Hlavní obsah

Recepty na prosinec: Vykouzlete pohoštění pro návštěvu, i když nestíháte

Foto: Eva Malúšová

Originální pohoštění pro návštěvu hravě zvládnete do půl hodiny!Foto: Eva Malúšová

Reklama

Čekáte v prosinci nejednu návštěvu, ale během vánočních příprav už horko těžko hledáte čas na vaření? Vsaďte na občerstvení, které zvládnete do půl hodiny: bílý svařák, masové kuličky a mini pizzy!

Článek

V prosinci všichni doháníme, co jsme přes rok nestihli, a výjimkou nejsou ani návštěvy – vidíme se i s těmi příbuznými a přáteli, na které nezbyl během roku čas. K těmto návštěvám neodmyslitelně patří drobné pohoštění, ale na cukroví je ještě brzo, a kdo má při vánočním shonu čas na dlouhé vaření? Připravte pohoštění, které nezabere víc než půl hodiny a vaše hosty přitom určitě potěší: masové kuličky s brusinkovou glazurou, bílý svařák, mini pizzy a pikantní česnekovou pomazánku!

Bílý svařák

Na 4 porce potřebujete: 1 pomeranč, 250 ml vody, 4 lžíce cukru, hrst rozinek, 4 svitky skořice, 4 hvězdiček badyánu, 8 hlaviček hřebíčku, 750 ml bílého vína, 50 ml amaretta nebo bílého rumu

Foto: Eva Malúšová

Nejvřelejší uvítání pro promrzlou návštěvu: svařák, který voní po pomerančích a skořiciFoto: Eva Malúšová

Postup: Pomeranč pořádně odrhněte v horké vodě a okrájejte z něj kůru tak, aby na ní bylo co nejméně bílé části, protože s ní by víno zbytečně zhořklo. Z dužniny pak vymačkejte šťávu a přiveďte k varu spolu s vodou, oloupanou kůrou, cukrem, rozinkami (nemusí být, ale dodají vínu na sladkosti), skořicí, badyánem a hřebíčkem. Vařte asi 15 minut, poté přilejte víno a zahřejte jen těsně pod bod varu (přece nechcete, aby se vám vyvařil alkohol :-)). Vmíchejte amaretto a podávejte.

Tip: Pro extra výraznou chuť nechte víno s kořením a kůrou louhovat přes noc.

Foto: Eva Malúšová

Červené svařené víno je klasika, ale jemnější bílé si s ním v ničem nezadá!Foto: Eva Malúšová

Bleskové pizzy z tortilly

Na 20 kousků mini pizzy potřebujete: 2 pšeničné tortilly, 100 g rajčatového protlaku, sůl, pepř, oregano nebo provensálské bylinky, 125 g mozzarelly, 30 g parmezánu, 10 mini salámků

Foto: Eva Malúšová

Korpus na mini pizzy jednoduše vykrojíte z hotových tortill, takže se ani nemusíte dělat s těstemFoto: Eva Malúšová

Postup: Troubu rozehřejte na 180 stupňů a nachystejte si formičky na muffiny. Připravte si i kulaté vykrajovátko, jen o fous větší než je dno formiček na muffiny. Z tortilly vykrojte kolečka, kterými vyložte dna formiček. Na každé přidejte osolený a opepřený protlak se špetkou oregana, kousek mozzarelly, strouhaný parmezán a plátky mini salámků. Dejte na 10 minut zapéct do trouby, nechte zchladit, vyloupněte z formiček a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Mini pizzy asociují Itálii a Itálie zase víno, nemyslíte :-)?Foto: Eva Malúšová

Česneková pomazánka se sýrem

Na 1 větší bagetu potřebujete:100 g eidamu, 100 g másla, 3 stroužky česneku, lžíci olivového oleje, sůl, pepř, 50 g vlašských ořechů, 1/2 citronu, pažitku

Foto: Eva Malúšová

Doporučuji vám dohlédnout na to, aby tuhle pikantní dobrotu ochutnali všichni příchozí, jinak můžete způsobit nemalé partnerské problémy...Foto: Eva Malúšová

Postup: Sýr nastrouhejte najemno, česnek prolisujte a vše promíchejte se změklým máslem, olejem, solí, pepřem a nasekanými ořechy. Doplňte šťávou z půlky citronu a nasekanou pažitkou. Podávejte namazané na bagetách.

Masové kuličky s brusinkovou glazurou

Na 30 kuliček potřebujete: 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), malou cibulku, 1 stroužek česneku, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, lžíci sekaných bylinek (rozmarýn, petržel), lžičku soli, pepř

Na glazuru: 4 lžíce brusinkové marmelády, 3 lžíce balzamika, 2 lžíce vody, lžičku sladké papriky (část můžete nahradit pálivou), ¼ lžičky soli

Foto: Eva Malúšová

Brusinková glazura masové kuličky příjemně osvěží a dodá jim vánoční nádechFoto: Eva Malúšová

Postup: Maso smíchejte s najemno nasekanou cibulkou, prolisovaným česnekem, vajíčkem, strouhankou, bylinkami, solí a čerstvě mletým pepřem. Rukama namočenýma ve vodě tvarujte malé kuličky, které pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 20 minut při 200 stupních dozlatova.

Mezitím si připravte glazuru: marmeládu, balzámový ocet, vodu, papriku a sůl spolu minutku povařte a smíchejte s upečenými kuličkami. Každou kuličku napíchněte na párátko nebo větvičku rozmarýnu a podávejte.

Tip: Kuličky si připravte do zásoby do mrazáku – pak jen odsypete potřebné množství, upečete a připravíte omáčku. Skvělá je i z brusinek nebo rybízu a do každé kuličky můžete navíc zapracovat kostičku předem zmrazené nivy (aby sýr moc nevytekl).

Foto: Eva Malúšová

Místo párátek použijte větvičky rozmarýnu nebo jiné bylinkyFoto: Eva Malúšová

Jakou rychlovku pro návštěvy máte v záloze vy?

Reklama

Související témata:

Načítám