Hlavní obsah

Jak na nejlepší domácí svařák? Náš recept budete milovat celou zimu

Foto: grafvision, Shutterstock.com

Foto: grafvision, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě přijde vhod míchaný koktejl, v zimě se chodí na svařené víno. A někdy možná i dost často – chladno je prakticky pořád a hrnek nebo kelímek s horkým nápojem tak krásně prohřeje zkřehlé ruce!

Článek

Zatímco u nás vám na objednávku svařáku automaticky přinesou svařák z červeného vína (z bílého si musíte speciálně objednat, pokud ho vůbec dělají), při cestě třena na Slovensko je to přesně naopak. Tím vás od bílého svařáku rozhodně neodrazujeme! Je to jen přátelské upozornění, abyste nebyli překvapeni. A kdyby vám zachutnal, tak vězte, že ho připravíte úplně stejně jako ten červený (viz níže recept).

Glühwein, mulled wine i svařák

Historie svařeného vína je velmi dlouhá, podle dostupných pramenů se víno svařovalo s bylinkami ne nepodobnými těm dnešním už v antickém Římě. Už tehdy se do něj přidávala skořice a badyán, ale dnes už asi opravdu jen málokdo dává bobkový list či tymián. Svařák se v současnosti stal symbolem adventních trhů a dá se říct, že jej najdete po celé Evropě – tedy aspoň v krajích, kde se pěstuje a pije víno a zároveň tam v zimě bývá pořádně chladno. V německy mluvících zemích na svařák natrefíte pod názvem Glühwein, v anglicky hovořících zase mulled wine. Jestli na vánoční trhy vyrazíte do Rakouska nebo Německa, počítejte i se suvenýrem v podobě hrnku, do kterého vám víno naservírují.

Není svařák jako svařák

Základem pro dobrý svařák je dobré víno. Spousta lidí má tendence kupovat na něj to nejlacinější – je to přece „jen svařák“. Stejně jako při přípravě nedělního oběda i tady ovšem platí, že kvalita vstupních surovin se odráží v kvalitě výsledku. Dělat svařák z lahve za 500 korun by samozřejmě byla věčná škoda, snažte se však – pokud možno – vyhnout i „lákavým nabídkám“ na víno za 30 korun za litr – bývá hodně přesířené a ani vrchovaté lžíce cukru a hromada koření tu pachuť nepřebijí. Prostě a jednoduše: na svařák nepatří víno, které byste nevypili i v jeho běžné podobě.

Při přípravě dávejte pozor ještě na jednu věc: ačkoliv se mu říká „svařené víno“, vařit byste jej rozhodně neměli. Jednak by se ne úplně ku prospěchu změnila chuť vína a jednak by vyprchal alkohol. Jakmile tedy začnou nápojem probublávat první bublinky, odstavte ho z plotny. K dochucení poslouží silný odvar z koření, případně třtinový cukr, med, pomerančová či citronová kůra i šťáva, ne nadarmo se doporučuje přidat i kapku brandy nebo whisky.

Foto: Kostenyukova Nataliya, Shutterstock.com

S kořením mísili horké víno už staří ŘímanéFoto: Kostenyukova Nataliya, Shutterstock.com

Koření do svařáku

Pojďme se ale podívat na další důležité suroviny, které se do svařáku hodí, tedy hlavně na koření. Jaké druhy by rozhodně neměly chybět ani ve vašem domácím receptu?

Skořice – podporuje trávení, snižuje tlak a pomáhá prokrvování a tím i celkovému prohřátí organismu.

Badyán – stejně jako skořice pomáhá trávení, prokrvování, a tedy zahřátí. Kromě svařáku se bez něj neobejde třeba slavná směs pěti koření nebo polévka phó.

Zázvor – u nás se do svařáku dává spíše výjimečně, vy byste ho ale rozhodně měli vyzkoušet! Je lehce pikantní, skvělý na trávení a stejně jako výše uvedené druhy uleví od revmatických bolestí.

Foto: pilipphoto, Shutterstock.com

Zázvor ve svařáku, to stojí za vyzkoušeníFoto: pilipphoto, Shutterstock.com

Hřebíček – má tu skvělou vlastnost, že v místě působení prokrvuje a tlumí bolest (jeho žvýkání vám uleví třeba od bolesti zubů), je skvělý na podporu trávení a asi nikoho nepřekvapí, že i on pomáhá proti revmatickým bolestem.

Vanilka – málokdo by to do ní řekl, ale výrazně podporuje srdeční činnost a celkově vás postaví na nohy. To vědí odpradávna i výrobci koly, vanilka je totiž jednou z jejích oblíbených příchutí.

Muškát – květ (nebo prakticky vlastně obal oříšku) i oříšek muškátovníku jsou velmi aromatické a stačí jich dávat na špičku nože, vašemu svařáku ale dodají říz. V tradiční ájurvédské medicíně se používá jako povzbuzovadlo. Ostatně, je považován i za afrodiziakum.

Následující recept berte jen jako technologický návod. Při používání koření a sladidel popusťte uzdu fantazii a důkladně prozkoumejte, co máte mezi sáčky s kořením doma vy. Třeba nové koření se bude ve svařáku určitě vyjímat!

Svařák z kořeněného sirupu

Na 4 porce domácího svařáku potřebujete: ½ pomeranče, 2 mandarinky, ½ citronu, 75 g třtinového cukru, 3 hřebíčky, ½ tyčinky skořice, 1 bobkový list, špetku muškátového oříšku, 1 vanilkový lusk, 1 badyán, 750 ml červeného vína, 2 hrsti směsi rozinek a jablečných a hruškových křížal, případně dalších sušených plodů (arónie, šípek atp.)

Postup, jak udělat svařák: Z pomerančů, mandarinek a citronu vykrájejte dužinu. Z odřezků vymačkejte přebytečnou šťávu a spolu s citrusovými segmenty ji dejte do pánve, vsypte cukr a nechte jej rozpustit. Přidejte koření, zakápněte trochou vína a svařte, aby se všechny chutě a vůně uvolnily. Když směs začne sirupovatět, je hotovo. Zbylé víno ohřejte, ochuťte kořeněným sirupem a podávejte. Ideální je do svařáku přidat i sušené ovoce nebo trochu kořalky.

Související témata:

Načítám