Hlavní obsah

Šetřete přírodu i vlastní kapsu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokud nemusíte, nekupujte vodu balenouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Chránit životní prostředí by mělo být povinností každého z nás. Vždyť i my jsme jeho součástí. Pomoci přírodě přitom nemusí znamenat jen třídit odpad - existují i další jednoduché tipy, jak se chovat šetrněji a to i v našich domovech. Pozitivem je, že často ušetříte i vlastní kapsu. Jak?

Článek

Podstatou ekologického chování je úspora vody, energie, omezení chemických přípravků a snaha o opakované využití každičké věci.

Voda základ života

Zapomeňte na PET lahve a pijte vodu z kohoutku. Je pravidelně kontrolována a nemusíte se bát, že by byla méně kvalitní. Zároveň ušetříte i nemalý peníz, když si přepočtete, kolik balená voda stojí. Zjistěte si, jestli vám nekapou kohoutky nebo neteče záchod. Nejen že plýtváte, ale s kapkami vám odtékají i finance.

Čistá domácnost bez chemie

Snažte se používat ekologicky šetrné čistící prostředky. Jejich přísady nejsou škodlivé ani pro přírodu, ani pro nás. Neváhejte zejména tehdy, jste-li alergik. V dnešní době seženete veškeré přípravky, na které jste zvyklé, v ekologické verzi. Stačí zabrousit na internetové obchody, nebo do bio krámků.

Nekupujte ani chemické osvěžovače vzduchu. Pořiďte si větší množství pokojových rostlin a udělejte si domácí roztok; do dvou hrnků horké vody přidejte polévkovou lžíci jedlé sody a polévkovou lžíci citrónové šťávy. Nalijte do rozprašovače a máte šetrnou náhradu. Samotnou jedlou sodu zase můžete nasypat na místo s nepříjemným zápachem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I spotřebu papíru můžete snížitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Revoluce v praní - mýdlové ořechy

Místo běžného prášku vyzkoušejte alternativu! Jsou to slupky ořechů ze stromu Sapindus Mukorossi, který roste v Nepálu a Indii. Obsahují přírodní látku podobnou mýdlu a mají antibakteriální účinky. Lze je použít i na ten nejjemnější materiál a navíc šetří barvy. Další výhodou je také cena. Kilo mýdlových ořechů vychází zhruba 4x levněji než běžné prací prášky. Do bubnu pračky je vkládáte v bavlněném pytlíčku, který můžete použít nadvakrát. Nechcete přijít o vůni? Pokapejte pytlíček 100% přírodním éterickým olejem. Výrazné skvrny ale raději předem ošetřete čističem skvrn. Ořechy neobsahují ani bělící látky, k bílému prádlo proto můžete použít biologicky odbouratelný bělící prostředek.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zkuste místo prášku slupky z ořechů SapindusFoto: samphoto.cz/jiunlimited

  • pokud nejste doma, vypínejte veškeré spotřebiče
  • nakupujte úsporné žárovky a baterie, které se dají znovu nabít
  • šetřete teplem a nezapomeňte na tepelnou izolaci
  • žádné sáčky na svačiny, praktické krabičky se dají použít znovu a znovu
  • neberte si v supermarketu stále nové igelitky, berte si je z domova nebo mějte svou tašku
  • při vaření používejte pokličky
  • odnaučte se dlouhé okukování ledničky a rychle ji zavírejte
  • lednice by neměla být poblíž tepelnému zdroji, jako je sporák nebo topení, spotřebuje tak více energie
  • vraťte se k látkovým kapesníkům, alespoň doma
  • nenechávejte téct vodu při čištění zubů
  • zbytečná je i sušička, prádlo sušte na čerstvém vzduchu
  • mikrovlnka spotřebuje mnoho energie - místo rozmrazování v ní vyndejte jídlo s dostatečným předstihem

Ať jsou vám naše rady k užitku a ať si za ušetřené peníze pořídíte něco pěkného do bytu!

Reklama

Načítám