Hlavní obsah
4,3
(9)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Čekáte návštěvu, kterou chcete luxusně pohostit, ale nechce se vám trávit půl dne u plotny? S naším tipem to zvládnete levou zadní! Připravte jim šťavnatou vepřovou panenku doplněnou hráškovým pyré!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g vepřové panenky
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g mraženého hrášku
  • 50 ml smetany na vaření 12%
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 1 ks citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Troubu rozehřejte na 160 °C. Panenku odblaňte a nakrájejte na 4 stejně velké špalíky.

02.

Očištěnou panenku dejte do misky, zalijte ji olivovým olejem a důkladně vmasírujte sůl, pepř, nasekaný česnek a nahrubo nasekané bylinky (trochu bylinek si nechte na později). Nechte chvíli odpočinout.

03.

Zatímco panenka odpočívá, dejte zmrazený hrášek do hrnce a pozvolna zahřívejte.

04.

Pánev opravdu hodně rozpalte a panenku na ni dejte zprudka opékat tak, aby se ze všech stran zatáhla a zbarvila pěkně do hněda. Trvá to asi 5 minut.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Když je panenka hotová, přendejte ji do pekáčku, položte na ni zbylé snítky bylinek a dejte na 8 minut dopéct do rozehřáté trouby (pokud nemáte rádi panenku do růžova, ale upřednostňujete propečenou, pečte ji asi 11 minut).

06.

Hrášek míchejte, dokud nezměkne a nezteplá. Když je hrášek prohřátý, oheň vypněte, přilijte smetanu a najemno směs rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti. Pak oheň zapněte. Na nejmenším plameni pyré přiveďte k varu a nechte chvilku probublávat. Opatrně, pyré má sklony se přichytávat, proto ho pozorně hlídejte a pravidelně míchejte!

07.

Pánev, na které jste opékali panenku, znovu rozpalte, a dejte na ni ze všech stran opéct keříčková rajčata. Pánev by měla být opravdu horká, aby rajčata byla z vrchu hezky opečená, nepopraskala a nevytekla ven. Opékejte asi 2 minuty.

08.

Panenku vyndejte z trouby a nechte ji odpočinout. Pozor! Rozhodně do ní aspoň 5 minut nepíchejte ani ji nekrájejte, vytekla by všechna šťáva.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

09.

Na talíř dejte pyré, panenku nakrájenou na plátky a opečená cherry rajčata.

Reklama

Související témata:

Načítám