Hlavní obsah

SOS Sluníčko: Matěj už umí zlobit

Reklama

Matěje jsme přijali do SOS Sluníčka, když mu byly necelé čtyři roky. První měsíce svého života prožil v kojeneckém ústavu, ze kterého se dostal do pěstounské péče své babičky.

Článek

Péče byla více než nedostatečná, a když k nám chlapec přišel, nevěřili jsme vlastním očím. Matěj byl zanedbaný, podvyživený, vzhledem k nedostatku pohybu nedokázal došlápnout na chodidla, byl bledý, plačtivý a ve stresových situacích dělal stereotypní pohyby. Kromě strachu nedokázal projevit žádné emoce. Lidí se bál nebo se nezdravě fixoval na jednu osobu.

Matějovi jsme věnovali intenzivní péči zahrnující také práci paní psycholožky. Vzhledem k dlouhodobému zanedbávání, které mělo za následek anémii a nesprávné zažívání, musel být chlapec dvakrát hospitalizován v nemocnici, kde mu byly podávány krevní transfuze.

Dřív se Matěj lidí jen bál

Po několika měsících by v něm původního Matěje hledal málokdo. Má růžové tváře, přibral pěkných pár kilo, chodí na dlouhé procházky, s tetami i dětmi živě komunikuje, a dokonce, což nás bez nadsázky potěšilo, umí zlobit a vydupat si svou pozici v kolektivu.

Intenzivně jsme pracovali na tom, abychom Matějovi našli nový, láskyplný domov. Jsme moc rádi, že se na konci května našla nová rodina, která mu bude moci poskytnout péči a otevřenou náruč, kterou si zaslouží.

Jméno skutečného chlapce bylo v článku změněno.

Podpořit SOS Dětské vesničky

SOS Sluníčko je zařízení s nepřetržitým provozem pro děti v krizové situaci, které vyžadují okamžitou pomoc. V SOS Sluníčku se snažíme vytvořit dětem podmínky blížící se prostředí rodiny. Dětem poskytujeme čtyřiadvacetihodinovou péči vychovatelek (tet), zajišťujeme ale i odbornou péči sociální pracovnice, psychologa a dalších odborníků podle aktuální potřeby. V době svého pobytu v zařízení děti řádně navštěvují školská i předškolní zařízení a volnočasové aktivity.

Reklama

Související témata:

Načítám