Článek
Eva je naší pravidelnou čtenářkou už nějaký ten pátek, a tak ani chvíli neváhala a do souboje se přihlásila. Nástrahám života s celiakií čelí od malička, proto se naučila přizpůsobovat si i spoustu klasických receptů. Jedním z těch opravdu povedených je následující, kterému jsem se postavila já, ve vaření a pečení bez lepku amatérka.
Eviny banánové muffiny s překvapením
Na 12–15 muffinů potřebujete:4 banány, 160 ml oleje, 2 hrnky bezlepkové mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 hrnek cukru moučka, 2 vejce a 1 malou krabičku lentilek
Na dozdobení přidejte asi 50 g čokolády a lžíci barevného cukrářského zdobení.
Postup:Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně přidávejte i olej. Pak vmíchejte i mouku prosátou s kypřicím práškem. Na talířku rozmačkejte vidličkou banány a vmíchejte je do hustého, ale ještě tekoucího těsta. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo použijte silikonové formičky. Naplňte je asi do 2/3 těstem a do každého vmáčkněte 1–2 lentilky. Naplněné muffiny vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Lehce zchladlé muffiny polijte trochou rozpuštěné čokolády a posypte cukrářským zdobením.
Zkusit můžete také některý z těchto dvou receptů na jablečné muffiny!
Janina pohanková buchta s hruškami
Na 12 muffinů nebo nějakou menší formu potřebujete: 2/3 hrnku mletých mandlí, 1/2 hrnku pohankové mouky, 1 hrnek pohankových vloček, 1/4 hrnku oleje, 1/4 hrnku bramborového škrobu, 2 lžičky prášku do pečiva, strouhaný zázvor, mletý muškátový oříšek a skořici, 1/2 hrnku melasy nebo javorového sirupu, 2 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 hrušku, 1 cuketu, 2 lžíce třtinového cukru a 2 lžíce slunečnicových semínek.
Postup:Výtky kolegyň k tomu, že je buchta příliš suchá a málo sladká, jsem si vzala k srdci, a v receptu už máte znásobené množství melasy a ubráno pohankové mouky, takže se nemusíte bát, že by to nevyšlo!
Cuketu nastrouhejte najemno, hrušku očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. V míse smíchejte mleté mandle, pohankovou mouku, pohankové vločky, škrob, prášek do pečiva a všechno koření. V druhé míse rozšlehejte vajíčka, olej, melasu, cuketu a vanilkový extrakt a postupně vmíchejte také suchou směs. Nakonec přidejte nakrájenou hrušku. Těsto dávejte lžící do připravených muffinových formiček (viz recept výše) nebo ho dejte do menší koláčové formy. Nakonec vše posypte třtinovým cukrem a semínky. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte 20–25 minut dozlatova.
Jak se vám líbí dnešní recepty? A máte nějaké svoje bezlepkové tipy? Podělte se o ně v diskusi nebo v sekci Vaše recepty!