Hlavní obsah
2,4
(17)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Jsou recepty, jako třeba ten na klasický obalovaný řízek, o kterých by člověk řekl, že už je snad ani nejde vylepšit – taková je to lety odzkoušená a v Česku oblíbená klasika. Zdenka Pauchlá ale na jeden takový nápad přišla, kotlety nejdřív marinuje v jogurtu. Jak na to, se dozvíte v našem dnešním článku!

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Kotlety
  • 2 ks vepřové kotlety
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 ks vejce
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 100 ml oleje
Bramborová kaše
  • 4 ks brambor
  • 50 g másla
  • 50 ml mléka
Rajčatový salát
  • 3 ks rajčat
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
  • 1/2 ks cibule
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce octa 8%
  • 1 lžíce cukru
Článek

Postup

01.

S přípravou kotlet začněte už večer před samotným vařením, minimálně ale 4–5 hodin. Kotlety z obou stran naklepejte, osolte a opepřete. V míse smíchejte bílý jogurt s jedním vajíčkem a kotlety do něj ponořte. Misku pak přikryjte pokličkou nebo potravinářskou folií a uložte do chladu, aby se maso proleželo a dostalo jemnou chuť jogurtu.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

V hlubokém talíři rozšlehejte vajíčko, do jiného si nasypte strouhanku. Na pánvi rozpalte olej a mezitím kotlety obalte: vyjměte je z jogurtu, obalte ve vajíčku (klidně na nich nechte vrstvu jogurtu, obal bude nadýchanější), pak ve strouhance a z obou stran je osmažte dozlatova. Hotové řízky zbavte pomocí papírové utěrky přebytečného tuku.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Bramborová kaše je jednoduchá: brambory nakrájejte na malé kousky a uvařte je v osolené vodě. Měkké brambory slijte, rozšťouchejte, přidejte plátek másla a trochu mléka a ručním šlehačem udělejte kaši.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Rajčata nakrájejte na kousky a cibuli najemno. Vše vložte do mísy, zalijte vodou a dochuťte špetkou soli (ta být ani nemusí!), pepřem, olejem, octem a trochou cukru. Uvedené množství berte pouze orientačně, každému chutná nálev trochu jinak kyselý!

Reklama

Související témata:

Načítám