Hlavní obsah

Souboj receptů: Dobroty s klobásou

Foto: Petr Makovička

Máte rádi klobásy - tenké, tlusté, pálivé, šunkové, tučné? Poradíme vám, co s nimi!Foto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to. Stojíte ve frontě u lahůdek a tam vzadu někde za všemi těmi šunkami a salámy jsou hromádky vyskládaných klobás. Jenže: co s nimi, když na hořčici a křen chuť nemáte? Odpověď hledejte v dnešním článku – udělat můžete skvělé chilli con carne, klobásové koláčky nebo třeba pořádnou omeletu!

Článek

Samozřejmě netvrdíme, že po takovéto večeři zhubnete nebo že je nějak extra zdravá! Ale když ty nezdravé věci bývají tak dobré…

Chilli con carne podle Pavly

Na 4 porce potřebujete: 1 lžíci olivového oleje, 1 velkou cibuli, 1 stroužek česneku, 1 červenou papriku, 3 rajčata a 2 lžíce rajčatového protlaku nebo konzervu sterilovaných nakrájených rajčat, koření Chilli con carne, sůl, pepř, kostku hovězího bujonu, 3 kostičky hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa (lze použít i čokoládu s chilli), 500 g mletého hovězího masa, 2 středně velké klobásy maďarského typu a 1 konzervu červených fazolí.

Foto: Petr Makovička

Mexická klasika s klobásouFoto: Petr Makovička

Postup: „Na dané množství použijte velkou pánev, ve které rozpalte lžíci oleje. Na něm osmahněte najemno nasekanou cibuli, dokud nezesklovatí. Pak přisypte na kostičky nakrájenou papriku, prolisujte česnek a opékejte zhruba dalších pět minut. Následně trochu ztlumte plamen a do pánve přidejte hovězí maso a na kostičky nakrájené klobásy.

Když už se mleté maso rozpadá a je dostatečně propečené, přilijte hovězí vývar z kostky rozpuštěné ve 250 mililitrech horké vody. Přidejte nakrájená rajčata a protlak (nebo lze použít konzervu sterilovaných rajčat), nastrouhanou čokoládu, koření Chilli con carne a vše přiveďte opět k varu. Poté však plamen zase stáhněte a nechte mírně probublávat 20 minut.

V závěru přisypte okapané fazole a ještě asi 5 minut povařte. Nakonec si můžete svou porci dochutit podle potřeby pepřem a solí nebo zakápnout pálivým tabaskem. Záleží jen na vás, jak ostré klobásy vyberete a jak moc chcete, aby jídlo pálilo. Tak dobou chuť :-).“

Poctivá omeleta s brambory a klobásou od Jany Ch.

Na 4 porce potřebujete: 8 vajec, 3–4 středně velké brambory (nejlépe varný typ A), 3 cibulky s natí, 120 g oranžového sýru (čedar, mimolette a podobně), sůl, pepř, 150 g vepřového boku v pepři, asi 6 cherry rajčátek, 1–2 paprikové klobásy, záleží, jak moc klobásovou omeletu chcete mít :-). Na omáčku si nachystejte 3 lžičky hrubozrnné hořčice, 5 lžic olivového oleje, provensálské koření a pepř.

Foto: Petr Makovička

Jana bojovala s pomocí výborné selské omeletyFoto: Petr Makovička

Postup: „Brambory oškrábejte, nakrájejte na asi 5 mm silná kolečka a uvařte doměkka. (Použít můžete i zbylé brambory od oběda.) Mezitím sýr nastrouhejte nahrubo a cibulku včetně celé natě nasekejte na kolečka. Plátkový pepřový bok nakrájejte na nudličky, klobásu na kolečka a oboje opečte na lžíci oleje na pánvi. V misce rozšlehejte všechna vajíčka, přidejte nakrájenou cibulku, asi 1/2 nastrouhaného sýru, brambory, sůl a pepř. Vše vlijte na horkou pánev a opatrně promíchávejte s klobásou a pepřovým bokem. Když se hmota ustálí, vložte navrch ještě cherry rajčátka rozkrojená na poloviny, zasypte zbytkem sýra, přiklopte poklicí a nechte sýr roztéct se.

Hořčičná omáčka je jednoduchá: do misky dejte hořčici, olivový olej a podle chuti provensálské koření a špetku pepře a vše promíchejte. Omeletu podávejte s omáčkou a případně s tmavým chlebem.“

Klobásové koláčky od Michala

Na asi 25 koláčků potřebujete: 350 g hladké mouky, 250 g hery, 200 ml zakysané smetany, 2 čertovské nebo maďarské klobásy, sůl, 1 vejce a 150 g eidamu nebo jiného tvrdého sýru vcelku.

Foto: Petr Makovička

Michal nenechal nic náhodě a od obou kolegyň se odlišilFoto: Petr Makovička

Postup: „V míse smíchejte povolenou heru, smetanu, mouku a sůl a vypracujte hladké těsto. To rozválejte na asi 3 mm silný plát a formičkou z něj vykrájejte kolečka, která potřete rozšlehaným vajíčkem. Na ta položte kolečka klobásy, posypte trochou sýru nastrouhaného najemno a dejte péct asi na 15 minut do trouby roztopené na 200 stupňů Celsia. Hotovo!“

Který z těchto receptů vám padl do oka nejvíc? Nebo máte lepší tipy, jak si upravit dobrou klobásu? Napište nám do diskuse! Svoje recepty můžete posílat také na e-mail jana.ch@prozeny.cz.

Související témata:

Načítám