Hlavní obsah

5 případů, kdy vás v bytě zachrání sklo!

Foto: isifa

Sklo je nejen krásným interiérovým doplňkem, ale i nezbytným zdrojem světlaFoto: isifa

Reklama

Sklo mnozí považují za studený a nepříjemný materiál. Ale jeho schopnost propouštět světlo a subtilnost stěn dokážou zachránit nejeden malý a temný byt. Netýká se to i vás?

Článek

Máte pocit, že sklo má jen samé zápory? Je to přesně naopak, seznam jeho kladů převažuje. Patří mezi ně dlouhá životnost, vysoká odolnost vůči mechanickému poškození, snadná čistitelnost, a především schopnost propouštět světlo. A právě díky ní může často zachránit nejeden malý byt. Podívejte se na pět příkladů, pro něž to platí!

1. Rozsviťte si v chodbě

Je vaše chodba či koupelna nejen malá, ale ještě k tomu temná, protože jí zcela chybí denní světlo? „Pak vám pomůžou prosklené dveře do sousedních místností. Vybírat můžete modely z čirého a ti stydlivější raději mléčného skla, které propouští světlo, ale není průhledné," nabízí řešení Petr Klíma ze společnosti Sapeli. Speciální skupinou je pak takzvané grafosklo, kdy má sklo v sobě zatavený buď tištěný obraz, nebo látku, kousky dýhy, plátků kovů a podobně.

Foto: j.a.p

Skleněné dveře propustí světlo do koupelny nebo chodby bez okenFoto: j.a.p

Foto: sapeli

Dekorované sklo propustí světlo, ale zachová vaše soukromíFoto: sapeli

2. Když chybí prostor na klasické zdi

Mnozí na to přijdou až při rekonstrukci umakartové koupelny za zděnou. Ta nová je menší! Na vině je tloušťka stěn, neboť zatímco umakartová stěna měla zhruba tři centimetry, ta zděná minimálně dvanáct až patnáct. Vnitřní prostor se tak zmenšuje. A podobné je to i s dalšími příčkami, když chcete oddělit třeba pracovnu od obýváku, jídelnu od kuchyně. „Sklo, čiré, mléčné nebo dekorované grafosklo pak mohou tvořit nejen stěny, ale i posuvné dveře samostatné pracovny, jídelny či koupelny," říká Petr Paksi ze společnosti JAP.

Foto: j.a.p

Zajímavé řešení – koupelna nemusí být vyzděná, ale klidně skleněnáFoto: j.a.p

3. Sprchu už chtít nebudete

Sklo nachází své využití i v koupelně samotné. Máte zde toaletu a postrádáte pocit soukromí? Schovejte ji za skleněnou příčku. Nevešla se vám do tohoto prostoru vana i sprcha? Kupte si vanu a doplňte ji skleněnou zástěnou – budete se moci jak koupat, tak sprchovat. „Trendy jsou nyní právě skleněné bezrámové zástěny, a to díky jejich nadčasové eleganci a stylové čistotě,“ říká Kryštof Nosál, designér spolupracující se značkou Ravak, a přidává doporučení, abyste si před nákupem skleněné zástěny ověřili, zda bylo sklo opatřeno nějakou ochrannou vrstvou, například aniticalkem, která brání jeho korozi a usazování vodního kamene i kapek vody.

Foto: ravak

Nevejde se vám do koupelny sprcha? Doplňte vanu zástěnou, a máte ji hnedFoto: ravak

4. Pro jednoduchý úklid kuchyně

Podle prodejců kuchyní si osmdesát procent majitelů nyní pořizuje za pracovní desku nikoli klasické dlaždice, ale právě sklo. Důvody jsou tři. První je především snadná údržba, neboť vám z kuchyně mizí spáry, v nichž se udržují nečistoty. Takhle stačí setřít jen hladkou rovnou plochu.

Druhý je vzhled, protože sklo si opět můžete pořídit v desítkách variací. „Pro majitele už starších kuchyní je pak atraktivní, že sklo lze upevnit pomocí speciálního disperzního lepidla i na stávající keramický obklad. Navíc se vymění třeba jen dvířka kuchyně a ta dostane úplnou novou tvář bez velkých stavebních úprav a za rozumnou cenu," konstatuje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Foto: decoland

Odlehčit přeplněnou jídelnu či obývák pomůže „neviditelný" stůlFoto: decoland

5. Když potřebujete neviditelný nábytek

Chtěli jste do obýváku pohodlnou pohovku, koupili jste si ji, a teď máte pocit, že už se vám k ní nic nevejde? Jenže bez poliček a stolku to také nejde... Sáhněte po tom neviditelném, tedy skleněném. Svůj účel splní, ale prostor dále nezahlcuje.

Foto: j.a.p

Děsí vás v pokoji holá zeď? Použijte grafosklo s natištěnou knihovnou, a interiér dostane jiný rozměrFoto: j.a.p

A jaký máte ke sklu vztah vy? Milujete ho, nebo myslíte, že by to byl pro vaše bydlení konec?

Reklama

Načítám