Hlavní obsah

Sama na Vánoce? Užijte si to!

Foto: shutterstock.com

Jste sama? Nemusíte být o Vánocích smutnáFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to tak. Před pár dny jste se rozešla s partnerem, přítel je na služební cestě v zahraničí, rodiče naplánovali Štědrý den u babičky, která vás nemá ráda. Zkrátka o Vánocích budete sama. To je skvělé! Pravý čas to roztočit jako naše tři čtenářky.

Článek

Den plný focení

Dnes sedmadvacetiletá fotografka Věra zažila první Vánoce o samotě hned v prvním ročníku vysoké školy. „Přijela jsem na vánoční svátky domů, ale třiadvacátého prosince se moji rodiče ošklivě hádali. Já to už psychicky neunesla a raději odjela zpátky do vzdáleného Brna na kolej,“ popisuje Věra. Na kolejích nebyl v tu dobu nikdo, dokonce i zahraniční studenti odjeli na svátky domů.

„V prvním momentě mě popadla strašná depka a pocity úzkosti. Pak jsem si ale řekla, že si ty Vánoce hezky užiju. Vzala jsem foťák a vyrazila do města. Z onoho Štědrého dne mám krásnou sbírku fotek vánočního Brna. Fotila jsem i tamní bezdomovce, koupila jim párky a kafe a na chvíli se s nimi pobavila. Alespoň jsem pomohla někomu, kdo to potřeboval,“ říká Věra a dodává, že tyto fotky už byly na mnoho výstavách nejen po Brně, ale po celé České republice. Některé z nich se podařilo dokonce výhodně prodat, některými obdarovala své známé.

Můžete potkat novou lásku

Na Štědrý den se ocitla sama i dvaatřicetiletá Michaela z Prahy. „Byla jsem krátce po rozchodu, takže veškeré vánoční plány padly,“ říká úvodem sekretářka Míša. Večer čtyřiadvacáteho prosince proto vyrazila s kamarádkou nejprve do luxusní restaurace na večeři a následně do klubu za zábavou. „Bylo tam spousta cizinců, kteří se rozhodli strávit vánoce v Praze. A právě jeden z nich, Španěl Marcus, mě okouzlil natolik, že jsme si vyměnili kontakty. No a během dvou měsíců jsme spolu už bydleli,“ směje se Míša, která letos na Vánoce oslaví tříleté výročí jejich seznámení.

Foto: shutterstock.com

Užijte si svátky třeba v lázníchFoto: shutterstock.com

Odjeďte do lázní

Pětadvacetileté produkční Marice také hrozilo, že by musela být na loňské Vánoce sama. Rodiče se přestěhovali do Spojených států a přítel byl pro změnu s kamarády na horách. „Já nelyžuji a zimu obecně nemám ráda. Takže jsem nabídku jet s ním odmítla a popřála mu, ať si to tam hezky užije. Sama jsem si pak naplánovala třídenní pobyt v lázních v Jeseníkách. Byla jsem z práce hodně vyčerpaná a neustále pod stresem. Takže to nejlepší, co jsem si mohla na Vánoce přát, bylo nicnedělání. Ani zdobit stromeček nebo péci kapra se mi nechtělo. Takže jsem pojala svátky jako dny maximální pohody a relaxování. Můžu vřele doporučit,“ říká Marika.

Návštěva na protidrogovém oddělení

Týden před vánočními svátky opustil přítel také třiadvacetiletou studentku Petru. „Samozřejmě, že jsem mohla jet za rodiči nebo přáteli do rodného města, ale to se mi nechtělo. Krátce po rozchodu se asi nikomu nechce každému vysvětlovat, že si váš drahý našel jinou,“ míní Petra, která vánoční svátky prožila zcela netradičně. S kamarádem vyrazila na výlet do protidrogového centra, kde se ze závislosti léčila její kamarádka Zdenka. „Kvůli drogám ji celá rodina zavrhla, ztratila přítele i kamarády. Takže na Vánoce by byla v léčebně sama bez návštěv. Proto nás napadlo, že jí uděláme radost a trochu ji v její snaze zbavit se závislosti, podpoříme,“ popisuje Petra. A dodává, že léčba její kamarádky byla úspěšná a letos přijede na oplátku navštívit Zdenka Petru.

Hlavně nezoufat, radí psycholog

Podle psychologa Vojtěcha Bendy nejsou Vánoce o samotě žádnou tragédií. „Ačkoli se předpokládá, že lidé budou spolu, nikde není psáno, že strávit Štědrý den sama je špatné. Člověk by se měl naučit brát situace tak, že pokud nevyjde možnost jedna, možností existuje víc. Nebojte se je hledat. Nebudete s přítelem, protože vás opustil, ale máte přece přátele, můžete vyrazit na výlet anebo si pustit svůj oblíbený film a u toho jíst cukroví,“ radí psycholog Benda.

A co vy? Byla jste někdy o vánočních svátcích sama? Co jste dělala? Napište nám o tom na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám