Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Skvělá meruňková roláda

Foto: Petr Makovička

Nadýchaná roláda vás oklouzlí svou jednoduchostíFoto: Petr Makovička

Reklama

Nemáte ani po Vánocích sladkého dost, a na cukroví už nemůžete ani pomyslet? Ochutnejte tuhle roládu plněnou meruňkovou marmeládou! Kalorií sice nemá zrovna málo, ale kdo by odolal téhle nadýchané dobrotě!

Článek

Že Anna Drůbková uměla neuvěřitelné, skvělé a nadýchané piškotové korpusy, o tom už není po ochutnání jejího pomerančového dortu pochyb. Jaké kouzlo jsem ale v její prastaré kuchařce objevila tentokrát? Máslo v těstě na roládu!

Meruňkový závin

V původním receptu z kuchařky Mladá hospodyňka se píše: „Ušlehá se z 8 bílků sníh, přidává se do něho 14 dkg cukru, 8 žloutků, 14 dkg mouky a 9 dkg rozpuštěného másla.

Na plech se položí papír dvojnásobný, na vrchní menší se těsto naleje as na prst silně a dá péci. Pečené se obrátí a papír hned sloupne. Závin se potře meruňkovou zavařeninou a sbalí. Krájejí se šikmo řízky, potrou se po jedné straně zavařeninou a dají na chvíli ještě do trouby.“

Na 1 roládu potřebujete: 8 vajec, 14 dkg cukru krupice, 14 dkg hladké mouky, 9 dkg másla a 1,5 skleničky (370 g) meruňkové marmelády.

Foto: Petr Makovička

Vaření by mělo být na olympiádě hlavní disciplínouFoto: Petr Makovička

Postup je velmi jednoduchý, nejprve je ale potřeba nachystat si plech. Na ten jsem položila dva pruhy pečicího papíru a zapnula jsem troubu na 180 stupňů Celsia.

Foto: Petr Makovička

Pečicí papír je potřeba zdvojnásobitFoto: Petr Makovička

Vajíčka jsem rozklepla a oddělila žloutky od bílků. Aby se do bílků nemohl dostat opravdu ani kousek žloutku, pro jistotu je odděluji nad malou miskou, a teprve, když mám jistotu, že se žloutek neprotrhl, bílky slévám všechny k sobě.

Z bílků jsem vyšlehala tuhý sníh, a pak jsem do něj postupně zašlehala všechny žloutky, cukr i mouku. Nakonec jsem přilila i rozpuštěné a trochu zchladlé máslo.

Foto: Petr Makovička

Do tuhého sněhu z bílků přimíchejte ostatní ingredienceFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Jako poslední přidejte rozpuštěné másloFoto: Petr Makovička

To jsem nalila na připravený plech a cukrářskou stěrkou jsem jej opatrně rozetřela po celé ploše. Na plech do horkovzdušné trouby vyjde „na prst silné těsto“ tak akorát, pokud byste chtěli závin menší, bylo by potřeba vajec a úměrně jim i ostatních surovin ubrat.

Foto: Petr Makovička

Vzniklé těsto nalijte na plech a dejte do vyhřáté troubyFoto: Petr Makovička

Plech jsem pak vložila do vyhřáté trouby a pekla přesně 14 minut – tou dobou už těsto bylo krásně zlaté a nadýchané.

Upečené těsto jsem tedy vyndala, jednoduše jsem jej obrátila na spodní vrstvu pečicího papíru a vrchní jsem hned sloupla. Pomocí cukrářské stěrky jsem pak celý závin pomazala rozmíchanou meruňkovou marmeládou, a následně jsem jej opatrně sbalila. Vzhledem k tomu, jak je těsto silné, ale stáčejte opravdu opatrně, nebo vám závin popraská, jako se to stalo místy mně!

Foto: Petr Makovička

Upečené těsto otočte, oddělte od vrchního papíru a pomažte meruňkovou marmeládouFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Opatrně roládu zarolujte a šikmo nakrájejteFoto: Petr Makovička

Roládu jsem pak nakrájela na šikmé plátky, které jsem pokládala rovnou na ten stejný plech. Plátky jsem pak potřela ještě trochou marmelády a vložila asi na 10 minut do pomalu chladnoucí trouby, aby se marmeláda do těsta hezky vsákla. Ochutnejte a uvidíte, že budete stejně nadšeni jako my!

Foto: Petr Makovička

Vzniklé plátky znovu pomažte a vložte zpět do troubyFoto: Petr Makovička

Dostali jste chuť na roládu? O něco maličko méně kalorický recept najdete v článku Recepty od čtenářů: Rychlá roláda s marmeládovou náplní.

Foto: Petr Makovička

Roládu podávejte s úsměvemFoto: Petr Makovička

A jak jste na tom se sladkým vy? Snažíte se zhubnout přes svátky nabraná kila, nebo si naopak stále dopřáváte? Pokud by roláda nebylo to pravé, tak se příští čtvrtek těšte na ořechovo-čokoládovo-sucharový hřbet!

Reklama

Načítám