Hlavní obsah

Uchováváte potraviny v mrazáku? Nedělejte chyby!

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Reklama

Dáváte většinu zásob do mrazáku a spoléháte na něj i při uchovávání hotových jídel? Ověřte si, zda neděláte chyby, které by mohly potraviny znehodnotit!

Článek

Vypadá to velmi snadně – prostě dát potraviny do sáčku (nebo jinak zabalit), vložit do mrazáku a máte na několik měsíců bezpečně uschováno. Proč je ale maso po rozmrazení najednou divně zašedlé a nechutná dobře, proč je ze zeleniny kašovitá hmota, kterou už skoro nejde použít? Možná to je proto, že při mrazení nebo rozmrazování děláte nějakou procesní chybu. Představíme vám ty nejčastější!

Mrazíte málo

Odborníci považují za ideální teplotu –18 °C. Při ní se nemnoží bakterie a je zachovaný téměř celkový obsah vitaminů a dalších užitečných látek v potravinách. I když aktivitu bakterií zpomaluje už teplota pod 4 °C, dokonale zamrznou až při zmíněných –18 °C. Ovšem ani tato teplota je nezabije – po rozmrazení se budí a množí!

Mrazíte pomalu

Mrazit byste měli skokově – ideálně s pomocí funkce rychlého mražení. Menší kousky, třeba ovoce a zelenina, promrznou rychle, ale uprostřed většího kusu se mohou množit bakterie do chvíle, než klesne teplota na požadovanou mez. Po rozmrazení se pak takové maso rychleji kazí, a pokud ho nedostatečně tepelně zpracujete, může být dokonce zdravotním rizikem. (Se zkaženým masem se pojí salmonela, která ale hrozí i z vajíček. Na co si dát pozor?)

Necháváte dlouho „u ledu“

Ani v mrazáku nemohou potraviny vydržet léta. Každý druh má svou doporučenou dobu. Pak hrozí znehodnocení – chuť mění konzistenci, ztrácí také například vitamin C. Jaká doba je ideální:

  • Jahody, rybíz, borůvky - vydrží v mrazáku 10–12 měsíců, aniž by utrpěla jejich chuť a vůně.
  • Květák nebo brokolice - vydrží až 9 měsíců, pak mohou být kašovité.
  • Houby - maximum bývá 12 měsíců, pak mohou změnit konzistenci.
  • Bylinky - vydrží až 12 měsíců, vždy jen velmi dobře uzavřené a oddělené.
  • Maso - čím je tučnější, tím kratší dobu by mělo v mrazáku být. Tučné do dvou měsíců, stejně jako mleté maso. Steaky 6 měsíců, libové maso 8–12 měsíců, drůbeží 8–10 měsíců.
  • Ryby - čerstvé vydrží maximálně 6 měsíců, polotovary (jako třeba rybí prsty) maximálně 12 měsíců.
  • Chléb a pečivo - spotřebujte do 1–2 měsíců.
  • Máslo - vydrží maximálně 6 měsíců, pak ztrácí chuť.
Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Maso vždy mrazte rozporcované na části, které stačíte najednou zpracovat. Pokud maso před mrazením porcujete na plátky, oddělte je od sebe fólií, nebo každý z nich vložte samostatně do sáčkuFoto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Špatně balíte

Před vložením do mrazáku musíte jídlo pořádně zabalit. Použijte na to speciální sáčky nebo krabičky, které zabrání přístupu vzduchu i pachů z okolí. Mráz potraviny spálí a zničí chuťově. Třeba na mase (umíte správně nakoupit hovězí maso) nebo zelenině poznáte spáleniny podle světlých skvrn.

Mrazíte, co se mrazit nemá

Jsou potraviny, které do mrazáku nepatří, protože po rozmrazení nebudou dobré. Co a proč nemrazit:

  • Syrová vejce - je v nich moc vody a popraskají. Pokud je přesto chcete zamrazit, oddělte bílek a žloutek, nebo je rozšlehejte, počkejte, až odejde vzduch a nalijte do pevně uzavíratelného sáčku.
  • Rýže, brambory - všechny potraviny, které obsahují hodně škrobu změní konzistenci a nebudou dobré.
  • Zelenina s vysokým obsahem vody - okurky, ředkvičky, saláty a podobně po rozmrazení změknou a stanou se skoro nepoživatelnými.
  • Majonéza - po rozmrazení v ní budou hrudky.
  • Mléčné výrobky - měkké sýry a žervé, stejně jako tvaroh, po rozmrazení zvodnatí. Mléko mrazit můžete, ale spotřebujte ho rychle, nejpozději do měsíce.
Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Ovoce a zeleninu můžete v mrazáku nechat do příští sezonyFoto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Špatně rozmrazujete

Nejen při zmrazování byste si měli dát pozor na správný postup – nutné je ho dodržet i při rozmrazování. Na rozdíl od mrazení, které by mělo být rychlé, rozmrazování by mělo probíhat pomalu a za nízké teploty, tedy ideálně v chladničce.

Pokud zmražené potraviny necháte třeba přes noc volně na stole v kuchyni, ohřeje se jeho povrch rychleji a začnou se na něm množit bakterie. Vyvarujte se rozmrazování v teplé vodě – pokud musíte, použijte vodu studenou, s teplotou pod 4 °C. Rozmrazované by vždy mělo být v obalu, nikoli přímo ve vodě – ta se do potravin vsákne, což není pro další úpravu žádoucí, a také podpoří množení bakterií.

Nemusíte mít ale problémy jen s kvalitou zamrazených potravin: Kazí se vám jídlo v lednici? Děláte tyhle chyby!

Reklama

Načítám