Hlavní obsah

Recepty s pečivem: Meruňková žemlovka z toastového chleba

Foto: greta blumajerová

Tuhle žemlovku si zamilujete!

Žemlovka, to jsou jedině jablka, rozinky a housky? Ale pozor, nenechte se mýlit, v našem dnešním receptu nic z toho nenajdete, a přesto se jedná o vynikající obměnu pravé žemlovky. Je z toastového chleba, přidává se do ní tvaroh, kompotované meruňky a sekané mandle. Schválně, odoláte téhle laskomině z našeho úterního seriálu Recepty s pečivem?

Článek

Zkoušíte rádi nové recepty? Pokud ano, tak vás naše dnešní variace na klasickou žemlovku stoprocentně dostane. Tu jsme ostatně v této rubrice vařili už několikrát, ať už v článku Babiččiny recepty: Dnes žemlovka! nebo se třemi obměnami v receptech od čtenářů. Ta dnešní variace je ale úplně jiná. Tak pojďme na to!

Na 4 porce budete potřebovat: 250 g světlého toastového chleba, 150 ml mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, 50 g cukru krystal, 1 balení vanilkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 500 ml meruňkového kompotu, hrst sekaných mandlí, máslo na vymazání formy.

Nejprve připravte směs, do které budete chléb namáčet. Vyšlehejte vejce s mlékem, přidejte cukr krystal, vanilkový cukr a tekutou smetanu. Změklým máslem vymažte formu, ve které se bude žemlovka péct (měla by být hranatá, aby se vám do ní toastový chléb dobře skládal).

Plátky chleba pak krátce namáčejte v připravené lázni a vrstvěte je na sebe. Když budete mít dvě vrstvy, pokryjte je okapanými meruňkami. Pokračujte tvarohem a následně i zbytkem máčeného chleba.

Pak už stačí jen vše posypat plátky mandlí a vložit na 40 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů Celsia. Podávejte ji teplou, je vynikající jako večeře nebo i sladkost po jídle či ke kávě.

A na jaký recept se můžete těšit příští úterý? Čeká vás inspirace na pohoštění pro návštěvu v podobě vynikajících kanapek!

ynezorPumanzeSaNyknalC