Hlavní obsah

Sex na bačkoru? Můžete si za to sami! Tohle jsou nejčastější důvody

Foto: Profimedia

Nekazíte si takhle náhodou milostný život samy?Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STK intimního života. Jak si stojíte? Které věci flákáte a za co nesete vinu? Tyhle špatné návyky ohrožují všechno hezké, tak se jich koukejte zbavit dřív, než dopadnete jako sedláci u Chlumce!

Článek

Ano, v intimním životě se nic moc nezměnilo. Kalifornská klinická psycholožka a výzkumnice Lisa Firestone sestavila pro odborný magazín Psychology Today žebříček nejčastějších výmluv, kterými se lidé snaží ospravedlňovat nedostatek sexu.

Na seznamu se objevilo odcizení či špatná nálada. Pardon, ale není to jen důsledek něčeho nelichotivého, co vy nebo on děláte každý den? Zde jsou některé věci, které dupou po vášni a sexuální spokojenosti. Dáváte si na ně pozor?

Mazlíte se s mobilem

Kolikrát se to ještě musí opakovat? Odborníci na vztahy, terapeuti, sexuologové a další zasvěcení se shodují, že televize a telefon do ložnice nepatří. Třeba americká rodinná terapeutka a bloggerka Jane Greer říká, že ženy si stěžují na nedostatek času na sex, ale ve skutečnosti připouští, že před spaním kontrolují sociální sítě. A to je na nic!

„Jinými slovy, jste emocionálně někde jinde,“ varuje odbornice s tím, že jistá studie ukazuje, že ty páry, které se v posteli baví prohlížením internetu, mají sex o polovinu méně než ti ostatní. Nejen ona proto doporučuje vypínat mobil asi tak hodinu před spaním. Jinak je to mrhání drahocenným časem, kterého nikdo nemá nazbyt.

Foto: Profimedia

Vtípky na facebooku dokážou ukrást všechen čas, který byste jinak mohli věnovat sobě navzájemFoto: Profimedia

Nejíte a jste nervózní

Výzkumníci amerických univerzit Drexel a Pennsylvania zavřeli několik dam do laboratoře a postili je po dobu osmi hodin. Pak provedli skenování mozku, zatímco se ženy dívaly na obrázky. Co se stalo? Lačný žaludek udělal svoje.

Všechny reagovaly na cokoli podrážděně, ale jakmile dostaly něco najíst, jejich mozky se staly mnohem přístupnější pro romantické a sexuální podněty. Pokud tedy držíte nějakou z diet a jídlu se vyloženě vyhýbáte, vašemu milostnému životu to neprospívá – stejně jako přejídání, které mnohdy vede k únavě. Dávejte si pozor na to, co a kdy konzumujete!

Příliš pijete

Když britská sexuoložka Tracey Cox pro britský deník Daily Mail sestavovala seznam toho, co všechno má neblahý vliv na sexuální život, trefně připsala alkohol. Láhev vína sem, láhev tam, chvíli příjemná nálada, pak svalení se do peřin a spánek? Není divu, že když někdo takhle paří, nedostane se k sexu! Stále platí, že malé množství povzbuzuje sexuální touhy, větší utlumuje.

Foto: Profimedia

Spíte s manželem, nebo se psem?Foto: Profimedia

Upřednostňujete děti a mazlíčky

Český sexuolog Petr Weiss zastává názor, že těhotenství a porod je v historii páru zatěžkávací zkouškou. Jistě má pravdu, ovšem porodem všechny trable nekončí.

Když dítě nebo i domácí mazlíček ovládá chod rodiny, dobře to taky není. Spaní v posteli ve třech či ve čtyřech? Kája na jedné straně, Punťa na druhé? Nemělo by to tak být. Jedná se o narušení prostoru i soukromí, proti kterému bojuje nejeden znalý odborník.

Ne nadarmo například sexuoložka Laura Berman z Chicaga své klienty prostřednictvím blogu upozorňuje na to, že prázdná ložnice zvyšuje šanci na sex až desetinásobně! Ta samá odbornice apeluje i na zkrocení vlastních myšlenek.

Neumíte vypnout

Podle ní se často stává, že i když jste v ložnici, mysl je v kanceláři (anebo v kuchyni či u dětí). „Je nutné trochu se soustředit na to, co je důležité, jinak společný čas s partnerem stejně neoceníte,“ popisuje.

Pokud tedy každý večer válčíte s přípravou na poradu, i když je dávno po práci, zkuste svůj život zasvětit třeba meditaci či cvičení jógy. Cokoli vás uvolní a zbaví stresu, otevře dveře k vnímání partnerovy přítomnosti jako něčeho příjemného.

Tak co, kolik věcí i vy děláte špatně?

Související témata:

Načítám