Hlavní obsah

Rozvod a děti: Co při něm vlastně cítí?

Foto: Thinsktock

Pro děti představuje rodina bezpečí, o které rozvodem přicházejíFoto: Thinsktock

Reklama

Rozvod rodičů děti vždy bolestivě zasáhne! A je jedno, jak jsou staré, nebo že váš rozchod probíhá civilizovaně. Vždy je to stres. Co cítí nejmenší? Co vaše dospělé děti? A jak jim to všechno ulehčit?

Článek

Nezáleží na tom, že se s manželem na všem rozumně dohodnete, a je úplně jedno, že jsou vaše potomci už velcí. „Rozvod činí děti vždy nešťastnými, a to za všech okolností,“ tvrdí v britském deníku Daily Mail dětská psycholožka, uznávaná odbornice na vývoj dětí se čtyřicetiletou praxí Penelope Leach. A právě její zkušenosti a rady možná pomůžou i vám.

Tohle cítí (podle věku)

Podle Penelope Leach je rozvod hurikánem, který se přežene rodinným životem. Zničí veškeré rodinné vztahy a vazby, na které se dítě doposud mohlo spolehnout. Neplatí ani obecné přesvědčení, že miminka nebo naopak dospělé děti rozvod nemůže příliš zasáhnout. Těžké je to pro všechny, jen reakce se liší:

Předškolní děti – Velmi často berou vinu za rozchod rodičů na sebe. „Je to dáno tím, že v mnoha třenicích, jež byly doma svědky, se nějak podílelo i jejich chování, například když neposlouchaly,“ vysvětluje Penelope Leach. Takové děti se pak cítí opuštěné a trpí strachem, že je opustí i druhý rodič. Úzkost se projevuje následovně:

  • Nerady opouštějí domov, odmítají chodit kamkoli bez matky (případně otce, pokud je má v péči)
  • Dítě neustále úzkostlivě sleduje matku (otce), když mu zmizí z dohledu, propadá panice
  • V pozdějším věku mohou mít tyto děti problém i s chozením do školy, protože se bojí, že po návratu již rodiče doma nenajdou
Foto: Thinsktock

Bez ohledu na věk dětí, rozchod rodičů je pro ně vždy těžký a bolestivýFoto: Thinsktock

Větší děti – Ty se na rodiče zlobí. „V tomto věku se děti ztotožňují s rodičem stejného pohlaví, vžívají se do jeho role. Dívky si třeba říkají, že kdyby byly na matčině místě, méně by na otce křičely, nehádaly se s ním. Chlapci si zase představují, že kdyby byli v těle otce, nikdy by nezapomněli zavolat, že se zdrží v práci,“ popisuje Penelope Leach.

Teenageři a dospělé děti – „Je běžné, že rodiče spolu i přes vztahové problémy vydrží, dokud děti nevyrostou, a pak se teprve rozvedou. Jenže tím své děti vlastně podvedli,“ říká Penelope Leach. Jestliže teenager celou dobu žil v tom, že mezi jeho rodiči není žádný problém, a najednou se dozví, že vše bylo jinak, jak se asi bude cítit? Může rodičům vůbec něco věřit?

Ulehčete jim to

Rozvod lze dětem alespoň ulehčit. Penelope Leach doporučuje následující:

Upřímnost – Vysvětlete dítěti, proč k rozchodu došlo. „Řekněte pravdu, i když se zdá být brutální. Polopravdy a lži stejně jednou vyplavou na povrch, takže jim dítě bude muset čelit, ale zároveň bude muset zpracovat i to, že ho rodiče obelhali,“ radí Penelope Leach.

Foto: Thinsktock

Vše dětem ulehčíte, když k nim budete upřímníFoto: Thinsktock

Žádné dělení péče – Jakkoli se nyní do módy dostává střídavá péče, Penelope Leach ji zavrhuje, obzvlášť u dětí mladších čtyř let. „Ty nutně potřebují mít jednoho hlavního pečovatele, s nímž musí vybudovat pevné pouto,“ tvrdí Penelope Leach. Proto prý ani není správné, aby úplně malé děti přespávaly mimo svůj domov u druhého rodiče.

Na otcích záleží– Role otce (i matka, pokud je dítě v péči otce) je i po rozvodu v životě dítěte důležitá. Je zásadní, aby spolu udržovali pravidelný a úzký kontakt. A také se o dítě zajímal. Pokud nezná jméno jeho nejlepšího kamaráda, neví, kdy má důležitý fotbalový zápas, a jakou známku dostalo z poslední písmenky, je to o ničem.

Nenuťte dítě k návštěvám – Nechce se dítěti k tatínkovi? Nenuťte ho! V hlavě mu totiž neutkví to, že si návštěvu pak nakonec užilo, ale stále bude mít před očima, jak ho rodiče násilím strkali do auta.

Jste rozvedení? Jak váš rozchod zvládly vaše děti?

Reklama

Načítám