Hlavní obsah

Šílenství v Británii: Ženy skupují oblečení vévodkyně Kate!

Foto: Isifa

Elegantní šaty a kabátek značky L. K. Bennett se vyprodaly do hodiny od chvíle, kdy Kate předstoupila před veřejnostFoto: Isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý outfit, který si vévodkyně z Cambridge obleče, se v Británii okamžitě vyprodá. Některé ženy dokonce zacházejí v kopírování své ikony tak daleko, že se snaží sehnat co nejvíc kousků, které Kate oblékla, a kombinují je tak, aby vypadaly přesně jako ona. Proč to dělají?

Článek

V Británii se tomu říká „Kate efekt“. Kdykoli se vévodkyně z Cambridge objeví na veřejnosti, šaty, které má v ten okamžik na sobě, se do několika minut či hodin vyprodají – v kamenných obchodech i v těch internetových.

Když se Kate minulý týden objevila po boku královny v Leicesteru, měla na sobě elegantní šaty a kabátek značky L. K. Bennett. Ještě ten den ráno měl on-line obchod této firmy na skladě oba kousky v nejrůznějších velikostech. Do hodiny poté, co se Kate objevila na veřejnosti, byly beznadějně vyprodané. Přitom nebyly zrovna levné – šaty přišly na 6750 korun a kabátek na dalších 8850 korun.

Jak vědí, kde nakupovala?

A jak je možné, že tyto „Repli-Kates“, jak se ženy, které kopírují vévodkyni, rády nazývají, vždy tak rychle odhalí, z jakého obchodu je kousek, ve kterém se zrovna jejich ikona promenáduje po ulicích? Odpověď je jednoduchá – bedlivě totiž sledují webové stránky typu whatkatewore.com nebo katemiddletonstyle.org. Ty provozují módní bloggerky, jež navzájem soutěží, která z nich identifikuje Katin outfit jako první.

Foto: Isifa

Všechny šaty, které vévodkyně nosila během loňské návštěvy Kanady, se staly prodejním hitemFoto: Isifa

V okamžiku, kdy se na zpravodajských webech objeví první fotka Kate Middleton z právě probíhající akce, bloggerky už žhaví klávesnice. A věrné čtenářky pak už jen překliknou na on-line prodejnu šťastného výrobce a nakupují jako divé.

Ještě že tu Kate mají

Občas se dokonce stane, že „Kate efekt“ zafunguje i v případě, kdy Catherine v dotyčném oblečení nikdo nikdy nespatřil. Loni v září potkal jistý fanoušek vévodkyni při nákupech v Topshopu. Prostřednictvím Twitteru svět okamžitě informoval, že si Kate koupila modré sako a pouzdrovou sukni. Oba kousky se vzápětí vyprodaly, i když v nich vévodkyni nikdo nikdy neviděl. Britové dokonce spočítali, že vliv vévodkyně z Cambridge na britskou ekonomiku má hodnotu neuvěřitelných 2 miliard liber (tedy 60 miliard korun).

Britský deník Daily Mail si teď posvítil na to, jaké ženy vlastně tvoří tábor „Repli-Kates“. A proč vlastně Kate napodobují až tak věrně, že nad tím mnozí kroutí hlavou? Podívejte se!

Bílá blůza z kanadského turné

Becky Wakeling (30) pracuje v obchodním oddělení módního obchodu a žije v High Wycombe: „Blůze od Alice by Temperley bych nevěnovala pozornost, kdyby ji Kate neměla na sobě během návštěvy Kanady. Na ramínku vypadá obyčejně, ale na Kate úplně prokoukla. Líbí se mi, jak ji zkombinovala s džínami a kovbojským kloboukem, což by mě nikdy nenapadlo. Stála 195 liber (5850 korun) a měla jsem ji na sobě už mockrát, většinou právě s džínami, holínkami a sakem. Měla jsem spadeno ještě na dvoje šaty, které měla Kate na sobě, ale byly hned vyprodané. Ona vždycky vypadá tak noblesně.“

Foto: dailymail.co.uk

Jinak trochu obyčejnou blůzu si Becky zamilovala, když ji viděla právě na KateFoto: dailymail.co.uk

Slavné zásnubní šaty

Christy Richardson (23) pracuje jako manažerka a žije v Londýně: „Jakmile jsem ve zprávách slyšela o zasnoubení Kate a Williama a viděla na Kate ty nádherné modré šaty značky Issa, hned jsem věděla, že je musím mít. Mám podobnou postavu jako ona, takže jsem věděla, že mi budou sedět. Stály 499 liber (15 000 korun) a zaplatila jsem je z úspor. Je to klasický kousek šatníku, a navíc během let zřejmě získají i sběratelskou hodnotu. Než začala Kate nosit věci této značky, nikdy jsem o ní neslyšela, ale teď jsem fanynka a šetřím, abych si mohla koupit i úžasné maxi šaty na léto. Také mám jedny šaty od Reiss, které vévodkyně nosila loni.“

Foto: dailymail.co.uk, Isifa

Christy musela mít šaty, v nichž Kate oznámila své zasnoubení. A neváhala za ně utratit i své úspory.Foto: dailymail.co.uk, Isifa

Velká večerní

Marine Malak (22) pracuje jako grafička a žije v Londýně: „Tyhle odvážné šaty od Issy jsem si koupila poté, co jsem viděla fotky Kate, která si je oblékla na charitativní aukci v Londýně. Stály 650 liber (19 500 korun), což nebylo levné, ale věřím, že to bude nestárnoucí klasický kousek, který budu moct nosit léta. Půjčila jsem si na ně peníze od rodičů a pomalu jim je splácím. Šedá verze, kterou měla Kate, byla vyprodaná, tak jsem si koupila identický kousek v černé, a loni už jsem ho měla na vánočním plesu.“

Foto: dailymail.co.uk, Isifa

Marine si na svoje vysněné šaty půjčila peníze od rodičůFoto: dailymail.co.uk, Isifa

Modré „posvatební“ šaty

Sarah Cohen (38) pracuje jako úřednice a žije v Southamptonu: „Dívala jsem se ve zprávách na záběry Kate z rána po jejich svatbě, a když komentátor řekl, že její modré šaty jsou ze Zary, uvědomila jsem si, že bych si je mohla dovolit. Rychle jsem běžela do nejbližšího obchodu, kde měli poslední čtyři kousky po 50 librách (1500 korun), včetně jednoho v mé velikosti. Dneska si říkám, že jsem je tenkrát měla skoupit všechny, protože během hodin byly všude vyprodané a já jsem mohla vydělat jmění na ebayi. Následuji Katin styl tak věrně, protože ho považuji za velmi inspirativní. Přála bych si, abych mohla kopírovat i další její outfity, ale byly buď moc drahé, nebo rychle vyprodané.

Foto: dailymail.co.uk, Isifa

Šaty, které si koupila Sarah, byly dostupnější – jsou ze ZaryFoto: dailymail.co.uk, Isifa

A co vy? Byly byste ochotné utratit tolik peněz za šaty, které měla na sobě vaše ikona? Napište svůj názor do diskuse pod článkem!

Související témata:

Načítám