Hlavní obsah

Sladké nápady s povidly: Nadýchané koláče, buchta i taštičky

Foto: Greta Blumajerová

Pustíte se nejdřív do buchty, nebo koláčků?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete povidla? Nemusíte jimi plnit pouze posvícenské koláče nebo buchty. Připravili jsme pro vás tři sladkosti, ve kterých hrají rovnou hlavní roli. A jistě i u vás doma za ni sklidí potlesk...

Článek

Voňavé nadýchané koláčky, tvarohová buchta na plech a bramborové taštičky. Kdo by těmto sladkostem odolal, když se navíc dozví, že ve všech jsou švestková povidla? Snad jen sladko-ignorant! Pusťte se s námi do pečení a vaření, dnes to rozhodně stojí za to!

Povidlová buchta na plech

Na 1 plech potřebujete:2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa. Na náplň: 500 g polotučného tvarohu, 1 hrnek cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 150 g povidel, pečicí papír

Foto: Greta Blumajerová

Dvojbarevná, a ještě k tomu se sladkým překvapením!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu předehřejte na 160 stupňů a připravte náplň: do misky patří tvaroh, k němu přidejte krupicový cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek, vejce a 2 lžíce mléka. Vše metličkou dobře promíchejte! Pak do druhé mísy nasypte mouku, cukr krupici, hrnek mléka, olej, vejce a prášek do pečiva a svižně těsto promíchejte.

Na plech pokrytý pečicím papírem nalejte ¾ těsta, dobře ho rozprostřete a tuto spodní vrstvu přelejte tvarohovou náplní. Pak na ni stačí už jen lžící rozmístit kopečky povidel. Do zbytku těsta nasypte kakao, promíchejte a těsto rozstříkejte po povrchu buchty. Pečte asi 45 minut, nechte krátce zchladnout a můžete si pochutnávat!

Povidlové koláčky z nadýchaného těsta

Na 40 koláčů potřebujete: 500 g hladké mouky, 50 g čerstvých kvasnic, 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 180 ml rostlinného oleje, 200 g povidel, 100 g vlašských ořechů. Na drobenku: 50 g másla, 100 g hrubé mouky, 75 g cukru moučka. Navíc: cukr moučka na posypání a 1 vejce

Foto: Greta Blumajerová

Toto kynuté těsto určitě vyzkoušejte, krásně voní a je po upečení nadýchanéFoto: Greta Blumajerová

Postup: Ve vlažném mléce rozpusťte kvasnice a cukr krupici. Vše dobře promíchejte a kvásek přidejte do větší mísy k mouce, žloutkům a oleji. Těsto uhněťte robotem nebo vařečkou, a když je hladké, posypejte ho moukou, schovejte pod utěrku či látkový ubrousek a nechte asi půl hodiny kynout (vyplatí se ho po 10 minutách propracovat).

Když je vyběhlé (a krásně voní po kvasnicích), rozdělte ho na asi na 40 špalíčků. Troubu rozpalte na 180 stupňů. Každý kousek těsta v ruce poválejte, vytvořte z něj kuličku, kterou v dlaních splácněte a položte na plech. Kolečka potřete rozšlehaným vejcem. Jejich středy pak ještě vyplňte povidly a oříškem. Smíchejte suroviny na drobenku a koláče posypte. Na plechu je takto připravené nechte kynout asi čtvrt hodiny a pak je upečte; trvá to asi 12 minut.

Bramborové taštičky s povidly

Na 15 taštiček potřebujete:500 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, půl lžičky soli, 100 g povidel. Na posyp: 50 g strouhanky, 50 g cukru moučka, 75 g másla. Navíc: hladká mouka na vál.

Foto: Greta Blumajerová

Nemusíte zůstávat jen u pečení, vařené bramborové taštičky jsou také lahodnéFoto: Greta Blumajerová

Postup:Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Zasypte je moukou, přidejte vejce a sůl. Rukama vypracujte soudržné těsto. To hned vyválejte na pomoučněné ploše na placku vysokou asi 3 mm. Rádýlkem ji rozdělte na čtverce o straně asi 7 centimetrů, do středu každého pak připravte kopeček povidel. Přehněte přes úhlopříčku a kraje taštiček prsty přitiskněte k sobě.

Strouhanku opražte nasucho na pánvi, a když zchladne, smíchejte ji s cukrem moučkou. Do většího hrnce nalejte vodu, osolte ji a taštičky do vroucí vody vhoďte, vařit by se měly asi 7 minut. Poté je nechte okapat a rozpusťte máslo. Na talíř připravte taštičky, posypte je cukrovou strouhankou a polejte máslem. Hotovo!

Jaký je váš nej recept s povidly? Zapojte se do diskuse, nebo ho rovnou vložte do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Načítám