Článek
Samozřejmě netvrdíme, že po takovéto večeři zhubnete nebo že je nějak extra zdravá! Ale když ty nezdravé věci bývají tak dobré…
Chilli con carne podle Pavly
Na 4 porce potřebujete: 1 lžíci olivového oleje, 1 velkou cibuli, 1 stroužek česneku, 1 červenou papriku, 3 rajčata a 2 lžíce rajčatového protlaku nebo konzervu sterilovaných nakrájených rajčat, koření Chilli con carne, sůl, pepř, kostku hovězího bujonu, 3 kostičky hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa (lze použít i čokoládu s chilli), 500 g mletého hovězího masa, 2 středně velké klobásy maďarského typu a 1 konzervu červených fazolí.
Postup: „Na dané množství použijte velkou pánev, ve které rozpalte lžíci oleje. Na něm osmahněte najemno nasekanou cibuli, dokud nezesklovatí. Pak přisypte na kostičky nakrájenou papriku, prolisujte česnek a opékejte zhruba dalších pět minut. Následně trochu ztlumte plamen a do pánve přidejte hovězí maso a na kostičky nakrájené klobásy.
Když už se mleté maso rozpadá a je dostatečně propečené, přilijte hovězí vývar z kostky rozpuštěné ve 250 mililitrech horké vody. Přidejte nakrájená rajčata a protlak (nebo lze použít konzervu sterilovaných rajčat), nastrouhanou čokoládu, koření Chilli con carne a vše přiveďte opět k varu. Poté však plamen zase stáhněte a nechte mírně probublávat 20 minut.
V závěru přisypte okapané fazole a ještě asi 5 minut povařte. Nakonec si můžete svou porci dochutit podle potřeby pepřem a solí nebo zakápnout pálivým tabaskem. Záleží jen na vás, jak ostré klobásy vyberete a jak moc chcete, aby jídlo pálilo. Tak dobou chuť :-).“
Poctivá omeleta s brambory a klobásou od Jany Ch.
Na 4 porce potřebujete: 8 vajec, 3–4 středně velké brambory (nejlépe varný typ A), 3 cibulky s natí, 120 g oranžového sýru (čedar, mimolette a podobně), sůl, pepř, 150 g vepřového boku v pepři, asi 6 cherry rajčátek, 1–2 paprikové klobásy, záleží, jak moc klobásovou omeletu chcete mít :-). Na omáčku si nachystejte 3 lžičky hrubozrnné hořčice, 5 lžic olivového oleje, provensálské koření a pepř.
Postup: „Brambory oškrábejte, nakrájejte na asi 5 mm silná kolečka a uvařte doměkka. (Použít můžete i zbylé brambory od oběda.) Mezitím sýr nastrouhejte nahrubo a cibulku včetně celé natě nasekejte na kolečka. Plátkový pepřový bok nakrájejte na nudličky, klobásu na kolečka a oboje opečte na lžíci oleje na pánvi. V misce rozšlehejte všechna vajíčka, přidejte nakrájenou cibulku, asi 1/2 nastrouhaného sýru, brambory, sůl a pepř. Vše vlijte na horkou pánev a opatrně promíchávejte s klobásou a pepřovým bokem. Když se hmota ustálí, vložte navrch ještě cherry rajčátka rozkrojená na poloviny, zasypte zbytkem sýra, přiklopte poklicí a nechte sýr roztéct se.
Hořčičná omáčka je jednoduchá: do misky dejte hořčici, olivový olej a podle chuti provensálské koření a špetku pepře a vše promíchejte. Omeletu podávejte s omáčkou a případně s tmavým chlebem.“
Klobásové koláčky od Michala
Na asi 25 koláčků potřebujete: 350 g hladké mouky, 250 g hery, 200 ml zakysané smetany, 2 čertovské nebo maďarské klobásy, sůl, 1 vejce a 150 g eidamu nebo jiného tvrdého sýru vcelku.
Postup: „V míse smíchejte povolenou heru, smetanu, mouku a sůl a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na asi 3 mm silný plát a formičkou z něj vykrájejte kolečka, která potřete rozšlehaným vajíčkem. Na ta položte kolečka klobásy, posypte trochou sýru nastrouhaného najemno a dejte péct asi na 15 minut do trouby roztopené na 200 stupňů Celsia. Hotovo!“
Který z těchto receptů vám padl do oka nejvíc? Nebo máte lepší tipy, jak si upravit dobrou klobásu? Napište nám do diskuse! Svoje recepty můžete posílat také na e-mail jana.ch@prozeny.cz.