Jsou recepty, jako třeba ten na klasický obalovaný řízek, o kterých by člověk řekl, že už je snad ani nejde vylepšit – taková je to lety odzkoušená a v Česku oblíbená klasika. Zdenka Pauchlá ale na jeden takový nápad přišla, kotlety nejdřív marinuje v jogurtu. Jak na to, se dozvíte v našem dnešním článku!
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter.
Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete.
Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech.
Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek
Postup
01.
S přípravou kotlet začněte už večer před samotným vařením, minimálně ale 4–5 hodin. Kotlety z obou stran naklepejte, osolte a opepřete. V míse smíchejte bílý jogurt s jedním vajíčkem a kotlety do něj ponořte. Misku pak přikryjte pokličkou nebo potravinářskou folií a uložte do chladu, aby se maso proleželo a dostalo jemnou chuť jogurtu.
Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička
02.
V hlubokém talíři rozšlehejte vajíčko, do jiného si nasypte strouhanku. Na pánvi rozpalte olej a mezitím kotlety obalte: vyjměte je z jogurtu, obalte ve vajíčku (klidně na nich nechte vrstvu jogurtu, obal bude nadýchanější), pak ve strouhance a z obou stran je osmažte dozlatova. Hotové řízky zbavte pomocí papírové utěrky přebytečného tuku.
Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička
03.
Bramborová kaše je jednoduchá: brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte je v osolené vodě. Měkké brambory slijte, rozšťouchejte, přidejte plátek másla a trochu mléka a ručním šlehačem udělejte kaši.
Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička
04.
Rajčata nakrájejte na kousky a cibuli najemno. Vše vložte do mísy, zalijte vodou a dochuťte špetkou soli (ta být ani nemusí!), pepřem, olejem, octem a trochou cukru. Uvedené množství berte pouze orientačně, každému chutná nálev trochu jinak kyselý!