Hlavní obsah

Revma u dětí? Mohou ho mít už batolata!

Foto: thinkstock

Čtete správně, i velmi malé děti může trápit revmaFoto: thinkstock

Reklama

Nevysvětlitelná únava, ranní pokulhávání do koupelny, brnění rukou či zápěstí. To můžou být první, nenápadné příznaky toho, že má vaše dítě revma. S návštěvou lékaře neváhejte. Běží vám čas!

Článek

„Mami, mě bolí ručička!“ – začala si Petra stěžovat krátce po pátých narozeninách. Rodiče ji nejdřív žertem odbývali: „Ale chudinko, to máš určitě od toho, že sis musela uklidit hračky!“ Potíže se ale zhoršovaly. Bolelo nejdřív zápěstí, pak předloktí a loketní kloub. Podezření padlo na zánět šlach, léčba ale nezabrala. Bolesti ji rušily ve spánku a neudržela ani pastelku. Až na revmatologii se rodiče dozvěděli správnou diagnózu: artritida!

Když se imunitní systém zblázní

Juvenilní idiopatická artritida je souhrnný název pro několik chronických revmatických onemocnění dětí a mládeže. Liší se obvyklým věkem dítěte při vypuknutí nebo počtem postižených kloubů, to hlavní je ale u všech stejné: klouby otékají, bolí a nechtějí poslouchat. Pokud se neléčí, stav se stále zhoršuje a může vést až k nemožnosti se o sebe postarat. Vlastní příčinu nemoci lékaři neznají (to vyjadřuje slovo idiopatická – vzniklý z neznámé příčiny). Předpokládají ale, že klíčovou roli hraje chyba imunitního systému. Dalšími rizikovými faktory mohou být psychicky zatěžující situace, úrazy a nehody.

Foto: thinkstock

Včasné vyšetření lékařem je nesmírně důležité!Foto: thinkstock

Jak vypadají první příznaky

Každé dítě vnímá bolest jinak. Některé si ani nestěžují, podvědomě se ale snaží postiženou končetinu šetřit. To pak vede k ochabnutí a zkrácení okolních svalů. Stejně jako u dospělých s revmatoidní artritidou se i u dětí objevuje ranní ztuhlost a kulhání. Mezi obvyklé příznaky patří horkost postiženého kloubu, citlivost na dotyk, dlouhodobě zvýšená teplota a únava.

Některé formy nemoci se ale mohou projevovat i netypicky. Takzvaná systemická juvenilní artritida například začíná u dvou- až čtyřletých dětí vysokou horečkou, vyrážkou a odmítáním tělesných dotyků; bolesti svalů a kloubů se objevují až mnohem později. Oligoartritida, napadající školáky (většinou chlapce), zase začíná bolestmi šlach na patě.

Léčení by mělo začít co nejdříve!

Jedná se o velmi agresivní onemocnění. Nejde jen o bolesti: když se zánět neléčí, poměrně rychle může dojít k závažným poruchám, například k prodloužení postižené ruky nebo nohy (zánět aktivuje ploténky k rychlejšímu růstu). Změny na kloubech jsou nevratné, onemocnění se dá jen zpomalit, případně zastavit. Je tedy velmi důležité začít včas.

Foto: thinkstock

Když má dítě horečku či bolesti, jsou mu předepsána nesteroidní antirevmatika. Umí bojovat i proti zánětům!Foto: thinkstock

Pro naprostou většinu nemocných dětí je nezbytné užívat léky, především nesteroidní antirevmatika. Jejich úkolem je předcházet novým zánětům a zmírnit ty probíhající, bojovat proti bolestem a horečce. Jiná léčiva se používají k utlumení imunitního systému.

Když ostatní léky dostatečně neúčinkují, nastupují kortikoidy v podobě tablet, kapek nebo mastí. Při obzvlášť silném zánětu se kortikoidy vstříknou přímo do nemocného kloubu.

Naděje: biologická léčba

Pro nejtěžší případy, u kterých nezabraly jiné metody, je velkou nadějí biologická léčba. „Pro děti s juvenilní idiopatickou artritidou je biologická léčba velkým přínosem. Před jejím nástupem jsme našim malým pacientům pravidelně navrhovali ortopedické operace včetně náhrad kyčelních kloubů. A teď? Více než 10 let u nich nebyla provedená žádná totální endoprotéza,“ konstatuje revmatoložka Dana Němcová z Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN Praha.

Tahle zákeřná nemoc může postihnout i batole! Je prostě třeba mít oči otevřené. A co vy? Setkali jste se ve svém okolí s touto nemocí?

Reklama

Načítám