Hlavní obsah

Škodí klasické vysavače vašemu zdraví?

Reklama

Nová australská studie dokazuje, že většina klasických vysavačů může být zdraví škodlivá.

Článek

Určitě vysáváte váš dům poctivě, abyste se zbavili prachu, špíny či bakterií, a také proto, abyste si mohli být jisti, že se vzduch ve vašem domě dá dýchat. Ale nový výzkum naznačuje, že klasické vysavače mohou tyto skutečnosti spíše zhoršit než zlepšit. Určité typy běžných vysavačů vypouštějí prach, bakterie a špínu zpět do vzduchu, a tím vyvolávají alergii.

Australští vědci testovali 21 klasických vysavačů od 11 výrobců, včetně dvou komerčních modelů. Stáří vysavačů se pohybovalo od 6 měsíců do 22 let, cena se pohybovala od 100 do 800 dolarů. Mezi testovanými značkami se objevil Dyson, Electrolux, Hoover, iRobot, a Sanyo. Vědci měřili až 62 různých emisí. Všechny testované vysavače propustily určité množství prachu a bakterií zpět do vzduchu. Novější a dražší modely si vedly v tomto směru lépe než starší a levnější.

Tajemství čisté domácnosti bez prachu a bakterií nicméně spočívá v HEPA filtrech. Vysavače vybavené těmito účinnými filtry podle závěru studie propustí zpátky do vzduchu pouze minimální množství prachu a bakterií, ve srovnání s vysavači bez HEPA filtrů. To potvrzuje známou skutečnost, že HEPA filtry zadržují až 99,9% pylů, prachu, a dokonce i bakterií.

„Jak vysavač, tak vaše pohyby při vysávání víří prach a další alergeny, čímž se vystavujete nebezpečí,“ píší odborníci z Queensland University of Technology v australském Brisbane. Tyto nové poznatky se objevily v časopise Enviromental Science & Technology.

Mezi testovanými přístroji nechyběly zavedené značky

Pár tipů od profíků

„Nezbavujte se bezhlavě vašeho starého vysavače,“ radí Viviana Temino, asistentka profesora alergologie a imunologie na univerzitě v Miami. „Musel by to být opravdu hodně starý kousek, který nebyl nikdy čištěn, aby vám více uškodil, než prospěl,“ říká Viviana Temino. „Obecně lze říci, že většina vysavačů sesbírá více prachu, špíny a alergenů, než vypustí.“ Na druhé straně, pokud váš starší vysavač dosluhuje, dobře nastudujte výbavu zamýšleného nástupce.

A hlavně nezapomeňte na HEPA filtry. Nicméně odborníci přišli i s několika dalšími tipy, díky kterým můžete vylepšit kvalitu vzduchu v domácnosti. „Jestliže vy nebo někdo jiný ve vaší domácnosti trpíte alergií, zbavte se koberců,“ říká Viviana Temino. „Jestliže máte nějaké koberečky nebo rohože, čistěte je jednou týdně horkou vodou. Tímto způsobem můžete zabít prachové roztoče a jiné alergeny.“ Zapomeňte rovněž na prachovky. Prachovky pouze přemístí prach v pokoji. Místo nich použijte elektrostatické utěrky či utěrky z mikrovláken, které prach nevíří.

HEPA filtry vaše zdraví více ochrání

Jeffrey May připomíná, že HEPA filtry jsou stále nejlepší. Tento odborník patří mezi hlavní vědce v May Indoor Air Investigations v Tyngsborough a je autorem několika knih, včetně knihy Můj dům mě zabíjí! Domácí průvodce pro rodiny s alergií a astmatem (My house is killing me! The Home Guide for Families With Allergies and Asthma). „Staré vysavače určitě vypouštějí více alergenů než ty nové,“ potvrzuje tento významný odborník.

A co radí domácnostem Jeffrey May? Pořiďte si vysavač s HEPA filtrem. Filtr následně pravidelně měňte, poctivě vysávejte a nezapomeňte i na hůře dostupná místa pod nábytkem či mezi ním. „Nevěřili byste, kolik nepořádku se zde nahromadí. Právě tato místa jsou hlavním zdrojem alergenů,“ konstatuje Jeffrey May.

David Corry, profesor a šéf sekce imunologie, alergologie a revmatologie na oddělení medicíny na Baylor College of Medicine v Houstonu v Texasu, rozhodně není fanouškem klasických vysavačů. Corry říká, že jediný druh vysavače, který dává smysl, je centrální vysavač. Motor a filtrace jsou u centrálního vysavače umístěny uvnitř domu, takže veškerý prach odchází ven, mimo dům. „Všechny standardní vysavače propouštějí nějaký prach, především je však důležité uvědomit si, že ty staré propouštějí do vzduchu částic mnohem víc,“ říká David Corry.

„Jestliže se po koberci projdete nebo ho vysáváte, rozvíříte prach a mikroby, a potom je více pravděpodobné, že tyto částice vdechnete, což může způsobit různé symptomy,“ pokračuje dále Corry. „Máte-li alergii nebo astma, vyměňte koberce za dlažbu, linoleum nebo dřevěnou podlahu. Používejte ten nejlepší vysavač. HEPA filtry nemusí být tak dobré, jak slibují výrobci, nicméně jestliže máte astma, určitě je používejte. Odvedou nepochybně lepší práci než obyčejné filtry,“ dodává profesor Corry.

Prachu vás zbaví právě HEPA filtry

Řešení od značky iRobot

Výše zmiňovaná a citovaná australská studie není jedinou svého druhu. Univerzity či nezávislé spotřebitelské organizace publikují podobných studií několik ročně. Ačkoli se v detailech mohou lišit, prakticky ve 100 % potvrzují vysokou účinnost moderních HEPA filtrů a jejich pozitivní účinek na lidské zdraví skrze lepší vzduch v domácnosti. Podmínkou zdravého „domácího ovzduší“ ovšem zůstává pravidelný, velmi pečlivý a systematický úklid. Otázka zní, kolik z nás a jak často takový úklid provádí. Značka iRobot tento problém s nedostatkem motivace, a hlavně času řeší.

Pojďme společně počítat. Představte si, že byste každý den vysávali 1 hodinu, což za týden dělá 7 hodin, a za měsíc dokonce 28 hodin. Kdo z nás chce, a hlavně dokáže obětovat 28 hodin měsíčně na vysávání svého bytu či domu? Proto vznikl robotický vysavač iRobot Roomba, který dokáže tuto práci udělat za vás, udržet váš byt v čistotě a minimalizovat množství alergenů úplně sám. Stačí naprogramovat čas úklidu, a než se vrátíte domů z práce či nákupu, bude váš byt čistý a prakticky bez alergenů. Nová Roomba série 700 totiž účinné HEPA filtry automaticky používá, a tím chrání vaše zdraví.

Reklama

Související témata:

Načítám