Hlavní obsah

Šéfkuchaři vaří: Játra s brusinkami

Foto: Petr Makovička

Drůbeží játra s rarášky a brusinkami

Pokud hledáte tip na skvělou, levnou a rychlou teplou večeři, nenechá vás tenhle recept chladnými! Drůbeží játra s bramborákovými rarášky a brusinkovou omáčkou tak, jak je pro vás připravil šéfkuchař Petr Kalina z pražské restaurace La Musica, jsou přímo okouzlující!

Článek

Restovaná játra jsou velmi oblíbená, tak proč je nezkusit v nové úpravě? Brusinková omáčka à la Chamberlain sice po prvním přečtení potřebných surovin zní zvláštně, o to víc ale budete překvapení, jaká je to dobrota.

Na dvě porce potřebujete:150 g drůbežích jater, 1 menší cibuli, 2 lžíce worcesteru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíci kečupu, 2 lžíce brusinkového kompotu, 4 lžíce červeného vína, 3 malé naběračky drůbežího vývaru, sůl, pepř, olej na smažení.

Foto: Petr Makovička

Připravte si tyto suroviny

Na bramborákové rarášky potřebujete 3 velké nahrubo strouhané brambory, 1 vejce, sůl, pepř, česnek, majoránku, hrst strouhanky.

Foto: Petr Makovička

Játra zprudka orestujte

Játra zprudka orestujte na rozpáleném oleji. Jsou velmi křehká, tak pozor, ať je nepřipálíte! Když jsou játra hotová, zlehka je osolte a opepřete.

Foto: Petr Makovička

K játrům přidejte cibuli, protlak a kečup

Foto: Petr Makovička

Dochuťte worcesterem a brusinkami

Cibulku rozkrájenou na osminky a rozdělenou na sukýnky přidejte do pánve k játrům a zlehka orestujte. Pak přidejte protlak, kečup, víno, brusinky, worcester a na závěr i drůbeží vývar. Vše lehce provařte.

Foto: Petr Makovička

Vše ještě chvilku povařte

Omáčku dochuťte podle chuti a nálady. Brusinky ji dělají sladší, worcester kořeněnější a víno lehce nakyslejší.

Foto: Petr Makovička

Rarášky z bramborákového těsta usmažte

Všechny ingredience na rarášky smíchejte dohromady jako bramborákové těsto. Ve fritéze nebo kastrolku rozpalte dostatečnou vrstvu oleje a vidličkou do něj klaďte malé hromádky těsta. Usmažené vypadají skvěle!

Foto: Petr Makovička

Dobrou chuť vám přeje Petr Kalina

Receptů na úpravu jater je mnoho. Jaký je ten váš oblíbený? Přidejte svůj tip do rubriky Vaše recepty nebo do diskuse pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC