Hlavní obsah

Sacharidová násobilka

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tenhle druh sacharidů není právě nejlepšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mlsáte rádi? Uděláme vám radost - cukry pro život potřebujeme. Ovšem pozor, je nutné si vybírat, po kterém sáhneme. Každý je jiný. Jeden nám udělá dobře, jiný ublíží.

Článek

Pokud chceme jíst zdravě, musíme vybírat kvalitní potraviny, abychom zachovali dostatečný přísun vitaminů, minerálů a dalších pro organismus důležitých látek, např. vlákniny. Zvlášť důležitý je přitom výběr sacharidů.

Není cukr jako cukr

Jsou dva druhy sacharidů - jednoduché a složené. Jednoduché cukry, například glukóza a fruktóza, jsou rozpustné ve vodě a bývají oblíbené pro svou sladkou chuť. Jsou nejjednodušším zdrojem energie. Spojením těchto cukrů pak vznikají cukry složené. Mezi těmi rozlišujeme oligosacharidy a polysacharidy. Polysacharidy by měly hradit většinu námi přijímané energie. Mají tu výhodu, že díky své chemické struktuře je jejich trávení pomalé a vstřebávaní postupné. Nedochází tak k vysokému vzestupu hladiny inzulinu a hladina cukru zůstává vyrovnaná.

Vláknina vede

Zajímavý druh sacharidů představuje vláknina. Vlákninou všeobecně nazýváme některé oligosacharidy (např. inulin) a polysacharidy (např. pektin, celulóza). Vláknina sice nedodá žádnou energii, ale zato je zdravá. Její dostatečnou konzumací předcházíme mnohým civilizačním chorobám (obezita, chronická zácpa, cukrovka II. typu). Vláknina by měla být součástí každé redukční diety. Váže na sebe vodu, a tím dává pocit sytosti. Reguluje vyprazdňování žaludku, urychluje pohyb jídla tlustým střevem, čímž se podílí na pročištění střev a odvádí karcinogenní látky. Preventivně působí i proti vzniku aterosklerózy, snižuje vstřebávaní tuků, cukrů a cholesterolu.

Nejen pro naši linii, ale i pro zdraví celého organismu je správný výběr sacharidových pokrmů velmi důležitý. Z hlediska prevence civilizačních nemocí bychom měli upřednostňovat kombinaci složených sacharidů ve formě škrobů a vlákniny. Bohatým zdrojem těchto sacharidů jsou zejména neloupané obiloviny, luštěniny a v neposlední řadě stále oblíbenější celozrnné výrobky.

Reklama

Načítám