Hlavní obsah

Skrytý tuk v těle: Nevidíte ho, ale může vám ublížit!

Foto: thinkstock

To, že nemáte žádný tuk na těle, neznamená, že ho nemáte uvnitřFoto: thinkstock

Reklama

To, že jste štíhlí, protože faldík tuku by na vás nikdo nenašel, ještě neznamená, že vaše tělo nemá v sobě kila tuku. Existuje totiž i takzvaný tuk útrobní. Kde, jak ho změřit, a v čem je nebezpečný?

Článek

To, že je někdo štíhlý, nutně nemusí znamenat, že je jeho tělo zcela bez tuku a že je zdravý. Je to případ i čtenářky Štěpánky. „Když jsem si nechala poradit od odbornice s jídelníčkem, zjistila mi při měření, že mám uvnitř těla a na orgánech uložený tuk,“ vypráví Štěpánka. Trochu prý znervózněla, když se dozvěděla, že právě útrobní tuk neboli viscerální je velmi nebezpečný. V čem? A jak to poznáte?

Dva druhy tuků: podkožní a útrobní

Možná jste také nevěděli, že existuje nejen tuk podkožní – což jsou většinou ta kila, co chcete shodit. Ale tuk se ukládá také uvnitř těla – kolem orgánů. Ten nevidíte a musí vám ho někdo (lékaři, výživoví poradci) změřit. Podkožní tuk, pokud je ho hodně, vám zatěžuje klouby, srdce a způsobuje další nemoci pramenící z obezity či nadváhy. „Útrobní tuk vám obaluje orgány, a tím je nejen zatěžuje, ale i zabraňuje jejich dostatečné funkci,“ uvádí poradkyně na výživu Lada Nosková z DietPlan. Důležité je vědět, že jeho množství může být vysoké bez ohledu na to, zda jste tlustí nebo tencí!

Kdy je to málo a kdy moc?

Že mít kila navíc není zrovna zdravé, je vám dávno asi jasné. Ale kde jsou hranice toho, kolik tuku v těle je tedy málo, a kolik už moc? „Celkové množství tuku u každého z vás se liší nejen pohlavím, ale i věkem,“ říká expertka na výživu pro Holmes Place Iva Veselá. Proto je rozmezí hodnot jiné u vás a u vaší maminky. „Pokud je vám třeba 25 let, bude akorát, když budete mít zhruba 23 procent celkového tuku. U ženy, které je jednou tolik, bude vynikající 28 procent tuku,“ doplňuje výživářka.

Foto: thinkstock

Nechte si změřit množství tuku v těle, ať víte, jak jste na tom. Budoucí zdraví se vám odměníFoto: thinkstock

Muži mají v průměru o 10 procent tuku méně, což znamená, že jejich optimální celkové množství se pohybuje kolem 15 procent. Když jsou sportovci v rýsovací dietě, mají třeba i šest procent tuku. Rizika hrozí ženám, které mají nad 36 procent a mužům nad 20 procent tuku. Důsledkem bývá vznik obezity a s tím související zdravotní komplikace, třeba i inzulinová rezistence.

Budete mít jasno

Jak na sobě poznáte, že máte tuku hodně či málo? Existují domácí váhy nebo tukoměry, které ale nejsou příliš přesné. Navíc podkožní tuk vidíte – tvoří se celulitida, faldíky. I když posouzení je velmi individuální – co je na jednoho moc, druhému může připadat super...

Naproti tomu viscerální tuk doma nezměříte, je nutné jej změřit na speciálních přístrojích. „Ty většinou vlastní fitcentra nebo někteří výživoví poradci,“ radí Lada Nosková a dodává, že jde o přístroj, který do vašeho těla pošle několik nízkofrekvenčních impulzů a na základě odporu různých hmot (svaly, tuk, voda) změří jejich poměry v těle. Komentáře, zda jste v pořádku, nebo ne, vám pak udělají sami odborníci. Cena vyšetření se pohybuje zhruba od 500 korun, zdravotní pojišťovny nic nehradí. Na trhu jsou nejpoužívanější dva přístroje: InBody a Tanita.

A co na to Štěpánka? „Byla jsem ráda, že jsem za odbornicí na výživu šla, a to i přesto, že si ze mne kolegyně utahovaly – co prý ještě chci zhubnout,“ doplňuje sedmadvacetiletá dívka, která má konfekční velikost 36 při výšce 170 cm.

„Zjistila jsem tak, že musím vnitřní tuk úpravou stravy zlikvidovat, abych v budoucnu netrpěla zdravotními potížemi," doplňuje čtenářka. I když se útrobní tuk snižuje hůř než podkožní, funguje na něj zdravá stava s přesným rozložením potravin při zachování trojpoměru živin – cukrů, tuků a bílkovin. Přesně jak by měl váš jídelníček vypadat, vám poradí odborník.

Co vy na to?

Reklama

Související témata:

Načítám