Hlavní obsah

Šampony na vlasy vám mohou škodit! Těchto 5 látek by neměly obsahovat

Foto: NotarYES, Shutterstock.com

Líbí se vám, když šampon hodně pění? Právě pěnidla však často patří mezi rizikové látkyFoto: NotarYES, Shutterstock.com

Reklama

Většina lidí si vybírá šampony podle toho, jak voní, jestli je hezký obal či co se na něm slibuje. Šampon ale může i škodit, takže je dobré číst etikety. Při výběru hlídejte, ať neobsahuje tyhle látky!

Článek

Etikety na výrobcích jsou nepochybně dobrá věc, bohužel až na to, že jen minimum běžných lidí se v nich vyzná.

Požádali jsme proto tricholožku Lenku Kašpaříkovou z vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair, aby nám i vám sestavila seznam látek, které by váš šampon neměl obsahovat.

Tohle si pohlídejte!

1. Ftaláty

Ftaláty, které bývají označeny jako DBP či DEP, patří mezi chemické látky, které se využívají nejen v kosmetice, ale taky třeba při výrobě PVC. Jejich velké nebezpečí spočívá v tom, že se postupně uvolňují do ovzduší či půdy a ohrožují tím zdraví člověka. V kosmetice je kromě vlasových přípravků najdete v některých parfémech, toaletních vodách či pudrech.

„Ftaláty jsou toxické látky, které ohrožují zdraví jater a ledvin a zvyšují riziko vzniku alergií. Jejich nebezpečí tkví také ve snižování plodnosti žen i mužů a v ohrožení vývoje plodu. Při dlouhodobém používání přípravků s jejich obsahem může dojít u těhotných žen k ukládání v mateřském mléku,“ popisuje tricholožka Lenka Kašpaříková.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tuhý veganský šampon Lush obsahuje pěnidla získávaná z kokosového oleje, cena za 55 g 265 Kč. Nepěnivý šampon Yves Rocher s obsahem více než 99 % přísad rostlinného původu, cena za 200 ml 99 KčFoto: Archiv firem

2. Parabeny

Parabeny jsou skupinou chemických látek. V kosmetice se nejčastěji setkáte s methylparabenem, ethylparabenem a propylparabenem. Takto bývají uvedeny i na obalu.

Obsahuje je většina šamponů, které se prodávají v běžných drogériích. Jedná se o konzervační látky volně využívané v potravinářství, farmacii, ale právě také v kosmetice. Kosmetika využívá především jejich antibakteriálních účinků, díky nimž dochází u výrobků k prodloužení délky spotřeby.

Parabeny, které se užívají v kosmetice, vykazují v organismu podobnou aktivitu jako ženský hormon estrogen.Z toho vyplývá, že mohou ovlivňovat některé procesy v lidském těle, a přestože nebyla zatím provedena žádná studie, jsou podezřelé z hormonální nerovnováhy a z rozvoje rakoviny prsu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Šampon Kenogen Donna pro ženy podporuje růst delších a pevnějších vlasů, cena za 250 ml 1548 Kč. Jemný vlasový přírodní biošampon z Havlíkovy apotéky je vhodný pro mastící se vlasy, cena za 1000 ml 1396 KčFoto: Archiv firem

3. Sulfáty

Sulfáty jsou v různých podobách obsaženy až v 95 procentech všech šamponů. Důvod je velmi jednoduchý – zvyšují pěnění přípravku a spotřebitel má následně pocit, že šampon skutečně funguje.

„V poradně se často setkávám s názorem, že čím více šampon pění, tím lepší účinek musí mít. Opak je pravdou. Nejčastěji využívané sulfáty Sodium Lauryl Sulfate SLS a Sodium Laureth Sulfate SLES totiž ničí ochrannou bariéru pokožky, a navíc dráždí kůži a oči,“ říká tricholožka Lenka Kašpaříková.

Skutečně kvalitní přípravky obvyklé sulfáty SLS a SLES nahrazují pěnicími látkami získanými z kokosového oleje, obilí či cukru.

„Naopak k látkám, které byste na etiketách šamponů měli vyhledávat, patří Codamidopropyl Betaine, Sodium Myreth Sulfate, Sodium Cocoamphoacetate, Coco Glucoside, Disodium Lauryl Sulfoccinate, Decyl Glucoside, Yucca Foaming Extract a PEG-80 Sorbitan Laurate. Pokud je ve složení najdete, je to jeden z ukazatalů, že šampon je opravdu vyroben kvalitně, bez obsahu zdraví ohrožujících látek,” říká Lenka Kašpaříková.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Šampon DM Alverde s aloe vera a výtažkem z rýže a mučenky, cena za 200 ml asi 70 Kč. Kokosový BIO šampon Urtekram, který kombinuje výtažky z kokosu, ze sedmikrásky i z mořských řas, cena za 250 ml 159 KčFoto: Archiv firem

4. Polyethylenglykol

Polyethylenglykol najdete v širokém spektru kosmetických přípravků, ať se jedná o vlhčené ubrousky, deodoranty, rtěnky, pleťové vody či samotné šampony na vlasy. Bohužel dlouhému seznamu jejich využití se rovná i počet nežádoucích účinků na lidské tělo. Jmenovat můžeme poškození jater a ledvin, rakovinotvorný efekt či podráždění sliznic.

Na etiketách šamponů je označován zkratkami Polyetylene Glycol PEG, Ethylene Glycol EG.

5. Diethanolamin

Především nastávající maminky by měly v obsahu šamponů zajímat látka diethanolamin DEA způsobující poškození mozku plodu. Látka je totiž nejen karcinogenní, ale především ve vyšší koncentraci připravuje tělo o schopnost přijímat cholin, látku důležitou pro tvorbu mozkového přenašeče acetylcholinu.

Podle čeho si vybíráte šampony?

Reklama

Související témata:

Načítám