Hlavní obsah

Souboj receptů: Buchty na plech

Foto: Ondřej Kroutil

Každý se chlubil svou buchtouFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to opět boj na život a na smrt. Tentokrát totiž soupeříme v tom, kdo upeče nejlepší litou buchtu! Bude mít větší větší úspěch ta s čokoládovou polevou? Nebo snad porotcům zachutnají sekané mandle? Šanci má i třetí soutěžící s pudinkovým krémem... Podívejte se, jak celé naše buchtové klání dopadlo!

Článek

Buchta litá na plech je klasikou snad od chvíle, co je svět světem. A tak není divu, že v dalším z redakčních kuchařských klání zdaleka nešlo o to „zúčastnit se“. V první řadě chtěl každý vyhrát! Než se pustíte do čtení receptů, musím upozornit, že bylo opravdu použito zbraní nejtěžšího kalibru – čokolády, mandlí a jemného pudinku. Tedy pozor, fotografie v článku jsou jen pro silné nátury, které dokážou udržet své mlsné jazýčky pevně za zuby!

Foto: Ondřej Kroutil

Lucie se svojí obdivovanou čokokefírovkouFoto: Ondřej Kroutil

Čokokefírovka od Lucie Müllerové

Na těsto potřebujete: 30 dkg cukru moučka, 35 dkg polohrubé mouky, 2 celá vejce, 2 lžíce kakaa, 1 dcl oleje, prášek do pečiva, 0,5 litru kefíru

Na polevu: 10 dkg másla, 12 dkg cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 2–3 lžíce rumu a kokos či mandle na posypání

Postup: Všechny ingredience na těsto smíchejte a vyšlehejte v hladkou hmotu. Tu nalijte na máslem vymazaný a krupičkou či kokosem vysypaný plech. Pečte asi 25 minut na 180 stupňů. V menším kastrůlku si rozehřejte máslo s cukrem, kakaem a rumem. Polevu natřete na ještě horký moučník. Posypte čímkoli, co máte rádi, nejlépe kokosem či sekanými mandlemi.

Michalova parádní buchta s čokoládou

Na těsto potřebujete: 10 lžic rostlinného oleje, 3 vejce, 250 g cukru krystal, 2 lžičky sody, 300 ml vody, 400 g polohrubé mouky, půl prášku do pečiva, 100 g nahrubo nastrouhané čokolády na vaření

Na polevu: 50 g másla, 100 g čokolády na vaření, 1 malý kalíšek nugety

Postup: Ručním šlehačem smíchejte olej, žloutky, cukr, sodu. Přimíchejte vodu, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Nakonec už jen vařečkou zlehka vmíchejte sníh z bílků a nastrouhanou čokoládu. Dejte péct na 20–25 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů. Nechte vychladnout, ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem a nugetou a polevu pak rozprostřete na placku.

Perníkovo-krémová premiéra Lucky Bártové

Potřebujete na těsto: 2,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, ½ hrnku kakaa, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, 2 vejce, prášek do perníku

Na náplň: 1 jemný tvaroh v kelímku, čokoládový pudink (použila jsem ten, co nemusíte vařit), 3 dcl plnotučného mléka, špetka kakaa a cukru moučka

Postup: Hrníčkové suroviny rozmixujte do jemného, tekutého těsta, nalijte na plech, rovnoměrně rozetřete, ať je všude stejná vrstva. V troubě předehřáté na 180 °C pečte zhruba půl hodiny. Pro kontrolu použijte špejli. Upečené těsto nechte vychladnout, poté rozřízněte napůl. Ve třech dcl mléka rozmixujte pudinkový prášek, postupně přidávejte tvaroh. Přisypte špetku kakaa a cukru moučka podle chuti. Náplň naneste mezi dvě vrstvy buchty a dejte pořádně vychladit do lednice.

P. S.: Tento dezert raději nenabízejte kolegům v práci, má na ně špatný vliv. Ti moji se jeho estetické stránce smáli celý den. :o)

Foto: Ondřej Kroutil

Lucka a její první pokus o buchtuFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

A jde se ochutnávat!Foto: Ondřej Kroutil

A teď hodnocení přítomných gurmánů.

Jak vidíte, hodnocení nebylo jednoduché. A kdo vyhrál podle vás?

Reklama

Související témata:

Načítám