Hlavní obsah

Sex: Co se děje ve vašem těle, když se vzrušíte? Čtěte!

Foto: Profimedia

Víte, co se děje v ženském těle, když se vzruší? My ano!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předehra, vyvrcholení, odpočinek. To je sex! Ale napadlo vás někdy, co všechno se při vzrušení v těle odehrává a jak se jeho výraz i pochody mění? Tohle všechno může váš milenec vidět, vnímat i cítit!

Článek

Sexuolog Zlatko Pastor říká, že zachytit sexualitu do jednoho schématu může být naprostý nesmysl, nebo naopak geniální schopnost jednoduše vyjádřit podstatu.

To v 60. letech minulého století předvedl americký gynekolog William Masters, který pojmenoval a dal do souvislostí fáze sexuálního prožitku muže a ženy. „Jsou akceptovány dodnes,“ popisuje český odborník s tím, že i když se kde kdo snaží o stále další a další schémata sexuality, princip je stejný a beztak všichni vycházejí z původních hodnot. Ale jakých?

Chlípná horská dráha

Klasický model popisuje čtyři fáze vzrušení. Podráždění neboli excitace (nárůst sexuálního vzrušení), účinná sexuální stimulace (ve fázi plató dochází k maximálnímu nárůstu vzrušení), následuje orgasmus a uvolnění. Čtyři stupně doprovází tělesné a psychické změny. Chcete i vy vidět „pod pokličku“? Takhle vaše tělo reaguje na stimulaci!

Australská psycholožka a sexuoložka Vivienne Cass tvrdí, že tělesné změny začínáte pociťovat, jakmile na vás někdo nebo něco působí jako pohlavní spouštěcí mechanismus. Do mozku jsou vyslány příkazy. Mozek reaguje vyloučením několika chemických látek a hormonů do krevního oběhu. „Pakliže se nesnažíte pohlavních spouštěčů zbavit, začíná vaše tělo reagovat,“ popisuje sexuoložka ve své knize Opojný orgasmus s tím, že další příkazy jsou vysílány nervstvem z mozku do erektilní tkáně klitorisu.

Foto: Profimedia

Vzrušení navenek, uvnitř prokrvení všeho důležitého :-)Foto: Profimedia

Kdy se muži rádi dívají?

Při nástupu vzrušení dojde k uvolnění tkáně a následně se v ní objeví mezery. Ty jsou potom zality krví, která proudí do klitorisu. Ten se zvětší, ztuhne a ztopoří. Krev v tkáni způsobí, že se zvětší i pysky a získají tmavě růžový nádech. „Na pohled docela pěkné,“ dodává Vivienne Cass. A co dál?

Vaginální stěny začnou vylučovat čirou tekutinu zvlhčující poševní stěny, žalud klitorisu se ztopoří a zcitliví. „Houbovitá tkáň hlaviček klitorisu se roztáhne a vytlačí ven vnitřní pysky a vulvu, takže i ony vypadají zbytnělé. Citlivější je i houbovitá tkáň perinea, které se také nalévá krví,“ dodává sexuoložka. V tento moment jistě cítíte ono příjemné mravenčení po celém těle. Taky bradavky tuhnou a vysílají do mozku příkaz k uvolnění hormonu oxytocinu, který může způsobovat slastné mrazení.

Sama sobě afrodiziakem

Odbornice dál uvádí, že povrch dělohy se naleje krví a stáhne se. „Pro ženy, které jsou schopny to zaznamenat, to může být příjemný pocit,“ popisuje sexuoložka. Zrychluje se dech i tepová frekvence. A co se odehrává v hlavě? Vždyť vy víte…

„Na počátku vzrušení dochází ke změnám myšlenkových pochodů, emocí i jednání. Pozornost od každodenních starostí je odváděna jinam. Jste přístupnější, šťastnější, uvolněnější a pravděpodobně cítíte sounáležitost s partnerem. Taky jste hravější a jednáte svobodněji,“ odbornice dál popisuje s tím, že k psychickým i fyzickým změnám může docházet současně. Jakmile je v těle vyvoláno fyzické vzrušení, začnete totiž přemýšlet o tom, co se děje. Ale není to pravidlem. Sexuologové se shodují, že u většiny žen se fyzické a psychické změny nepropojí.

Foto: Profimedia

Máte problém s uvolněním? Třeba pomůže sklenka alkoholu. Více než jedna se ale nedoporučuje. Pak již zase dochází k tomu, že vnímání sexuálních podnětů klesáFoto: Profimedia

Kdy si dopřát skleničku?

„Často pozoruji, že v klíně jsem mokrá a vzrušená, ale psychicky se necítím nějak povzbuzená nebo vzrušená,“ říká čtenářka Marika, která tak popisuje klasický scénář mnoha ložnic. Vykazování fyzických známek vzrušení není problém, kdežto „nálada“ nějak chybí.

Možná pomůže víc se uvolnit nebo si dát jednu skleničku vína. Jednu! „Ženy se po několika sklenkách alkoholu často cítí nažhavené. Pravda je ale taková, že v důsledku množství alkoholu tělesné změny při vzrušení ztrácejí na intenzitě,“ varuje Vivienne Cass. Škoda. Každopádně, teď už víte, jak vypadá ideální vzrušený stav. Tělo i mysl jsou rovnováze…

A jak to chodí u vás, prožíváte sex přesně takhle?

Reklama

Načítám