Hlavní obsah

Šmrnc s nádechem etna a folkloru

Foto: Gucci

Pestrobarevná tunika a boty zdobené plíškyFoto: Gucci

Reklama

Uvolněný etno styl je inspirován místními tradicemi a folklorem, každoročně je však obohacen o nové moderní prvky. Základ již tradičně tvoří přírodní materiály, jako jsou len, bavlna, viskóza, polyester nebo lycra. Zajímavé střihy a vzory jsou kombinací evropských a asijských stylů a výsledkem jsou pak nápadité a nepřehlédnutelné módní kreace. A co vy, máte nějakou?

Článek

Oblíbený styl etnické módy vychází z inspirace národními kulturami. Od šedesátých let minulého století se nesou módou vzory indiánské nebo inspirované kulturní kolébkou Egypta. Nejlépe se uplatňují na přírodních materiálech - lehkých bavlnách a vlnách. Kombinují většinou syté, teplé odstíny a navíc ještě nijak nekonkurují stejně nadčasové džínovině. Moderní etno styl kopíruje také Indii a využívá detaily čínských a mongolských krojů.

Bujná exotika

Okouzlení exotickou přírodou se projevuje bujně stylizovanou zelení na lehoučkém šifonu, fantazijními květy na šustivém hedvábí i jemným peřím na hřejivé bavlně. Látky jsou ručně malované nebo zdobené potisky a vyšíváním, někdy i batikou.

Díky tendenci k extrémní zdobnosti se spousta návrhářů vyžívá ve výšivkách a portách, hravost a dekorativnost kolekcí dotvářejí ozdobné prýmky, kožené proužky a pásky.

Foto: C&A

Průhledná halenka a nestárnoucí džíny à la hippiesFoto: C&A

Hravé doplňky

Klasické doplňky v sobě kumulují tradice spolu s moderním pojetím doby a nekonvenční stylový mix bez hranic oživí nejen přehlídková mola, ale snad i podzimní ulice. Třásně, výšivky, korálky, nápadné ornamenty, syté barvy a výrazné detaily, to je etno móda v nejsyrovějším pojetí. Barevné doplňky, inspirované indiánskou módou či uvolněnou módou šedesátých let, se nejlépe hodí k rozevlátým sukním, šatům nebo tunikám. Ve všech podobách se zde promítá příroda: slonovina, zvířecí zuby, parohy, korek, bambus, peří i korále z přírodních materiálů.

Etno móda je veselá, hravá a především nepřehlédnutelná. Každý si z ní může čerpat energii a vlastní fantazii se meze nekladou. Oživte svůj možná trochu jednotvárný šatník a zkuste se odvázat.

Reklama

Související témata:
Etna

Načítám