Hlavní obsah

Jak skladovat citrusy? Nebojte se je utopit, ale držte je odděleně

Foto: Sinti Lu, Shutterstock.com

Foto: Sinti Lu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi ovoce, které se v zimě nakupuje nejvíce, rozhodně patří citrusy. Jsou plné vitaminů, a pomůžou vám tak ve zdraví zvládnout chladné měsíce. Jak je ale skladovat, abyste po pár dnech nevyhazovali místo citronů chlupaté tenisové míčky? Existuje několik jednoduchých triků.

Článek

Citron nebo pomeranč… Většinou toto ovoce prostě nandáte na mísu a hotovo. Po pár dnech však zespod odebíráte a vyhazujete plesnivé kousky a nadáváte si. Je však několik užitečných vychytávek, díky kterým vám doma citrusy vydrží chutné a krásné třeba i tři měsíce. Jaké to jsou?

Optimální teplota pro pomeranče

Pomeranče preferují chladnější teploty, ideálně kolem 4 °C. Ujistěte se, že jsou umístěny v chladničce, aby se zpomalil proces zrání a plody zůstaly šťavnaté.

Citrony a jejich nároky na vlhkost

Citrony si lépe zachovávají čerstvost při nižší vlhkosti. Skladujte je klidně v pokojové teplotě, ale hlavně v suchém prostředí, například v síťovině nebo na papírových utěrkách, aby se minimalizovalo riziko plísní.

Další způsob, jak skladovat citrony, se může na první pohled zdát trochu zvláštní. Dobře vymytou uzavíratelnou nádobu naplňte čistou vodou a citrony do ní ponořte. Nádobu uzavřete a skladujte v lednici. Citrony takto vydrží chutné až tři měsíce, což už se rozhodně vyplatí. Pokud budete chtít citron například do čaje, vyjměte ho z nádoby čistou lžící, osušte a využijte dle vašich požadavků.

Grepům svědčí temno

Grep prosperuje v temném prostředí. Uložte je do chladničky nebo na jiné tmavé chladnější místo, abyste minimalizovali vystavení slunečnímu světlu, které by mohlo zbytečně urychlit jejich dozrávání a kažení.

Foto: Nedim Bajramovic, Shutterstock.com

Grepy jsou háklivé na světlo Foto: Nedim Bajramovic, Shutterstock.com

Skladování citrusů všeobecně

Chladnička

Většinu citrusů skladujte v lednici při teplotě 4-7 °C. Citrusy mají rády chladné prostředí, což pomáhá zpomalit proces zrání a udržuje šťavnatost.

Oddělené skladování

Skladujte různé druhy ovoce odděleně od sebe. Některé druhy produkují ethylen, což může urychlit zrání ostatních druhů. Platí to však i pro samotné citrusy! Uchovávejte citrony odděleně od pomerančů a grepů.

Schránky s otvory pro vzduch

Vhodné na skladování jsou síťové sáčky nebo děrované krabičky, které umožňují vzduchu cirkulovat kolem citrusů. To pomáhá zabránit plísni a hnilobě.

Předem sklizené plody

Grepy, citrony a pomeranče lze sklízet předem a uskladnit, takže se nebojte předčasně utržených plodů, které mohou na pultech obchodů vypadat na první pohled nevábně. Po zakoupení je můžete umístit do papírových nebo síťových pytlíků a uložit do chladničky, kde pozvolna dozrají.

V suchu

Udržujte citrusy na suchém místě, protože přebytečná vlhkost může vést k plísni. Nádobu, kde je budete skladovat, vyložte papírovými utěrkami, které přebytečnou vlhkost absorbují.

Kontrola poškození

Před skladováním zkontrolujte, zda citrusy nejsou poškozené nebo nemají skvrny. Takovéto plody se začnou kazit předčasně a tím ovlivní kvalitu ostatních citrusů.

Načítám