Hlavní obsah

Řím: Porta Portese, moje místo zaslíbené

Foto: twincities.org

Jakmile na trh vstoupíte, není cesty zpátkyFoto: twincities.org

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milé dámy, máme pro vás novou rubriku - Holky na cestách! Pojďte spolu s námi procestovat místa, která byste jen těžce hledaly v průvodcích. Prostě tak, bez letenek, bez starostí... Jako první zastávku jsme vybrali italskou metropoli Řím, konkrétně proslulý bleší trh Porta Portese.

Článek

Kdo mě zná, ví, že bleším trhům u nás moc neholduji, ale Porta Portese, to je věc jiná. Atmosféra, úžasné nákupy za pár babek (čti euro), bohatý sortiment - to vše se vám zde totiž může hravě splnit.

Pro běžného návštěvníka božského města Říma bude tento trh poněkud neznámý, protože v klasických průvodcích nebývá uváděn. Ale řeknu vám - je to zážitek! Už v okamžiku, kdy na „bitevní pole" (rozuměj běžnou čtvrť, kterou byste v průběhu pracovního týdne ani nepoznali) vstoupíte, se vás zmocní pravé lovecké vzrušení! Čeho se mi dnes podaří zmocnit? Budu muset o moji oblíbenou značku s někým bojovat?

Hned napoprvé vám poradím jednoduchou taktiku - pakliže se vám něco zalíbí, kupte to okamžitě bez rozvažování! Ceny jsou víceméně směšné a garantuji vám, že vrátit se zpět prostě nemáte šanci. Jakmile totiž na Porta Portese vstoupíte, už není cesty k návratu. Možná si to na začátku myslíte, ale smysl je prostě takový, že dopředu vás přinutí postupovat jednak obrovský tlak ostatních návštěvníků, jednak to, že další přezajímavá nabídka je tady a pak hned zase tady... Jedinou nevýhodou(?:-)) je, že se musíte s taškami s „lupem" trmácet dále a postupně nabírat další a další.

Foto: archiv autorky

V Porta Portese koupíte vše, na co si vzpomeneteFoto: archiv autorky

Asi vás nejvíce zajímá, jaké úžasné úlovky zde pořídíte. Tato otázka má opravdu jednoduchou odpověď: kromě vysokozdvižných vozíků prakticky všechno! Hlavní důraz je pochopitelně kladen na oblečení. Spousta stánků je věnováno hadříkům východní provenience, kterými je zaplaven celý svět a kterých máme i u nás plno, ale je fakt, že zde „na lítačku" seženete i takové, které u nás nekoupíte, a za čtvrtinu ceny. Ale pryč od značek Adihash, na své si přijdou i ti, kdo chtějí značku pravou. První možnost je využít výprodejů nenošených honosných značek, které různými cestami doputovaly až sem a které vás i tak přijdou na zlomek ceny. Je ale fakt, že je třeba zkušeným okem zacílit a vědět, kde hledat. Jde o to, aby vás směšných 20 euro nepřišlo nakonec draho. Ještě mnohem zábavnější je však jít na „hrabandu" a prostě zkoušet svoje štěstí, zda právě vy nenajdete tu krásnou bundu od Versace, kterou nějaký neznámý bohatý výstředník vzal jednou na sebe, odhodil, a zrovinka vy se do ní vlezete. Útrata se pak počítá na jednotlivá eura.

Foto: agendaonline.it

Je libo starožitnost, stříbro...?Foto: agendaonline.it

Nač si dát pozor?

Budu opakovat opakované: kapsáři jsou všude! Moje matka se mnou na trh nejede, když nemám peníze zastrčené v podprsence nebo maximálně v kapse. Na základě své vlastní zkušenosti tvrdí, že římští kapsáři jsou natolik zruční, že vám peníze ukradnou odkudkoliv.

Nezapomeňte! Proslulý trh Porta Portese se koná pouze v neděli, a abyste jej mohli projít celý (nebojte, stejně se to nikdy nikomu nepodařilo), je třeba dostavit se skutečně brzo, už v osm hodin ráno, protože v jednu je již po všem. A to bez najedení a hlavně... bez potřeby osobní potřeby. To je asi největší problém, protože věřte, že další možnost již celé dopoledne nebude...

Trh Porta Portese (blízký stejnojmenné prastaré římské památce) se nachází ve čtvrti Trastevere, na břehu řeky Tibery. Auto zaparkujete vždy, ale třeba po desetiminutovém hledání. Jelikož se ale jedná o neděli, je to zdarma.

Tak šťastnou cestu a super nákup, přeji!

Reklama

Související témata:

Načítám