Hlavní obsah

Sexuální vůně. Které ho dostanou?

Foto: Thinkstock

Každý z nás má osobitou vůniFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okouzlit protějšek se dá tajemným pohledem, přitažlivým úsměvem nebo například chůzí. A co vůní vlastního těla? Rozhodně! Čistá pokožka i vůně v období ovulace – to jsou jedny z nejsilnějších zbraní, kterými svého partnera vzrušíte. Co ještě na jeho nos zabere? Podívejte se!

Článek

Čich je ze všech pěti lidských smyslů nejrychlejší. Mozek totiž ze zhruba deseti tisíc vůní, které má zaznamenané, rozezná za půl sekundy, která z nich se otřela o náš nos. Díky paměti si dokážeme vůně spojit s konkrétními zážitky nebo osobami. Hlavně díky feromonům. Jedná se o přirozené výměšky, které vůní či pachem označují každé jedinečné živé stvoření, s nímž se setkáme. A to nahrává sexualitě. Jedná se vlastně o komunikaci mezi párem – za pomoci vůně, a to rychle a efektivně.

Přirozené chování se vytrácí

Nejvíc na smysly našeho protějšku funguje přirozený tělesný pach, i když se ho mnozí snaží potlačovat parfémy a deodoranty. „Vlastní vůně začínáme pomalu skrývat jako obličeje pod nánosy make-upů. Nutno však rozlišit přirozenou, tedy skutečnou vůni zdravého těla od agresivního puchového masakru nemytého potu po několika dnech nošeného přiléhavého silonu,“ vysvětluje sexuolog Zlatko Pastor. A dodává, že vůně jsou v sexu nesmírně důležité, ale už ne tolik jako před mnoha stoletími nebo když jsme se více podobali našim živočišným kamarádům. „Naše smysly – i čichové – už nejsou tak hbité a otěže sexu drží u lidí kůra mozková. To přirozené, vlastně pudově zvířecí, máme zapovězeno. A většinou je to tak i dobře,“ popisuje sexuolog.

Ženský klín? Ta nejlepší vůně ze všech!

Stejně je ale lidem biologicky dána fascinace vůní genitálu opačného pohlaví, neboť je odlišná. Konkrétně někteří muži přirovnávají vůni zdravé pochvy k tomu nejerotičtějšímu zážitku vůbec. (Mimochodem skládá se z více jak 30 komponent ovlivněných bakteriální činností.) Ale co takový „zadní vchod“ neboli hýždě? Je taky pro druhé toužebným artiklem? „Pach konečníku je u obou pohlaví shodný, proto na partnera působí odpudivě,“ dodává Pastor.

Parfémy s feromony. Co se líbí?

Nejen přirozená vůně těla ale může na partnera působit tak, že svému protějšku neodolá. Hlavně proto, že se lidé necítí ve svém přirozeném pachu příliš atraktivně, sahají po parfémech. Co se sexuální přitažlivosti týká, fungují třeba ty s feromony. Jsou k dostání v sexshopech, ale mnohdy i v běžných parfumeriích. Jejich výrobci slibují, že při použití po vás budou protějšky doslova toužit. Proč? Pomocí feromonového odéru k nim totiž vychází jednoznačné signály, které vyvolávají silné odezvy a vy budete díky jejich čichu více sexy, aniž by věděli proč.

Na trhu je těchto produktů dostatek, a to od příjemné cenové hladiny 330 korun za 50ml flakonek. To, zda bude daný typ parfému vyhovovat, lze zjistit zakoupením testeru o objemu 1,5 ml (již od 17 korun). Na mužské smysly působí ale i různé složky parfémů bez feromonů. Co také voní pánskému nosu na ženském těle? Například med, santalové dřevo, jasmín, pomerančový květ, zázvor, pomeranč či růže. Ženy naopak vzrušuje mandarinka, rozmarýn, bílá ambra, cedr, pačula, nasturcie nebo bergamotka.

Čichová paměť

Stejně je ale důležité zachovat si pro partnera přitažlivé aroma i bez doplňujících vůní, protože obě pohlaví shodně odpuzuje štiplavý pot a zápach pohlavních orgánů. A to je špatné, protože jakmile vám partner přestane být „po vůni", ztrácí u vás na sexuální přitažlivosti. To může trvat navždy. Pachy se totiž váží k emocionální „paměti“. Člověk je schopen si i po léta vybavit partnerovu vůni na první schůzce, objetí tenkrát v předsíni nebo nepříjemné cosi linoucí se z blůzky.

Z výzkumu časopisu Psychological Science se opravdu ukazuje, že převážně muži touží po ženách, které jsou „oblečeny" pouze do vlastní přirozené vůně. Ono je to i logické. Váš osobitý a charakteristický tělesný parfém už totiž žádná jiná nenapodobí, kdežto flakonek s vaší oblíbenou vůní mají další tisíce žen.

Kdy je z vás rozpálený?

A schválně jestli víte, kdy svému partnerovi voníte nejvíc? V době ovulace čili plodných dní! Důvod? V mužském organismu se zvyšuje tvorba testosteronu. Výsledky zahraničních testů jasně dokazují, že se v tomto období podporuje pářící chování mužů.

Tak to vidíte. Když si zapomenete parfém doma, nemusíte zoufat.

A jakou vůní ho dostáváte vy? Co vám vlastně (ne)voní? Napište nám pod článek svůj názor!

Související témata:

Načítám