Článek
Zamezit nepořádku v kuchyni pomůžou šikovné přihrádky a organizéry, lépe osvětlit pracovní plochu zase dodatečně instalovaná svítidla nebo LED pásky, ušetřit místo multifunkční pomocníci… A co ještě?
1. Otevřené prostory
Zamezit pronikání prachu sice pomáhají uzavřené skříňky, ale věci, po kterých často saháte, se vyplatí mít uložené v otevřených skříňkách a na policích. A někdy fungují i jako dekorativní prvek.
2. Pověste, co se dá
„Využijte stěny naplno – tyč s háčky poslouží na zavěšení kuchyňského nářadí, ale třeba i kořenek nebo malých květináčů s bylinkami,“ doporučuje Renáta Chabanová, designérka společnosti Ikea. Na lehké předměty postačí samolepicí háčky.
3. Osvědčené stojany
Vaříte rádi podle nových receptů? Otevřenou kuchařku na té správné straně spolehlivě podrží stojan na knihu se zarážkami, kuchyňské náčiní zase pověsíte na držák k tomu určený.
4. Dodatečné osvětlení
LED pásky se dají využít i dodatečně na osvětlení nábytku, zásuvek či polic. Instalují se snadno, myslete jen na umístění transformátoru a kabelu. Do hotové kuchyňské sestavy lze doplňkově připevnit třeba i světelné lišty (když je umístíte do dna horních skříněk, budete lépe vidět na pracovní desku) nebo například bodová světla shora na nábytek.
5. Jak prodloužit pracovní desku
Kuchyňské vozíky můžou posloužit také jako mini pracovní ostrůvky, zejména když mají rozkládací horní desku. Do jednotlivých pater vozíků se leccos vejde. Většinou jsou vybavené košíky nebo policemi, takže umožňují proudění vzduchu, což svědčí uloženým potravinám (ovoce, zelenina).
6. Výsuvné přihrádky a organizéry
Využít se dá opravdu každý prostor, třeba i několik centimetrů úzká proluka mezi skříňkami. Tady se hodí výsuvné přihrádky; některé stačí jen postavit, jiné je třeba přišroubovat do nábytku. A nejen do šuplíků patří organizéry.
7. Jak ještě ušetřit místo
Pomůže „skládací“ nádobí a náčiní stejně jako multifunkční přístroje. Například kastroly a hrnce bez uch snadno složíte do sebe, a když budete vařit, připevníte k nim odnímatelnou rukojeť. Složit se dají například cedníky nebo misky, naopak rozložit lze plech na pečení.
A multifunkční výrobky? Ty zastanou několik spotřebičů najednou. Třeba v multi hrnci se dá běžně vařit, péct či smažit, připravit bábovku… „Některé nabízejí i moderní metodu vaření – Sous Vide. Jde o pomalé vaření ve vakuu, ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou,“ vysvětluje Jindřich Valenta ze společnosti Concept.
8. Praktičtější otevírání a zavírání
„Zásuvky a skříňky kuchyňské linky je lepší volit s jemným dovíráním, takzvaným tichým dorazem, abyste se vyhnuli zbytečnému hluku,“ radí Renáta Chabanová. Praktické je rovněž dotykové otevírání/zavírání nábytku, ať už mechanické, nebo automatické.
9. Vakuo se vyplatí
Vakuové balení potravin šetří místo v ledničce či mrazničce. Kuchyňské vakuovačky odstraní většinu vzduchu z uzavřených obalů, a tím prodlužují životnost potravin.
10. Užitečné baterie
Kombinované bezdotykové baterie můžete použít i v kuchyni. Při provozu na senzor teče úsporný proud vody. Baterii lze ale ovládat i pákou a zvýšit tak průtok, například když potřebujete natočit plný hrnec vody. Pro oplachování či mytí rozměrnějšího nádobí nebo potravin poslouží baterie se sprškou a v místě, kde je poblíž okno, užijete sklopnou (výsuvnou) baterii.
11. Vtipné maličkosti
Pokud se chcete při vaření a vůbec práci v kuchyni také trochu pobavit, jistě vás zaujmou nejen samotné funkce pomůcek, ale i jejich názvy. Co třeba maxisekátor, těstohnětátor, vajíčko nepraskátor…?
Ale i když se pomůcka jmenuje docela obyčejně, například kráječ na česnek, prokáže vám dobru službu.
Máte svou originální kuchyňskou vychytávku? Dejte o ní vědět nám i ostatním čtenářům!