Hlavní obsah

Šéfkuchaři vaří: Játra s brusinkami

Foto: Petr Makovička

Drůbeží játra s rarášky a brusinkamiFoto: Petr Makovička

Pokud hledáte tip na skvělou, levnou a rychlou teplou večeři, nenechá vás tenhle recept chladnými! Drůbeží játra s bramborákovými rarášky a brusinkovou omáčkou tak, jak je pro vás připravil šéfkuchař Petr Kalina z pražské restaurace La Musica, jsou přímo okouzlující!

Článek

Restovaná játra jsou velmi oblíbená, tak proč je nezkusit v nové úpravě? Brusinková omáčka à la Chamberlain sice po prvním přečtení potřebných surovin zní zvláštně, o to víc ale budete překvapení, jaká je to dobrota.

Na dvě porce potřebujete:150 g drůbežích jater, 1 menší cibuli, 2 lžíce worcesteru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíci kečupu, 2 lžíce brusinkového kompotu, 4 lžíce červeného vína, 3 malé naběračky drůbežího vývaru, sůl, pepř, olej na smažení.

Foto: Petr Makovička

Připravte si tyto surovinyFoto: Petr Makovička

Na bramborákové rarášky potřebujete 3 velké nahrubo strouhané brambory, 1 vejce, sůl, pepř, česnek, majoránku, hrst strouhanky.

Foto: Petr Makovička

Játra zprudka orestujteFoto: Petr Makovička

Játra zprudka orestujte na rozpáleném oleji. Jsou velmi křehká, tak pozor, ať je nepřipálíte! Když jsou játra hotová, zlehka je osolte a opepřete.

Foto: Petr Makovička

K játrům přidejte cibuli, protlak a kečupFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Dochuťte worcesterem a brusinkamiFoto: Petr Makovička

Cibulku rozkrájenou na osminky a rozdělenou na sukýnky přidejte do pánve k játrům a zlehka orestujte. Pak přidejte protlak, kečup, víno, brusinky, worcester a na závěr i drůbeží vývar. Vše lehce provařte.

Foto: Petr Makovička

Vše ještě chvilku povařteFoto: Petr Makovička

Omáčku dochuťte podle chuti a nálady. Brusinky ji dělají sladší, worcester kořeněnější a víno lehce nakyslejší.

Foto: Petr Makovička

Rarášky z bramborákového těsta usmažteFoto: Petr Makovička

Všechny ingredience na rarášky smíchejte dohromady jako bramborákové těsto. Ve fritéze nebo kastrolku rozpalte dostatečnou vrstvu oleje a vidličkou do něj klaďte malé hromádky těsta. Usmažené vypadají skvěle!

Foto: Petr Makovička

Dobrou chuť vám přeje Petr KalinaFoto: Petr Makovička

Receptů na úpravu jater je mnoho. Jaký je ten váš oblíbený? Přidejte svůj tip do rubriky Vaše recepty nebo do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata: