Hlavní obsah

Sladké minidobroty. Dejte si!

Foto: Thinkstock

Minidezerty vaší váze neublížíFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou tak malé, že se jim vlastně ani nedá říkat zákusky. A když jim nemůžeme říkat zákusky, tak se jich ani nemusíme bát! O čem to mluvím? No přeci o malých, roztomilých, ale chuťově dokonalých dortících a laskominách! Tak se pojďme společně pustit do pečení, s optimistickým heslem „jeden minizákusek špíček neudělá!“

Článek

Medové dortíky

Potřebujeme: půl kg hladké mouky, 180 g medu (tekutého), 10 dkg cukru, 40 g másla, 1 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, 3 lžíce mléka. Na krém: 1 kostku másla, 1 pudink uvařený v 500 ml mléka, cukr dle chuti, čokoládu, půlky mandlí na ozdobu.

Návod: Utřeme máslo s cukrem, vejcem, mlékem a medem, přidáme mouku, prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho chvíli odpočinout v lednici, pak ho rozválíme na cca půl centimetru silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Ty dáváme na pečicí papír a vše pak pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Vychladlé plníme máslovým krémem (uvařený pudink ušlehaný s máslem) a zdobíme čokoládou a půlkami mandlí.

Pomerančové košíčky

Potřebujeme: 300 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 2 vejce, 150 g Hery, špetku soli. Na náplň: 4 větší pomeranče, 2 žloutky, 1 pudinkový vanilkový prášek, 70 g cukru, vanilkový cukr, 2 lžíce nasekaných mandlí

Ze surovin na těsto vypracujeme hladkou hmotu, kterou necháme ještě v lednici uležet. Měkkým těstem vyplňujeme košíčkové formičky a pečeme je dozlatova v troubě. Ze třech pomerančů vymačkáme šťávu (ideální by byl pomerančový fresh) a množství dolijeme vodou tak, abychom měli zhruba 400 ml. Nalijeme do kastrolu, přidáme žloutky, vanilkový prášek a cukry. Zahříváme a krátce povaříme. Zbylý pomeranč oloupeme, vykrájíme měsíčky, nakrájíme je nadrobno a přimícháme do pudinku. Teplým krémem plníme košíčky, zdobíme kousky pomeranče a sekaných mandlí.

Tvarohové miniřezy

Potřebujeme: 400 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek, 140 g cukru, 1 žloutek, 250 g másla, 3 lžíce belgického kakaa, 2 lžíce mléka. Na náplň: 2 měkké tvarohy, 150 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1,5 lžíce maizeny, 3 žloutky, 4 bílky, 3 lžíce změklého másla, čokoládovou polevu

Ze surovin na těsto vypracujeme hladkou hmotu, kterou necháme odpočinout v lednici. Tu později rozdělíme na dvě části a vyválíme z ní pláty o velikosti plechu. Pláty propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. A můžeme směle na krém: Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přimícháme do něj polovinu cukru. Druhou polovinu cukru smícháme se žloutky a také vyšleháme. Přidáme vanilkový cukr, tvaroh, maizenu a vmícháme ušlehaný sníh. Náplní potíráme vychladlý plát, na náplň přiklopíme ten druhý a to celé polijeme čokoládovou polevou. Můžeme ještě posypat kokosem nebo kousky strouhané čokolády. Krájíme na malé čtverečky, které se hostům vejdou tak akorát do pusy na jednou sousto.

Medovníčky od babičky Sýkorky

Potřebujeme: 22 dkg hladké mouky, 9 dkg cukru moučky, 9 dkg Hery, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 3 lžíce medu. Na krém: 2 zakysané smetany, 1 želatinový ztužovač, 150 ml kondenzovaného mléka, 15–20 dkg drobků z těsta, ořechy

Nad párou vyšleháme cukr, med, Heru a vejce. Teplé, ale ne horké vlijeme k mouce a promícháme. Necháme asi půl hodiny odpočinout v ledničce. Potom vyválíme z těsta placku na pečicím papíře asi o velikosti 30 x 35 cm a pečeme na 180 °C. Ještě z teplého těsta vykrajujeme formičkami tvary, které necháme ve formičkách. (Babička si formičky udělala z krabice od mléka – pyramidky i oválky – nastříhala proužky 3 cm vysoké, slepila izolepou do kroužku). Na krém: do zakysané smetany zašleháme kondenzované mléko, přidáme ztužovač a drobky ze zbytku těsta. Plníme do formiček na těsto (tedy doplníme připravené formičky s vykrojeným korpusem). Necháme ztuhnout v ledničce aspoň 4 hodiny, potom dortíčky vymáčkneme a obalíme v drobečcích z těsta a ořechů.

Pokud jste dostali chuť na další minizákusky, vyzkoušejte luxusní minidortíčky babičky Sýkorky se želatinou – najdete je ZDE.

V roztomilém provedení se dají udělat i věnečky a kremrole – kdo neví, jak na ně, recepty najde ZDE a ZDE.

Dobrou chuť!

Související témata:

Načítám