Hlavní obsah

Škola vaření: Krájení cibule

Foto: Ondřej Kroutil

Nakrájejte cibuli jako kuchařský mistr

3. 11. 2010

Krájení zeleniny, to je takový kuchařský oříšek. Naštěstí je tu šéfkuchař Martin Bušek, který vám ho pomůže rozlousknout! Podle jeho dalšího speciálu ze Školy vaření se totiž naučíte krájet cibuli a připravovat další zeleninu jako velmistr kuchyně. Nevěříte? Zkuste to a uvidíte!

Článek

A teď něco více k jednotlivým kouskům zeleniny, které jste viděly na videu:

Zmrazte rajčata!

Do některých pokrmů se dávají loupaná rajčata. Jak je ale zbavit slupky? Není to ani trochu složité! Stačí je na povrchu do kříže lehce naříznout (z té strany, kde není bubák – jak ho vyříznout radí Martin na videu), dát je do hrnce a přelít vařící vodou. Ve vodě by ale neměla být déle než minutu. Pak už stačí jen slupku opatrně stáhnout.

Česnek? Zkuste ten český!

Fígl na snadné loupání vám už Martin ve videu prozradil. Jaký česnek ale vůbec vybrat? „Většina česneků, které najdete v obchodech, pochází z Číny. Pravý český česnek se od něj ale podstatně liší. Je aromatičtější, výraznější, trochu se lepí na ruce a je také podstatně dražší,“ shrnuje šéfkuchař Martin Bušek. Český česnek ovšem v supermarketech nekoupíte. Buď si ho musíte vypěstovat doma, nebo si najděte svého biofarmáře.

Z česneku se občas musí vyndat aromatický klíček. Stroužek stačí jen podélně rozříznout a klíček vyndat. Klíčky nenajdete všude, bývají u vyloženě mladého nebo už staršího česneku, který je už trochu naklíčený.

Pokud nemáte po ruce lis na česnek, nepanikařte. Dá se totiž jednak nastrouhat na jemném struhadle, jednak utřít čepelí nože nebo jednoduše rozmáčknout nožem a nasekat nadrobno.

Foto: Ondřej Kroutil

Martin nám ukázal kouzla se zeleninou a nožem

Uplakaná cibule

S cibulí zápasila i Martinova žákyňka Janka při přípravě vegetariánského rizota. Ale vy jste její krájení podle našeho dnešního videospeciálu už určitě zvládly… Cibulí existuje hned několik druhů – jaké to jsou?

  • Žlutá – nejvíce čpí, používá se zejména na tepelnou úpravu, aby ztratila svoji agresivní chuť
  • Bílá a červená cibule – jsou jemnější, ideální do salátů
  • Šalotka – královna mezi cibulemi; je i trochu nasládlá a je dražší; ideální jako základ ke špenátu a lososu ( jak na to se podívejte ZDE)
  • Mladá cibulka – je menší, hodí se především do polévek
Foto: Ondřej Kroutil

Grilovaná paprika plněná sýrem

A na závěr tu máme ještě super zeleninový recept přímo od Martina Buška!

Grilovaná paprika plněná čerstvým sýrem

Příprava vám zabere necelých 20 minut. Na 4 porce potřebujete: 2 červené papriky, 2 zelené papriky, 200 g sýra ricotta, špetku soli, špetku pepře, snítku kudrnky, snítku čerstvé bazalky, olivový olej na zakapání

Postup: Do misky si dejte sýr ricotta, najemno nasekanou snítku bazalky a kudrnky, sůl, pepř a vše rozmíchejte metlou. Papriky zbavte jádřince a rozpulte. Na grilovací pánvi papriky po obou stranách opečte a potřete směsí. Ozdobte lístečky bazalky a nakonec přelijte olivovým olejem a podávejte.

Dobrou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama