Hlavní obsah

Sladké pokušení: 3 úžasné rolády

Foto: Petr Makovička

Nadýchané rolády vás okouzlíFoto: Petr Makovička

Reklama

Halina Pawlowská kdysi hlásala do světa, že nejlepší sport je kafe a dort. Já si ale dovolím tvrdit, že dneska platí trochu jiné pravidlo, a sice to, že ke kafi patří nadýchaná roláda! Hledáte tipy, jak ji připravit? Čtěte dál a vyberte si mezi tvarohovou s mandarinkami, úžasnou oříškovou nebo čokoládovou!

Článek

Občas se sám pro sebe spokojeně usměju nad tím, že je konečně zima. Vždyť kdy jindy do sebe můžete při odpoledních sedáncích ládovat máslové či tvarohové krémy? A pokud vás už namlsala první fotka, věřte, že tu máme další, ještě lahodnější. Vzhůru do zimního pečení!

Čokoládová roláda s kávovým krémem

Potřebujete: 8 vajec, 230 g cukru moučka, 20 g kakaa, 50 hladké mouky; na krém 3 vejce, 200 g cukru moučka, 1 lžičku mleté kávy (nebo kakaa), 200 g másla, 100 g čokolády na polevu spolu se lžící 100% rostlinného tuku.

Foto: Petr Makovička

Čokoládové pokušení vás nenechá chladnýmiFoto: Petr Makovička

Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli, žloutky ušlehejte do pěny s cukrem a kakaem. Poté k nim postupně přimíchávejte mouku a vyšlehané bílky. Rozetřete na pečicí papír na plechu a pečte při 180 stupních Celsia asi 8 minut. Poté na plát položte druhý pečicí papír, spolu s tím původním vše zarolujte a nechte vychladnout.

V parní lázni společně šlehejte vejce, cukr a mletou kávu, dokud krém není hustý – poté ho nechte zcela zchladnout. Kávový základ pak vyšlehejte s máslem a krémem potřete rozbalený a pečicích papírů zbavený základ. Zarolujte zpět a polijte čokoládou, kterou jste ve vodní lázni rozpustili spolu s tukem.

Roláda s mletými ořechy

Potřebujete: 5 vajec, 150 g cukru krupice, 60 g polohrubé mouky, 50 g mletých vlašských ořechů, 1 lžíci oleje, 250 g másla, 1 plechovku karamelového kondenzovaného mléka, 50 g mletých vlašských ořechů na obalení rolády.

Foto: Petr Makovička

Kombinace ořechů a karamelu? Neodolatelná!Foto: Petr Makovička

Bílky oddělte od žloutků; bílky vyšlehejte se špetkou soli, žloutky s cukrem a ořechy do pěny. Přidejte k nim postupně sníh z bílků, olej a polohrubou mouku. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte 8 minut při 180 stupních Celsia. Ještě horkou roládu smotejte s pečicím papírem stejně, jako je to u prvního receptu.

Až roláda vychladne, vyšlehejte máslo s karamelovým kondenzovaným mlékem. Třemi čtvrtinami krému vymažte vnitřek rolády, zbytkem potřete smotanou roládu zvenku. Je třeba jí totiž ještě obalit ve strouhaných ořechách. A máte hotovo!

Mandarinková roláda s tvarohem

Potřebujete: 5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 1 lžíci oleje, 100 g mandarinkového kompotu bez šťávy, 250 g měkkého tvarohu, 1 sáček vanilkového pudinku, 200 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru.

Foto: Petr Makovička

Letní vzpomínka – s chutí mandarinekFoto: Petr Makovička

Bílky oddělte od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli dotuha, žloutky zase ušlehejte s cukrem. Ke žloutkům přidejte olej, polohrubou mouku a sníh, zamíchejte a nalijte na plech na pečicí papír. Pečte při 180 stupních Celsia 10 minut, základ pak spolu s dalším pečicím papírem smotejte, podobně jako u prvního receptu. Nechte roládu vychladnout, mezitím připravte krém. V uvedeném množství mléka uvařte puding a nechte ho zchladnout. Poté ho vyšlehejte s tvarohem a vanilkovým cukrem. Přimíchejte mandarinky a krémem naplňte rozvinutou roládu. Zpět smotejte a dobrota je na světě.

Pokud patříte mezi milovníky sladkých moučníků, určitě projděte i další naše články, třeba Babiččiny recepty: Meruňková roláda nebo Souboj receptů: Tři sladké rolády. Určitě vám padnou do noty! A jestli ne, přidejte svůj recept do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Načítám