Hlavní obsah

Sekera, která vám padne do ruky. Tipy, jak vybírat

Foto: foto: ZoneCreative, Shutterstock.com

Foto: foto: ZoneCreative, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne sekera, každý si vybaví topůrko s ostřím na konci. Tak jednoduché to ale není, každá sekera má svůj význam a své využití. Poradíme vám, jak vybrat tu správnou přímo pro vás.

Článek

Sekery můžeme rozdělit především podle využití. Při koupi je třeba mít na paměti, že se vyplatí investovat do kvalitního nástroje, který vám vydrží i celý život. Pokud připravujete dříví na zimu nebo jezdíte jen kempovat, kvalitní sekeru rozhodně oceníte.

Typy seker

  1. Kempinková sekera -

Tato sekerka je vhodná do batohu na cesty, má malou hmotnost a krátké topůrko, okolo 30–40 cm. Na dřevo na malý ohníček v kempu vám bude určitě stačit.

Foto: archiv firmy

1. Fiskars X5, kempinková sekera, 625 Kč. 2. Black&Decker BD33540, kempinková sekera, 615 Kč. 3. Festa, kempinková sekera 0,6 kg, 127 KčFoto: archiv firmy

  1. Štípací sekera -

Tyto sekery jsou vhodné pro štípání třísek, středních i velkých polen. Jejich využití je dané délkou topůrka. Štípací sekery jsou mnohem těžší než kempinkové, začínají od 1 kg, ale mohou vážit až 3 kg. Vybírejte podle využití.

Štípání třísek a malých polínek

Na tento druh práce vám postačí lehká štípací sekera s hmotností okolo 1 kg. Délka topůrka je přibližně od 40 do 50 cm.

Střední a velké špalky

Na velké poleno potřebujete i velkou sekeru, proto i její hmotnost bude větší. U těchto seker se pohybuje okolo 2 kg a délka topůrka od 50 do 70 cm.

Velké špalky

Těžkou práci zastane takzvaná dvouruční štípací sekera. Hmotnost sekery je od 2 do 2,5 kg, topůrko dosahuje necelého 1 metru.

Foto: archiv firmy

1. Gardena, štípací Sekera 1600S, 1 390 Kč. 2. Fiskars, štípací sekera, 1 345 Kč. 3. Hecht, štípací sekera, 649 Kč. 4. Extol premium, buková štípací sekera, 262 KčFoto: archiv firmy

  1. Kalač -

Kalač patří mezi štípací sekery, ale zaslouží si svoji vlastní kategorii. Je to největší štípací sekera, která zároveň funguje i jako klín. Do tupé stany můžete tlouct palicí a sekeru nijak nepoškodíte. Tato sekera je i nejtěžší, její hmotnost se pohybuje v rozmezí od 3 do 5 kg. Délka topůrka dosahuje necelého metru. Kalač využijete při přípravě opravdu velkých špalků palivového dříví.

Foto: archiv firmy

1. Fiskars, kalač SAFE-T, 1 499 Kč. 2. Hultafors, kalač, 1 995 Kč. 3. Hecht, kalač, 439 KčFoto: archiv firmy

  1. Tesařská sekera -

Slouží pro profi využití, jak už ostatně napovídá její název. Sekera má široké ostří a krátké topůrko, je vhodná k opracování surového dřeva.

Ostatní parametry

1. Topůrko

Topůrko můžete zvolit dřevěné, nebo plastové. Dřevěná topůrka musí být z tvrdého dřeva například bukového. Plastová topůrka jsou prakticky nezničitelná, vyrábějí se ze speciálního materiálu, tlumí vibrace a mají protiskluzovou úpravu.

2. Ostří

Vybírejte vždy kvalitní kovanou čepel, vyhněte se levným sekerám, které nemají čepel kovanou, ale pouze broušenou. Hlava sekery by měla být vyrobena z kalené, ručně kované a broušené oceli nebo z odolné uhlíkové oceli, u níž je plocha ostří pokryta speciální teflonovou vrstvou.

Reklama

Načítám