Hlavní obsah

Souboj receptů: Bramborové saláty

Foto: Mona Martinů

Bramborový salát má mnoho variantFoto: Mona Martinů

Reklama

Štědrovečerní stůl je v českých podmínkách takřka nemyslitelný bez bramborového salátu. Kapr se v mnoha rodinách nahrazuje řízky nebo bílou klobásou, salát ale najdete takřka na každém stole, rodiny redaktorek ProŽeny.cz nevyjímaje. Každá kuchařka nebo kuchař mají na bramborový salát svůj zaručeně nejlepší recept. Který z těch „našich" byl nej?

Článek

Bramborový salát je něco jako rodinný poklad, který si na Štědrý večer (a vlastně i kdykoliv jindy) nechá ujít jen málokdo. Jak říká kolegyně Lucka Bártová, u nich doma se dělají „letní Vánoce" (k jídlu je bramborový salát), u nás se zase každoročně pořádá dlouho očekávaná listopadová „generálka na Vánoce" – opět je k večeři (a zbývajícím třem až čtyřem jídlům během dne) bramborový salát. Takovou malou generálku jsme si proto vyzkoušely i v redakci. Kdo tento zapeklitý souboj vyhrál?

Kamilin bramborový salát (skoro) bez majonézy

Potřebujete: 1 kg brambor, 0,5 l sklenice kyselých okurek, 1 velkou cibuli, 3–4 nožičky párků, 3 lžičky majonézy, 3 lžičky bílého jogurtu, slunečnicový olej, sůl, pepř

Postup: „Saláty plné majonézy nemusím, navíc nejím mrkev ani celer, takže jsem postupně došla k vlastní, výrazně lehčí verzi bramborového salátu. Brambory uvařím ve slupce, oloupu a nakrájím na kostičky. Stejně tak pokrájím kyselé okurky. V nálevu od okurek spařím a trochu povařím cibuli nakrájenou na kostičky. Tu pak scedím a přihodím do mísy. Tři až čtyři nožičky párků (čím kvalitnější, tím lepší) nakrájím na kostičky, osmahnu a taktéž hodím do salátu. V mističce smíchám tři lžičky majonézy nebo tatarky light a tři lžičky bílého jogurtu. Vmíchám do salátu, proliju ho slunečnicovým olejem, osolím a opravdu hodně opepřím čerstvě drceným pepřem. Salát jím pak krásně voní, a když se do druhého dne rozleží, je fakt vynikající:-)!"

Vegetariánský bramborový salát podle Jany F.

Potřebujete: 1 kg brambor, 2 mrkve, čtvrtku celeru, 1 cibuli, 5 vajec, půl sklenice okurek, 250 ml majonézy, sůl

Postup:„Nejprve uvařte mrkev, celer a brambory ve slupce. Brambory nechte vychladnout a oloupejte je. Kolečkem brambory rozkrájejte, mrkev a celer nakrájejte na kostičky, přidejte nadrobno pokrájenou cibulku, okurky a vajíčka. Nálev z okurek přilijte do salátu, přidejte majonézu (já ji nejdřív v misce zalévám trochou horké vody a rozmíchávám) a osolte ho. Podle chuti můžete přidat ještě šťávu z poloviny citronu. Salát pořádně promíchejte a nechte přes noc odležet."

Bramborový salát s olivami v režii Lucky B.

Potřebujete: 1 kg brambor, 100 g zelených oliv s papričkou, 0,5 sklenice kyselých okurek, 150 g mražené směsi karotka – kukuřice – hrášek, olivový olej, majonézu, kremžskou hořčici, sůl, pepř

Postup: „Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout. Mezitím nakrájejte na půlky zhruba 100 g zelených oliv s papričkou a okurky ve sladkokyselém nálevu na drobná kolečka. Spařte mraženou zeleninovou směs karotky, kukuřice a hrášku ve vroucí vodě, aby byla zelenina křupavá. Vychladlé brambory nakrájejte na kostičky, posolte, opepřete barevným pepřem a zalijte pár lžičkami olivového oleje. Přidejte veškerou zeleninu a promíchejte. Nakonec dejte několik lžic majonézy a trochu kremžské hořčice. Promíchejte a případně dosolte a dopepřete. Nechte přes noc odležet."

Obyčejný bramborový salát Jany Ch.

Potřebujete:1 kg brambor, 2 mrkve, kousek celeru, 1 jablko, 4 vejce, malou plechovku hrášku, 4 kyselé okurky, 10 dkg obyčejného salámu (ne drůbežího), 1 větší červenou cibuli, 250 ml majolky, plnotučnou hořčici, sůl, pepř, 2–3 stroužky česneku

Postup:„Brambory, nejlépe salátové „rohlíčky“, uvařte ve slupce, zvlášť uvařte doměkka mrkev, plátek celeru a vajíčka. Mezitím si opravdu na drobné kousky nakrájejte červenou cibuli, kousek obyčejného salámu (např. junior) a kyselé okurky a nahrubo nastrouhejte jedno středně velké jablko. Vychladlé oloupané brambory, mrkev a celer nakrájejte přes kolečko do mísy (mrkev a celer na menší kousky než brambory), přisypte jablko, hrášek, salám, okurku a cibuli. Vše promíchejte, a pokud se vám zdá některé barvy příliš málo, danou surovinu přidejte. V misce si s trochou mléka rozmíchejte majolku, asi 6 lžic hořčice – podle toho, jak moc je kořeněná, utřené stroužky česneku (tohle je specialita našeho táty!), sůl a čerstvě mletý pepř. Až se vám zálivka bude zdát ideální, nalijte ji do mísy a salát důkladně promíchejte. Až úplně na závěr přes kolečko nakrájejte uvařená vajíčka a opatrně je vmíchejte, aby se hlavně žloutky nerozpadly. Skvělý je hned, ale vychlazený a odleželý druhý den je ještě lepší!"

Foto: Mona Martinů

Každý ze salátů byl chuťově výbornýFoto: Mona Martinů

Příští týden souboj receptů sice nenajdete, ještě do konce týdne se ale můžete těšit na recepty na rybí polévky, tipy, jak připravit štědrovečerní tabuli co nejdietněji a přitom chutně, a příští pondělí nebudou chybět ani tipy na štědrovečerní stůl od pražských šéfkuchařů!

Reklama

Související témata:

Načítám