Hlavní obsah

S bolestí se nesmiřte! Jde léčit!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bolest nezaženete jen jednou tabletkouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

S bolestí se setkáváme všichni. Pokud je to pouze tehdy, když se třeba uhodíme, nic hrozného to není. Co když se ale z bolesti stane častý společník?

Článek

Častou bolestí trpí bohužel mnoho lidí a zvyklo se na ni pohlížet jako na něco, co k životu patří. A to je velká chyba! Víte, že v současné době je možné odstranit 95 procent všech bolestivých stavů? A že se odhaduje, že v České republice je účinně léčeno pouze 30 - 50 procent všech případů? Bolest je třeba brát jako nemoc, kterou můžete vyléčit.

Co je to bolest?

Měly bychom rozlišovat mezi bolestí akutní a chronickou. Bolest akutní se dostavuje v okamžiku, kdy se nějak poškodí tělesná tkáň, a její funkce je velmi důležitá. O poškození nás tak totiž informuje a zabraňuje, aby bylo ještě větší. Oproti tomu bolest chronická nesouvisí s poraněním a stává se sama o sobě nemocí. Specifická je tzv. bolest nádorová, která může vznikat z prorůstání nádoru do kosti a tkání nebo jako reakce na chemoterapii, radioterpaii či operaci. Chronická bolest nenádorová je většinou spojena s bolestmi zad, kloubů, po operacích páteře a má velkou souvislost s nezdravým životním stylem bez pohybu a nadváhou.

Jak bolest léčit?

S bolestí byste se neměly smířit, ale měly ji brát jako cokoliv, co lze vyléčit. Stejně jako se zánětem spojivek půjdete na oční a se zlomenou nohou na ortopedii, i s bolestí byste měly zamířit na specializované pracoviště. I u nás totiž můžete navštívit speciální centrum, které se léčbou bolesti zabývá.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Odborná masáž přinese úlevuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Obor medicíny, který bolest studuje a léčí, se nazývá paliativní neboli úlevová medicína. V běžné praxi probíhá léčba bolesti tak, že obdržíte analgetika (léky zmírňující bolest), a pokud vám nezaberou, máte smůlu. S vaší bolestí se nikdo nijak extra nezabývá a nezkoumá ji. V centru pro léčení bolesti jste však přesně dotazovány na to, jaké povahy vaše bolest je, jste dokonce požádány, abyste si vedly deník, ve kterém budete uvádět veškeré podrobnosti. Poté je pro vás vybrána vhodná léčba. Nemusí jít pouze o medikamenty, ale může se používat elektroléčba, magnetoterapie, obstřiky, ultrazvuk, léčebný tělocvik, akupunktura a v neposlední řadě také psychoterapie, protože velmi často může mít bolest psychický původ.

Dost často se může také kombinovat hned několik metod najednou. Velký strach mezi laickou veřejností panuje také z používání opiátů. Lidé se dost často bojí, že v okamžiku, kdy jim lékař předepíše opiát, jejich nemoc je již v konečném stadiu. To však nemusí být v žádném případě pravda. Další obavy panují z jejich návykovosti. Ale i případný návyk je možný odborným vedením odstranit. Podle doktora Jiřího Kozáka z Centra pro výzkum bolestivých stavů z Nemocnice v Motole lze tuto závislost přirovnat k tomu, když je diabetik závislý na podávání inzulinu.

Kam jít?

Nesmiřte se se svou bolestí a najděte si ve své blízkosti specializované pracoviště! Na stránkách www.linkaprotibolesti.cz najdete seznam ordinací, které se léčbou bolesti zabývají. Šance na to, že vaše bolest zmizí, je totiž opravdu vysoká!

Reklama

Související témata:

Načítám