Hlavní obsah

Roste vám doma šetřílek, či megapohodář?

Reklama

Umět zacházet s penězi patří mezi základní dovednosti, které vedou k úspěchu v životě. Už u malých dětí přitom můžeme vysledovat, jaký vztah k penězům si utváří. A podle toho je nasměrovat.

Článek

Jak na tom je vaše dítě?

Typ 1 – Šetřílek

Strýček Skrblík, který se šipkou vrhne do hromady peněz, bohatstvím posedlý Harpagon nebo drak Šmak – ten pro ztrátu jediného penízku ani neusne. Tak tohle můžete vypozorovat už u malých dětí. Z jejich prasátka prostě neubude ani koruna. Rada? Vyplatí se je motivovat k tomu, aby si za našetřené kapesné koupily cokoli, co jim udělá radost. A na část třeba přispět, aby to tolik nebolelo. Peníze mají přece sloužit.

Šetřílek

Typ 2 – Jáchcínek

Nesnesitelné dítě z reklam na antikoncepci, které se mezi regály v supermarketu válí po zemi, protože jste mu odmítli koupit další hračku. Je naučené, že když něco chce, tak to taky od rodičů dostane. Rada? Okamžitě s tím skončete. Na dosavadní samozřejmosti si musí samo vydělat, třeba výpomocí doma. Tvrdá škola, ale v budoucnu se vyplatí všem.

Jáchcínek

Typ 3 – Megapohodář

Peníze neřeší. Když něco chce, tak si to koupí, a jestli to chce kamarád, tak mu to taky koupí. Bezstarostnost lze vašemu potomkovi závidět, ovšem jen do momentu, kdy mu dojdou peníze. Rada? Rozhodně nenavyšovat částku kapesného, no money, no funny. Také byste mu měli vysvětlit, co všechno jste museli kvůli vydělání peněz podstoupit. A konečně, jak bude ve věku na brigádu, šup tam s ním. Tam už pozná hodnotu peněz.

Megapohodář

Typ 4 – Vzorňák

Sen každého rodiče, hodné a rozumné dítě, všechno je, jak má být. Ví, co chce, a umí zabrat, aby si na to našetřilo. Nezbývá než gratulovat k dobré výchově. Ale i u těch největších vzorňáků může občas dojít k nějakému finančnímu karambolu, podvodníci číhají už i na sociálních sítích.

Vzorňák

Na trhu se naštěstí objevují služby, které s finanční výchovou pomáhají. Třeba chytré kapesné biip. Umí všechno, co běžná platební karta. Navíc je k ní aplikace pro chytrý telefon, která ukáže vám i vašemu teenagerovi, co všechno se s penězi na kartě děje. Umí taky poradit, pochválit za každý finanční pokrok a motivuje ke spoření. Karta se dá jednoduše objednat přes internet na www.biip.cz a není k tomu ani třeba mít účet.

Každopádně neuškodí se zamyslet, jak na tom vaše dítě s finanční gramotností je. Protože ať se nám to líbí, nebo ne, umět to s penězi je doslova k nezaplacení.

Reklama

Načítám