Hlavní obsah

Sex ráno? Nebo radši večer?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Muž a žena se po sexu cítí rozdílněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho párů na tuto otázku jednou narazí. Je lepší milovat se večer? Nebo ráno? Anebo dokonce přes den? Nemůžete-li se shodnout, nezoufejte. Vše má svá pro a proti. O tom, jaký čas je pro sex ten pravý, hovoří mnoho vědeckých teorií i psychologů. Seznamte se s jejich poznatky!

Článek

Každá denní doba má své přednosti. Navíc každý z nás se na milování dívá trochu jinak. Rozdíl je i ve vnímání sexu mužem a ženou. Zatímco muž se po orgasmu cítí vysílen a unaven, žena je jako znovuzrozená a plná energie. Svou roli hraje i to, jak moc a kdy během dne jíte, v kolik hodin musíte vstávat a jak trávíte volný čas.

Sex ráno zvýší pracovní nasazení

Britští vědci například odhalili, že lidé, kteří se milují ráno před odchodem do zaměstnání, podávají větší pracovní výkony, jsou energičtější a optimisticky  naladění. „Ranní sex odbourává stres a pomáhá člověku v komunikaci s lidmi. A zejména mužům dodává větší sebevědomí," vysvětluje psycholog Vojtěch Benda.

Některé ženy si ale ranní milování nedokážou náležitě užít. A to z toho důvodu, že po probuzení samy sobě nepřipadají příliš sexy. „Jsem nenalíčená, mám kruhy pod očima a rozcuchané vlasy. Co ti na mně teď přijde sexy?" takto by mohla znít klasická ženská reakce na návrh ranních hrátek. Každá z nás totiž chce při milování vypadat sexy a cítit se dobře. Bohužel, když má pocit, že její vizáž není po ránu dokonalá, má problém se uvolnit a milostné radovánky si pak tolik neužije. Nevýhoda je i na straně hygieny, neboť milenci si ještě před hrátkami nestihnou vyčistit zuby. A to ne každému přijde atraktivní.

Muži se ale k časnému sexu uchylují rádi ještě z jiného důvodu. Tím je ranní erekce. Tu nemají však díky krásné ženě, která leží vedle, ale mnohdy z důvodu naplněného močového měchýře. Ten způsobuje nebo výrazně usnadňuje erekci. A jednoduše řečeno, jakmile má muž erekci, cítí se být vzrušen - ne vždy totiž musí být nejprve vzrušený a pak mít erekci. Příroda to totiž pánům v jistých případech umožňuje i opačně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zpestřením může být sex přes denFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Sex přes den je svátkem

Přijít z práce a pomilovat se? Dát si nedělní oběd a pak sex? Nebo se chystáte večer do kina či na společenskou akci, a abyste nepřišli o večerní sex, dopřejete si ho před odchodem do společnosti? To je téměř geniální řešení! Navíc to přispívá ke zpestřování milostného života partnerů. „Mnoho párů se miluje buď jen ráno, anebo večer. Když si dopřejí sex přes den, je to vždy tak trochu svátek. Dostávají se k tomu zpravidla v době dovolené, třeba u moře. Pro partnerské soužití to lze jen doporučit. Zlepší si tím náladu během dne, odpočinou si, a pokud jsou sami na zmiňované dovolené, pomůže jim to spolu vydržet a nehádat se," míní sexuolog Pavel Tomáš.

Večer je sex intimnější

Sex ve večerních hodinách si můžete mnohem více užít a vychutnat. A to včetně předehry. Nic vám nebrání strávit s partnerem v posteli třeba celé hodiny, popíjet šampaňské, ujídat dobroty a kochat se pohledem na hořící svíčky. Navíc v přítmí večera vypadá každý hned o něco lépe. Ženám se náhle ztrácejí vrásky i nerovnosti pleti, muži přijdou o své „pivní bříško" a podobně.

Na druhou stranu jste po celém dni vyčerpaní a zejména mužům se už do žádných fyzických výkonů nechce. A někoho může trápit i skutečnost, že večer promešká svůj oblíbený televizní seriál nebo pořad. „Milovat se večer znamená zkrátka romantiku a třeba i trochu poetiky. Můžete si užít i více netradičních radovánek. Ale k tomu je zapotřebí, abyste se přes den trochu šetřili a ponechali si i na večer nějaké síly," hodnotí večerní sex psycholog Vojtěch Benda.

Mnoho párů ocení sex večer zejména po návratu ze společenské akce, ať už se jedná o divadlo, hudební party nebo třeba oslavu narozenin. Tam totiž vždycky jdete upravení a většinou se i upravení vracíte. Žena se pak cítí dobře, neboť se sama sobě líbí. A muž, po příjemně stráveném relaxačním večeru, by přece jenom ještě trochu sil mít mohl.

Kdy se nejraději milujete vy? A dokážete se vždy s partnerem na čase shodnout? Povězte nám to na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám