Hlavní obsah

Redaktorka hubne: 25 kilo musí dolů! 10

Foto: samohoto.cz/jiunlimited

Během těhotenství ženy lehce přiberouFoto: samohoto.cz/jiunlimited

Reklama

10. díl - Taky vám v tom krásném těhotenském období maminky a babičky říkaly, že je nutné jíst za dva? Tahle staletí stará lež stále přetrvává a zatím ani ti největší odborníci nám ji nedokázali z hlavy vygumovat. Jak se tedy správně stravovat, abychom po porodu nemuseli držet redukční dietu?

Článek

I když se už ve vašem těle vyvíjí nový človíček, za dva v žádném případě nejezte! Během prvních třech měsíců stačí, když budete jíst normálně, tak jak jste byla doposud zvyklá. Některé ženy navíc trpí takovými nevolnostmi, že ještě zhubnou. I když já jsem možná v tomto výjimka, protože čím větší hlad jsem měla, tím víc mně bylo špatně. Musela jsem snít dva obědy a pak si ještě zajít na palačinky s tvarohem, abych se cítila dobře. Pokud jsem to neudělala, zbytek pracovní doby jsem trávila nad záchodem. To způsobilo, že jsem už během prvního měsíce měla nahoře přes deset kilo.

Foto: archiv autorky

Dieta může být i chutnáFoto: archiv autorky

Užívejte vitaminy

Pokud je vám špatně a opravdu nic sníst nemůžete, pak nezapomeňte na užívání potravních doplňků. Na tom, který je pro vás nejlepší, se domluvte se svým lékařem. I když asi nejdůležitější je pravidelný příjem kyseliny listové (špenát, brokolice, růžičková kapusta). A to právě během prvního trimestru. Předcházíte tak vrozeným a vývojovým vadám. Naopak ale zapomeňte na vitamin A v tabletách. Ten by totiž mohl mít negativní účinky. Vitamin A v přirozené formě nevadí.

Ideální kila navíc

Ve druhé a třetí třetině těhotenství byste pak měla zvýšit příjem kalorií o 200 až 300 za den. Což v překladu znamená jedno větší jablko nebo ovocný jogurt denně. V ideálním případě byste na konci 3. trimestru měla mít navíc o 9-15 kilogramů. I když praxe je taková, že váhový přírůstek se většinou pohybuje mezi 12-25 kily. Já se svými 31 kilogramy navíc jsem opět raritou. I když jsou i takové maminky, které přiberou třeba jen 5 kilogramů za celých devět měsíců. Ale to už je asi na jiný článek.

Reklama

Související témata:

Načítám