Hlavní obsah

Seznamte se s Opičím králem

Foto: Blue Sky Film

Opičí králFoto: Blue Sky Film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ale budete se za ním muset vydat na nebezpečnou cestu. Pokud ji přežijete, nejenomže ho poznáte, vstoupíte také do země neznámé a zažijete neuvěřitelné dobrodružství! Kde? V novém filmu režiséra Roba Minkoffa Zakázané království...

Článek

O filmu

Sedmnáctiletý Jason Tripitikas má stěny ložnice pokryté plakáty hvězd kung-fu filmů. Často sní o Opičím králi a je stálým zákazníkem v obchodě v čínské čtvrti, který provozuje podivný slepý stařec, zvaný Starý Hop, kde nakupuje levná DVD s kung-fu filmy.

Jednoho dne tam objeví hůl bó, zdobenou figurkou opice, přesně takovou, jakou v jeho snech užívá Opičí král. Hop mu prozradí, že hůl není na prodej, protože je v obchodě už přes sto let. Měl si pro ni dojít kdosi, kdo ji vrátí jejímu pravoplatnému majiteli, ale nikdo si ji doteď nevyzvedl.

O něco později donutí banda pouličních výtržníků Jasona, aby jim pomohl vloupat se do Hopova obchodu. Jeden z nich Starého Hopa postřelí. Umírající Hop vtiskne Jasonovi hůl do ruky a požádá ho, aby ji vrátil jejímu majiteli.

Jason při úprku před střelcem spadne ze střechy a hůl při tom pevně svírá v rukou. Když se probere, zjistí, že se společně s holí ocitl ve vesnici ve staré Číně.

Záhy zjišťuje, že jejím majitelem skutečně není nikdo jiný než Opičí král, vězněný Nefritovým válečníkem, a vydává se na strastiplnou cestu za jeho záchranou a naplněním Hopova posledního přání...

Foto: Blue Sky Film

Jason, Nefritový válečník a Bělovlasá démonkaFoto: Blue Sky Film

O produkci filmu

Ve filmu Zakázané království využívá scenárista John Fusco prvky ze známých čínských legend a pověstí.

Jednou z nejznámějších postav čínské mytologie je Opičí král, hrdina klasického románu Cesta na západ, který vznikl v šestnáctém století. Román, uznávaný jako jeden ze čtyř nejlepších klasických románů čínské literatury, je založen na skutečném příběhu známého mnicha.

Opičí král se stal hlavním zdrojem inspirace, ale rozhodně ne jediným. Scenárista do příběhu zapracoval i další postavy z čínských bájí. Objevuje se tu například bájná skupina osmi nesmrtelných, uctívaných taoisty. Ti mají schopnost proměny a každý z nich vládne speciální schopností pro ničení zla.

Posledním hlavním zdrojem inspirace nejsou čínské báje, nýbrž relativně novodobá literatura.

Foto: Blue Sky Film

Poutníci na strastiplné cestěFoto: Blue Sky Film

Román z roku 1954, který byl v roce 1993 zfilmován, líčí nešťastnou lásku mezi šermířem Cho I-changem a nejlepší bojovnicí znepřáteleného klanu, Lien Ni-Čchang. Ačkoliv se milují, následkem nedorozumění si Ni-Čchang myslí, že ji Cho zradil. Zoufalstvím jí během okamžiku zbělají vlasy a stane se z ní obávaná Bělovlasá démonka, která nemilosrdně zabíjí všechny muže, kteří jsou v boji horší než ona.

Při natáčení Zakázaného království se poprvé v historii sešly v jednom filmu dvě hvězdy bojových umění, Jackie Chan a Jet Li, aby poměřily své síly.

Producentovi Caseymu Silverovi se pak podařil neuvěřitelný kousek nejen tím, že dal dohromady první skutečně mezinárodní asijský velkofilm, ale dokonce se mu ho podařilo celý natočit v Číně.

Filmy, ve kterých je užíváno bojových umění, se v poslední době proměnily v poměrně ponuré příběhy se stále se zvyšujícími rozpočty, které se snažily navázat na úspěch filmů jako Tygr a drak.

Zakázané království se ale vydalo zcela jiným směrem...

Foto: Blue Sky Film

Plakát k filmu Zakázané královstvíFoto: Blue Sky Film

Hrají:

Michael Angarano - Jason Tripitikas Jackie Chan - Lu Yan, Starý Hop Jet Li - Mlčící mnich, Opičí král Liu Yifei - Golden Sparrow Li Bingbing - Ni Chang, Bělovlasá démonka Collin Chou - Nefritový válečník

Zakázané království (The Forbidden Kingdom) Česká premiéra: 23. 10. 2008 Více najdete na www.bsfd.cz

Načítám