Hlavní obsah

Šerm: Svaly prohrávají s rozumem

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Šerm je inteligentní sportFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Asi bychom jen marně hledali na světě dítě, které si nikdy nehrálo na mušketýra. Snad každý chlapec chtěl být někdy d'Artagnanem. A bojovat čestně, s pokorou k soupeři, ale zároveň vítězně.

Článek

Časopis Uzlíček

K tomu je zapotřebí velká míra předvídavosti a inteligence, takže není divu, že na rozdíl od jiných bojových sportů se to mezi šermíři hemží prakticky samými vysokoškoláky. A to je hlavní vzkaz zkušených borců směrem k maminkám a tatínkům, kteří by snad uvažovali o tom dát svoji ratolest na šerm: z dítěte vychováte osobnost vyrovnanou po stránce fyzické, ale i duševní. A řekněte sami - co si víc lze přát...? Ovšem, jak moc je tento sport nákladný po finanční stránce?

Finanční náklady na šerm

Kord: 1 500 Kč Ochranná maska: 3 500 Kč Dres: 5 000 Kč Ochranná podvesta: 1 600 Kč Chrániče hrudi pro dívky a menší děti: 1 800 Kč

Oddílové příspěvky: 1 500 - 5 000 Kč / rok

Pozn.: Zpočátku se kompletní výzbroj zapůjčuje v oddílech, po roce by měli rodiče začít nástroje i ochranné prvky kupovat.

Hlupák nemá šanci

Šerm je náročný na atletickou stránku, na koordinaci a koncentraci. V tomto sportu nefunguje to, co se všeobecně rozšířilo u jiných odvětví - totiž že dobrý závodník může být jinak i trochu ,,tupý". V šermu bez toho, co máte v hlavě, výsledků nedosáhnete. Vaše mentalita musí čnít nad soupeřem, je třeba vnutit protivníkovi taktiku a přimět ho k chybám.

I proto tento sport rozvíjí osobnost dítěte nejkomplexněji. Odpovídající zralost osobnosti je však zároveň jedním z důvodů, proč nelze začít s šermováním ve zcela útlém věku.

„Hloupý šermíř nemá žádnou šanci na úspěch, byť by byl silný a rychlý. Svaly nehrají žádnou mimořádnou roli. Rychlost je sice výhodou, ale když vám nefunguje hlava, nemáte šanci. Stejně vás zapíchnou...," vysvětluje reprezentační trenér Jiří Beran starší.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hlupák nemá v šermu šanciFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Relaxace po zaměstnání

Šerm je pro všechny, kteří mu propadnou, zároveň koníčkem a láskou v jednom. „Když to srovnám například s fotbalem, šerm není jen sport, ale i životní styl. Když jedou trenéři a závodníci na soustředění, po večerech se nebaví prakticky o ničem jiném. A ne že by se do toho nutili. On je to natolik kreativní sport, že pořád je co rozebírat," tvrdí Jiří Beran. A přidal ještě jedno pozitivum.

„Šerm může být v pozdějším věku i účinný relax po zaměstnání. To vám potvrdí každý z bývalých reprezentantů. Jsem schopný za půl hodiny propotit dres, jak je to intenzivní námaha, ale natolik si při tom odpočinete psychicky, že jdete domů s absolutně čistou hlavou..."

Časopis Uzlíček srpen 2008

Reklama

Související témata:
Šerm

Načítám