! Pokud to děláte v mikrovlnné troubě, nezapomeňte rýži v průběhu ohřívání promíchat, aby byla horká i v jádru. Nikdy ji neohřívejte víckrát a přebytky raději vyhoďte, jinak riskujete otravu jídlem.

Jak správně zmrazit vařenou rýži

Přebytky rýže lze také zmrazit, ale musíte přitom vždy dodržet pravidlo o rychlém zchlazení. Rýži po uvaření propláchněte studenou vodou, nechte pořádně okapat a rozložte na tác. Do mrazničky ji vložte ideálně do půl hodiny po uvaření. Zmraženou rýži přesypejte tácu do sáčku, uložte do mrazáku a spotřebujte do měsíce – rychle ztrácí na kvalitě. Mraženou rýži ohřívejte stejně jako rýži z chladničky: buď poctivě na pánvičce, nebo v mikrovlnné troubě.

Je bezpečné jíst sushi?

Kladete si otázku, zda je bezpečné jíst stále populárnější sushi? Buďte v klidu, Japonci tohle jídlo zdokonalují tisíciletí a vědí, jak na něj. Rýži na sushi rychle zchladí a dochutí směsí octa, soli a cukru, která brání růstu nebezpečných bakterií.

Porce na osobu: Kolik rýže uvařit

Chcete se vyhnout nebezpečí otravy či zbytečnému plýtvání? Nejlepší je naučit se správně odměřit potřebné množství rýže. Na jednu porci přílohy by vám mělo stačit 60–80 g rýže, na rizoto 80–100 g. Málokomu se ovšem chce při tak banální kuchyňské operaci, jako je vaření rýže, vytahovat váhu. Pořiďte si proto odměrku (postačí i vyřazený hrneček): jednou provždy odvažte množství rýže, které vyhovuje vašim potřebám, a udělejte si na odměrku značku.

Zdravý jídelníček by měl být co nejpestřejší, neomezujte se proto jen na brambory, rýži a těstoviny: vyzkoušejte recepty z jahel, recepty z pohanky nebo recepty z krup.

Reklama

Načítám