Hlavní obsah

Redaktorka hubne: 25 kilo musí dolů 18

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I cvičit se musí umětFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

18. díl - Začala jsem přemýšlet, jak urychlit hubnutí. A vzpomněla jsem si na inženýra Havlíčka. „Pokud chcete hubnout rychleji, zkuste L-karnitin," řekl mi na minulé konzultaci. A opravdu, po přečtení podrobností o tomto přípravku, jsem zjistila, že je to látka snad málem kouzelná...

Článek

Co že to vlastně ten L-karnitin je? Zjednodušeně řečeno - aminokyselina podporující odbourávání tuků v těle. Ovšem pozor, nečekejte, že když se jím pořádně nacpete, tuky z těla zmizí a váha poletí zázračně dolů. Ale pomoci redukci přebytečných špíčků může docela dobře. Tak proč to nezkusit?

Tělu vlastní zázrak

Největší zbraní L-karnitinu je, že je to látka tělu vlastní (máme ho cca 20 g - z toho nejvíce ve svalech). Naprosto nepostradatelný je při spalování tuků. A vzhledem k tomu, že mám v těle ještě nějakých 15 kilo tuku navíc, tak tohle opravdu potřebuji.

Karnitin vlastně transportuje mastné kyseliny do „elektráren" buněk, kde jsou přeměněny na energii. Tato energie je pak k dispozici při vysoké dlouhodobější zátěži. Což v překladu znamená, že čím víc budu cvičit s karnitinem, tím více tuků odbourám a dříve zhubnu. Už trenér Michal Šubr mi radil, abych si před tréninkem nechala do vody přimíchat trochu tohoto „elixíru štíhlosti". Zatím jsem ho neposlechla, ale asi o tom začnu uvažovat. „Pro ještě větší efekt bych ale radil, místo L-karnitinových nápojů v posilovně raději zakoupit tobolky v lékárně. Mají daleko vyšší obsah této látky a jsou tedy i účinnější," doporučuje Ing. Petr Havlíček.

Foto: archiv autorky

S L-karnitinem zhubnu ještě rychleji, hurá!Foto: archiv autorky

Jde to i bez chemie

Pokud ale nechcete jíst žádné tobolky, pak je dobré jíst hodně hovězího, jehněčího a skopového. Právě tyto druhy masa obsahují největší množství L-karnitinu (zanedbatelné množství je i v mléčných výrobcích). Maso i mléčné výrobky mám naštěstí denně v Dietboxech, takže moje tělo zřejmě nestrádá. Po této stránce jsou na tom hůř přísní vegetariáni. Nedostatek karnitinu může mít totiž hodně nepříjemné následky pro metabolismus. Nespálené volné mastné kyseliny mohou v těle působit toxicky a navíc může nastat energetický deficit. Pokud se ale stravujete „normálně", jeho nedostatku se bát nemusíte.

Div 21. století?

Sečteno, podtrženo - L-karnitin je sice úžasný spalovač tuků a pomůže zhubnout na ideální váhu, ale bez úpravy jídelníčku a pohybu není zázraku. Já jsem si během své diety zatím několikrát dala jen čaj s karnitinem, ale teď to vidím tak, že si ještě skočím do obchodu pro nějaké balení pořádně silných tobolek!

Související témata:

Načítám