Hlavní obsah

Semafor pro zdraví

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Barvy pro vaše zdravíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Máte rádi ovoce a zeleninu? Jezte, ale jen červenou, žlutou nebo zelenou barvu. Ty jsou totiž nejdravější a našemu tělu nejvíce prospívají.

Článek

Červená posiluje obranyschopnost

Křiklavě rudá, ohnivá nebo ovocná? Prosím, dejte si! Červená rostlinná barviva tlumí záněty a posilují obranyschopnost organismu. Jablka chrání mozek - jedlíci jablek prý méně často onemocní Parkinsonovou nebo Alzheimerovou nemocí. Navíc jablka pomáhají předcházet rakovině. A co víc? Díky vitaminu C se vám vyhne podzimní chřipka či nachlazení. Chilli proti nachlazení, rýmě a silnému kašli - ostré látky chilli ohřívají zevnitř a posilují imunitu. Dva plátky chilli papričky a trochu nastrouhaného zázvoru spařte vodou. Oslaďte medem a ještě horké vypijte. Sušené chilli můžete přidat do polévky. Brusinky na močové ústrojí - oblíbené plody žen, které mají sklony k zánětům močového měchýře. Malé bobulky obsahují látky, které brání usídlení bakterií v močovém traktu.

Žlutá se postará o uvolnění těla

Barva slunce, která přichází z přírody, bezvadně funguje na prokrvení. Ať zevně či do hloubky - přináší úlevu a hlavně léčí. Heřmánek mírní křeče - uvolní žaludeční a střevní křeče, stejně jako křečovité menstruační bolesti. Ananasová šťáva na vysoký krevní tlak - enzym bromelain zlepšuje prokrvení i těch nejmenších cév v těle. Tímto způsobem snižuje krevní tlak a pomáhá předcházet kornatění tepen. Brambory na průdušky - žluté hlízy dovedou dobře uchovávat teplo. Pokud si je dáte jako zábal, postarají se o lepší prokrvení průduškové sliznice. Navíc uvolňují kašel.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nezapomeňte, že jíme i očimaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zelená pro rychlou pomoc

Zelené bylinky a zelenina obsahují hodnotný chlorofyl a léčivé éterické oleje. Meduňka na opar - studie dokládají účinek éterických olejů meduňky proti oparu. Připravte si nálev z čerstvých meduňkových listů. Nechte přibližně 15 minut louhovat a potom vatou lehce naneste na rty. Kapusta mírní bolesti bolavých kloubů - zelená zelenina je plná flavonoidů. Kapusta navíc obsahuje ještě hořčičné oleje. Společně zastavují bolesti kloubů. Několik listů kapusty rozválejte lahví, dokud nepustí šťávu. Potom jimi obalte bolavý kloub. Nechte působit asi 30 minut. Tymián zbavuje rýmy a nachlazení - díky svým éterickým olejům a hořčinám je tymián nejsilnější rostlinou proti rýmě a kašli, rozpouští hleny. Dvě až tři větvičky tymiánu přelijte teplou vodou (asi 60 stupňů) a deset minut inhalujte. Tymiánová terapie vám pomůže obzvlášť teď na podzim, kdy nachlazení číhá na každém kroku.

Reklama

Související témata:

Načítám