Hlavní obsah

Sladké pečení s pařížskou šlehačkou

Foto: Petr Makovička

Nechte se zlákat pařížskou šlehačkou!Foto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šlehačku zbožňujete, ale když je to ta pařížská, nedokážete jí už vůbec odolat? Tak to jsme se vám s dnešním pečením strefili přímo do noty. Nachystali jsme tři dokonalé sladkosti, jejichž hlavní přísadou je právě pařížská šlehačka. Teď už si jen vybrat, kterou z nich ochutnat dřív…

Článek

Základ pro pařížskou šlehačku vzniká obvykle tak, že v kastrůlku svaříte smetanu (s obsahem minimálně 33 % tuku, já použil 40%), kakao (podle oka, obvykle 5 lžic na 200 ml) a cukr krupici nebo krystal (podle chuti, postačí tak 2 lžíce). Ve chvíli, kdy se kakaová smetana začne vařit, stáhnete ji z plotny a necháte vychladit, až po několika hodinách ji přesunete do lednice.

Zkuste tu z kaštanů!

Já jsem v jednom z receptů ještě zkusil vyměnit kakao za tyčinku „ledové kaštany“. Výsledek byl jemnější, krémovější a světlejší. Trochu změna, ale k lepšímu! Na 200 ml smetany postačí jedna tyčinka.

Kdo už někdy pařížskou šlehačku připravoval, dobře ví, že pokud není základ dokonale vychlazený, nemáte šanci ji vyšlehat. Proto se obvykle připravuje den předem a v lednici se nechá přes noc zchladit. Kolegyně Jana ji prý ještě před samotným šleháním dává na pár minut do mrazáku, aby ji podchladila. Pak už jen stačí šlehač zapnout na nejvyšší obrátky, a dobrota je na světě!

Je jen na vás, pro kterou variantu se v následujících receptech rozhodnete.

Borůvkové řezy

Na plech o rozměrech 15 x 20 cm potřebujete: 4 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 30 g kakaa, 4 lžíce oleje, 200 ml borůvkového kompotu, 250 g měkkého tvarohu, 150 g zakysané smetany, želatinový ztužovač, 300 ml hotové vyšlehané pařížské šlehačky.

Foto: Petr Makovička

Borůvky a šlehačka? Kombinace, která nemá chybu!Foto: Petr Makovička

Bílky vyšlehejte se špetkou soli a postupně do nich vařečkou přimíchávejte žloutky, cukr, kakao, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia 20 minut.

Mezi tím, kdy bude základ chladnout, si můžete připravit borůvkovou náplň. Želatinový ztužovač připravte dle návodu na obalu a metličkou do něj rychle přimíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a scezený borůvkový kompot. Nalijte na kakaový korpus a nechte ztuhnout v lednici. Pak následuje už jen finální vrstva, kdy borůvkový prostředek jednoduše potřete pařížskou šlehačkou. Dozdobte, a máte hotovo!

Banánové piškoty

Na 30 piškotů budete potřebovat: 3 vejce, 100 g cukru krupice, 100 g hladké mouky, 200 ml pařížské šlehačky, 8 banánů, 100 g čokolády na vaření, 2 lžíce 100% rostlinného tuku, plátky mandlí na ozdobu.

Foto: Petr Makovička

Domácí piškoty můžete nahradit těmi cukrářskými z obchoduFoto: Petr Makovička

Žloutky utřete s cukrem a postupně k nim vařečkou přimíchejte vyšlehané bílky a mouku. Těstem naplňte zdobičku a na plech na pečicí papír stříkejte asi 5 cm dlouhé proužky, ze kterých vzniknou piškoty. Pečte je 10 minut v předehřáté troubě na 160 stupňů Celsia.

Banány rozdělte na čtvrtiny (nejprve rozkrojte podélně, pak je překrojte), položte je na pečicí papír a polijte čokoládou, kterou jste rozpustili ve vodní lázni spolu s tukem. Nezapomeňte je čerstvě polité posypat mandlemi! Nechte zchladnout, a poté můžete vrstvit. Na upečený piškot nazdobte vyšlehanou pařížskou šlehačku, vše přiklopte banánem v čokoládě, a máte hotovo!

Tip: Domácí pečené piškoty nahraďte těmi kupovanými – cukrářskými.

Pařížský dort úplně jinak

Potřebujete: 3 vejce, 400 g polohrubé mouky, 175 g cukru krupice, 100 ml oleje, 200 ml mléka, 3 lžíce kakaa, 1 balení prášku do pečiva, 300 ml pařížské šlehačky, 1 tyčinku Margot.

Foto: Petr Makovička

Strouhaná tyčinka dodá této dobrotě úplně nový rozměrFoto: Petr Makovička

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, mléko, kakao a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy (ideálně ta dortová o průměru 26 cm) a pečte 20 minut při 180 stupních Celsia. Když korpus vychladne, potřete ho vyšlehanou pařížskou šlehačkou a posypte nahrubo nastrouhanou tyčinkou Margot. Dobrou chuť!

Pokud hledáte recept na trochu náročnější, ale vynikající pařížský dort, najdete ho v článku Test redakce: Instantní vs. domácí moučníky. A jaké dezerty letí u vás doma? Podělte se o recepty v diskusi pod článkem nebo v rubrice Vaše recepty!

Načítám