Článek
Našli jsme pro vás pět jídel, která se dají považovat za všeobecně oblíbená. Víte o nich, že nejsou zrovna z těch dietních, ale občas... Tak se podívejte, kolik tuku v nich je. Vyfotili jsme vedle talířů s jídlem i klasické panáky. „Pro názornost jsme přepočítali tuk v gramech na mililitry slunečnicového oleje," vysvětluje nutriční terapeutka DietPlanu Mgr. Lada Nosková, která s námi na tomto malém testu spolupracovala.
Tuků se nejde zbavit zcela
I když se budete snažit hubnout a jíst zdravě, nemůžete tuky z jídelníčku odstranit zcela. Jsou nejen zdrojem energie, ale pomáhají i udržovat teplotu těla, jsou nutné při tvorbě hormonů, jsou nezbytné pro využití některých vitaminů… Příjem tuků byste měli udržet kolem třiceti procent celkového denního příjmu energie, u dětí je to kolem 40 %.
„Jídelníček dětí by měl být pestrý a patří do něj i tuky, tedy je dobré je neomezovat zcela, ale nežádoucí je i jejich nadměrné množství," říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka poradenského centra Výživa dětí a pokračuje: „Oblíbená tučná jídla jsou zdrojem především nasycených mastných kyselin. V jídelníčku by se neměly objevovat příliš často, protože mohou znamenat zvyšování tělesné hmotnosti, ale také mohou mít vliv například na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi."
Není tedy cílem vyloučit z pokrmů tuky jako takové, spíš si dávat pozor na to, abyste měli jejich skladbu a příjem tuků pod kontrolou – a to ty zjevné, ale i skryté.
„Většina lidí si ani neuvědomí, že po jedné porci vepřového kolene už přečerpala svůj limit denního příjmu tuků o 20 procent a opravdu už není prostor k moučníku typu cheesecake. To nemluvím ještě o tom, že dvě třetiny denní dávky tuků by měly pocházet čistě z rostlinných zdrojů, a o ty jsme se v těchto dvou jídlech ani neotřeli," říká Lada Nosková.
Odradilo vás množství tuku od konzumace těchto oblíbených „lidovek"? Rozhodně nám napište.