Hlavní obsah

Smažák, koleno i řízek: Vyfotili jsme, kolik je v nich tuku!

Foto: isifa

V dětmi oblíbeném smaženém sýru s hranolky je spousta olejeFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knedlo vepřo zelo, vepřový řízek s bramborovým salátem a třeba smažený sýr s hranolky... To jsou jídla, na kterých si často pochutnáváte. Ale víte, kolik v sobě skrývají tuku? Povíme vám to!

Článek

Našli jsme pro vás pět jídel, která se dají považovat za všeobecně oblíbená. Víte o nich, že nejsou zrovna z těch dietních, ale občas... Tak se podívejte, kolik tuku v nich je. Vyfotili jsme vedle talířů s jídlem i klasické panáky. „Pro názornost jsme přepočítali tuk v gramech na mililitry slunečnicového oleje," vysvětluje nutriční terapeutka DietPlanu Mgr. Lada Nosková, která s námi na tomto malém testu spolupracovala.

Foto: archiv redakce

Vepřové koleno, chléb, kyselá okurka, hořčice, 5515 kJ, tuků 82,6 g, 83 ml olejeFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Vepřo knedlo zelo, houskový knedlík, zelí, 5003 kJ, tuků 73,7 g, 77,3 ml olejeFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Vepřový řízek, bramborový salát, 3426 kJ, tuků 59,3 g, 62,3 ml olejeFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Smažený sýr, hranolky, tatarka, 4456 kJ, tuků 75,5 g, 79,3 ml olejeFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Cheesecake, 2773 KJ, tuků 29,7 g, 31,2 ml olejeFoto: archiv redakce

Tuků se nejde zbavit zcela

I když se budete snažit hubnout a jíst zdravě, nemůžete tuky z jídelníčku odstranit zcela. Jsou nejen zdrojem energie, ale pomáhají i udržovat teplotu těla, jsou nutné při tvorbě hormonů, jsou nezbytné pro využití některých vitaminů… Příjem tuků byste měli udržet kolem třiceti procent celkového denního příjmu energie, u dětí je to kolem 40 %.

„Jídelníček dětí by měl být pestrý a patří do něj i tuky, tedy je dobré je neomezovat zcela, ale nežádoucí je i jejich nadměrné množství," říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka poradenského centra Výživa dětí a pokračuje: „Oblíbená tučná jídla jsou zdrojem především nasycených mastných kyselin. V jídelníčku by se neměly objevovat příliš často, protože mohou znamenat zvyšování tělesné hmotnosti, ale také mohou mít vliv například na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi."

Není tedy cílem vyloučit z pokrmů tuky jako takové, spíš si dávat pozor na to, abyste měli jejich skladbu a příjem tuků pod kontrolou – a to ty zjevné, ale i skryté.

„Většina lidí si ani neuvědomí, že po jedné porci vepřového kolene už přečerpala svůj limit denního příjmu tuků o 20 procent a opravdu už není prostor k moučníku typu cheesecake. To nemluvím ještě o tom, že dvě třetiny denní dávky tuků by měly pocházet čistě z rostlinných zdrojů, a o ty jsme se v těchto dvou jídlech ani neotřeli," říká Lada Nosková.

Odradilo vás množství tuku od konzumace těchto oblíbených „lidovek"? Rozhodně nám napište.

Reklama

Související témata:

Načítám