Hlavní obsah

Čtyři rady pro snadný porod

Foto: Thinkstock

Nikdy není dost rad, jak si usnadnit porodFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porod je náročný, bolí a většinou trvá dost dlouho. Jak si pomoct a tyto „nepříjemné vedlejší účinky“ jinak krásného okamžiku zmírnit? Zkuste našich pár tipů, které mohou porod usnadnit. Podle odborníků se na ně sice nelze zcela spoléhat, ale rozhodně neuškodí a za pokus stojí...

Článek

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. V případě „babských" rad pro snadný porod ale toto přísloví neplatí. Nastávající maminky se rozhodně nemusí bát, že by jim mohl některý z následujících tipů nějak uškodit.

Maliník – 4 týdny před porodem

Jedním z takových přírodních pomocníků je například čaj z listů maliníku. Budoucí matky by jej měly začít pít asi tak čtyři týdny před termínem porodu. „Ideální je směs z listů maliníku, ostružiní a jahodníku. Maliníku dáváme dvě dávky, ostružiní a jahodníku po jedné dávce," popisuje porodní asistentka Jarmila Kovaříková. Pět kávových lžiček této směsi vystačí na litr čaje, což je denní dávka.

Čaj má vliv na činnost hladkého svalstva v malé pánvi a může pozitivně ovlivnit a možná i zkrátit průběh porodu.

Podobné vlastnosti má prý i konzumace lněného semínka. Prospěšné pak jsou i minerály, jako jsou například hořčík, draslík či sodík, které najdete v řadě potravin a nápojů. Tyto minerály jsou velmi důležité pro tlumení bolesti a dá se s nimi částečně předejít totálnímu vyčerpání v průběhu porodu.

Se cvičením začněte kdykoliv

Vliv na průběh porodu má také to, zda žena během těhotenství cvičila a posilovala svaly, které při porodu dostávají nejvíce zabrat. Můžete cvičit samozřejmě samy doma a v klidu, ale existuje mnoho druhů speciálních cvičení pro těhotné. Jde například o gravid jógu, cvičení na míčích a podobně. „Cvičení je důležité z několika důvodů. Nejlepší je cvičit celé těhotenství až do porodu kvůli fyzičce, kterou ženy při porodu velmi potřebují, ale začít s tím není nikdy pozdě. Dalším důvodem je například prevence bolestivosti zad, křečových žil a obecně lepší průběh porodu," vysvětluje Jarmila Kovaříková.

Těhotné by se měly zaměřit především na posílení zádových a břišních svalů. Zapomeňte ale na klasické sklapovačky nebo sedy lehy. V těhotenství je třeba cvičit speciální technikou, kterou vás naučí každá porodní asistentka nebo fyzioterapeutka. Zapomínat by ale nastávající maminky neměly ani na posílení pánevního dna.

„To by se mělo celou dobu těhotenství posilovat a měsíc před termínem porodu naopak uvolňovat, například relaxačním cvičením," dodává Jarmila Kovaříková. Posílené pánevní dno a umění uvolňovat napětí ve spodní části těla je údajně také prevencí špatné polohy miminka. A kdo to zažil, ví, že špatná poloha může porod pořádně zkomplikovat. Pokud se dítě rozhodne jít na svět zadečkem napřed, často to vede k císařskému řezu. A když už jsme u toho cvičení, těhotné ženy by neměly zapomínat ani na prsní svaly. Jejich posilováním totiž můžete podpořit dobrý start kojení ihned po porodu.

Trochu jiná masáž – 6 týdnů před dnem D

Co se týče poporodních poranění, nejčastěji se týkají hráze. Jejímu nástřihu se nevyhne téměř žádná maminka, ale mnohé se bohužel v těchto místech ošklivě potrhají. Pomoci by v tomto ohledu měla masáž hráze, která by měla zlepšit její elasticitu a rozvinování během porodu. V lékárnách jsou dokonce k dostání speciální oleje pro tuto masáž, s níž se doporučuje začít alespoň čtyři až šest týdnů před porodem a věnovat se jí denně. „Tato masáž určitě  význam má, zvyšuje elasticitu tkáně a zmírní tak riziko nepříjemného natržení," souhlasí gynekolog Ivo Sládek.

Přísun informací – 8 týdnů před porodem

A nakonec se dostáváme k předporodním kurzům. Názory na ně se velmi různí. Podle některých je to pouze tahání peněz z budoucích maminek, podle jiných je to ten nejlepší způsob, jak se na porod přichystat a získat všechny potřebné informace. Každopádně, pokud máte hodně otázek, na kurzu na ně jistě dostanete odpověď. Dozvíte se vše o těhotenství, porodu, správné životosprávě, vhodném cvičení i možných problémech a komplikacích.

Ať už se ale milé nastávající maminky rozhodnete jakkoli, myslete vždy na to, že porod je přirozená věc, jinak by tu lidstvo nebylo. A navíc je jasné, že ta „trocha" bolesti za ten úžasný pocit, když budete držet své miminko v náručí, určitě stojí!

Reklama

Související témata:

Načítám