Hlavní obsah

Spokojená střeva zajistí dobrou náladu, postavu snů i pevné zdraví. Stačí se řídit vnitřním pocitem

Foto: shutterstock.com

Miliardy důvodů, proč začít svůj den s úsměvemFoto: shutterstock.com

Máte občas pocit, že zrovna není váš den? Jste unavení a nálada je na bodu mrazu? Na vině může být i vaše zažívání. Možná vás překvapí, že střevní mikrobiom má vliv nejen na naše zdraví, dobré trávení, postavu, ale i na dobrou náladu.

Článek

Podpořte své zažívání něčím prospěšným. Známe miliardy dalších důvodů, proč a jak začít den správně a se spokojeným bříškem.

Začíná to uvnitř

Jsme zdraví jen tak, jak jsou zdravá naše střeva. Konkrétně složení střevního mikrobiomu (dříve označovaného jako mikroflóra) má pro nás zásadní vliv. Mikrobiom informuje mozek nejen o tom, zda má v těle ukládat či spalovat tuky, ale například i jaké živiny potřebují prospěšné bakterie, aby nás mohly dostatečně chránit. Podle současných studií se dokonce přes 70 procent imunitního systému nachází ve střevech. I to je jeden z důvodů, proč bychom se měli zajímat o probiotika.*

Foto: shutterstock.com

Věděli jste, že přes 70 procent imunitního systému je ve střevech?Foto: shutterstock.com

Stejně jedinečné jako otisky prstů

Aby to nebylo tak jednoduché, střevní mikrobiom je u každého člověka jiný. Bakteriální profil střev je stejně jedinečný jako otisk prstu. Liší se tím, co jíme, ale je odlišný i podle místa, kde žijeme. Například celá řada Evropanů není na rozdíl od většiny Asiatů schopna štěpit celulózu z řas. Zajímavá je i rozdílnost střevního mikrobiomu dětí, které se narodily císařským řezem. Je u nich pozorován vyšší výskyt alergií a kožních nemocí.

Miliardy důvodů, proč začít svůj den s úsměvem

Miliardy probiotik, živá a milující směs ‚dobrých‘ mikroorganismů, pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry. Probiotika ve střevech nežijí věčně a je nutné je doplňovat. Ideální je pravidelně si dopřát potraviny obsahující probiotické kultury. Je dobré do svého jídelníčku zařazovat potraviny jako kvašené zelí, salát kimči nebo zakysané mléčné výrobky s probiotiky, jako jsou například Activia jogurt či nápoj. Activia obsahuje jogurtové kultury a navíc unikátní probiotický kmen Bifidus Actiregularis v počtu 4 miliard na porci.

Začněte den lépe a dopřejte si zdravější snídani s Activií. Čtyři miliardy probiotik, výborná chuť a vápník pro váš dobrý pocit i uvnitř.

Co dělat pro spokojené bříško a dobrou náladu?

Střevní mikrobiom úzce komunikuje s naším mozkem. Má vliv nejen na naše zdraví, ale i náladu, chování a myšlenkové procesy. Mít pověstný vnitřní pocit tak získává zcela jasný význam. Náš střevní mikrobiom si povídá s naší myslí a my pociťujeme ono vnitřní chvění. Každá nervová soustava má svůj vlastní nervový systém, který tvoří přes sto milionů neuronů. Tento náš „druhý mozek“ tak neustále komunikuje s mozkem.**

V lidských střevech vzniká až 95 procent serotoninu, pověstného hormonu štěstí. Společně s ním se na přenosu komunikace do mozku podílí například i kyselina gama-aminomáselná (GABA), která je známá svou schopností navozovat pocit klidu, dále dopamin a celá řada dalších tělu prospěšných látek.

TIP: Zdravé ráno s křupavou granolou pro ideální start dne

Activia Zdravé ráno nabízí ideální snídani se spojením křupavé granoly a lahodného bílého jogurtu, který obsahuje čerstvé mléko a pět druhů jogurtových kultur včetně čtyř miliard aktivních probiotik.

Foto: activia.cz

Lahodná Activia snídaňová Malina‎ & ChiaFoto: activia.cz

Udělejte si malý kvíz a ověřte si své znalosti:

1. Kde v lidském těle vzniká přes 70 procent imunitního systému?
2. Jaký unikátní probiotický kmen obsahují mléčné výrobky Activia?
3. V lidských střevech vzniká až 95 procent pověstného hormonu štěstí. Víte kterého?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

* Zdroj: Factors influencing the gut microbiota, inflammation and type 2 diabetes; Li Wen and Adrew Duffy; The journal of nutrition 2017

** Zdroj: ACV Fact sheets, ACV mechanism of action studies + Current understanding of gut microbiota in mood disorders: an update of human studies 2019

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.
Související témata:

Načítám