Hlavní obsah

Sladká legenda: Upečte si hraběnčiny řezy jako od babičky

Foto: Autorka

Foto: Autorka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hraběnčiny řezy. Pamatujete si na tuto dobrotu, kterou jste s chutí kradli babičce z plechu, když jste byli malí? Na její přípravě není nic těžkého. Zkuste se o tom přesvědčit a nebudete litovat.

Článek

Léty ověřený recept od babiček bude od vás chutnat stejně tak báječně, jako chutnal od vaší babičky. Za tento lahodný koláč vás bude každý milovat!

Hraběnčiny řezy

Na 1 plech (32 x 25 cm) budete potřebovat: 400 g polohrubé mouky, 200 g másla, 150 g krupicového cukru , ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 2 lžíce mléka, asi 5 jablek, sůl, skořicový cukr, cukr moučka na posypání

Postup: Změklé máslo utřete s cukrem. Zamíchejte k nim čtyři žloutky. Do mísy přidejte mouku, kypřicí prášek a mléko a vypracujte těsto. Třetinu těsta oddělte, zabalte do fólie a vložte do mrazáku. Zbylé dvě třetiny těsta vmačkejte do plechu vyloženého pečicím papírem do rovnoměrné vrstvy. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Rozprostřete na těsto a lehce posypte skořicovým cukrem.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli. Potřete sněhem vrstvu jablek a urovnejte stěrkou.  Zbylé těsto vyndejte z mrazáku a nastrouhejte na hrubém struhadle na koláč, snažte se přitom nastrouhat rovnoměrnou vrstvu.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut dozlatova. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Tip: Koláč si můžete vylepšit rozinkami, které přisypete k jablkům, pokud nebudete sladkost servírovat dětem, mohou být rozinky naložené v rumu.

A jaký moučník od babičky je váš nejoblíbenější?

Reklama

Načítám