Hlavní obsah

Souboj receptů: Vynikající sladkosti bez lepku

Foto: Greta Blumajerová

Eva s Janou se pustily do bezlepkového pečeníFoto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výzvu o účast v souboji se přihlásila také naše čtenářka Eva Polívková. Protože už od dětství trpí celiakií, bylo téma souboje jasné: bezlepkové pečení. A věřte, že oba recepty nemají chybu!

Článek

Eva je naší pravidelnou čtenářkou už nějaký ten pátek, a tak ani chvíli neváhala a do souboje se přihlásila. Nástrahám života s celiakií čelí od malička, proto se naučila přizpůsobovat si i spoustu klasických receptů. Jedním z těch opravdu povedených je následující, kterému jsem se postavila já, ve vaření a pečení bez lepku amatérka.

Eviny banánové muffiny s překvapením

Na 12–15 muffinů potřebujete:4 banány, 160 ml oleje, 2 hrnky bezlepkové mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 hrnek cukru moučka, 2 vejce a 1 malou krabičku lentilek

Na dozdobení přidejte asi 50 g čokolády a lžíci barevného cukrářského zdobení.

Foto: Greta Blumajerová

Muffiny můžete upéct i z klasické mouky, chutnat vám ale budou na oba způsoby!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně přidávejte i olej. Pak vmíchejte i mouku prosátou s kypřicím práškem. Na talířku rozmačkejte vidličkou banány a vmíchejte je do hustého, ale ještě tekoucího těsta. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo použijte silikonové formičky. Naplňte je asi do 2/3 těstem a do každého vmáčkněte 1–2 lentilky. Naplněné muffiny vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Lehce zchladlé muffiny polijte trochou rozpuštěné čokolády a posypte cukrářským zdobením.

Zkusit můžete také některý z těchto dvou receptů na jablečné muffiny!

Janina pohanková buchta s hruškami

Na 12 muffinů nebo nějakou menší formu potřebujete: 2/3 hrnku mletých mandlí, 1/2 hrnku pohankové mouky, 1 hrnek pohankových vloček, 1/4 hrnku oleje, 1/4 hrnku bramborového škrobu, 2 lžičky prášku do pečiva, strouhaný zázvor, mletý muškátový oříšek a skořici, 1/2 hrnku melasy nebo javorového sirupu, 2 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 hrušku, 1 cuketu, 2 lžíce třtinového cukru a 2 lžíce slunečnicových semínek.

Foto: Greta Blumajerová

Slunečnicová semínka dají koláči zajímavější vzhledFoto: Greta Blumajerová

Postup:Výtky kolegyň k tomu, že je buchta příliš suchá a málo sladká, jsem si vzala k srdci, a v receptu už máte znásobené množství melasy a ubráno pohankové mouky, takže se nemusíte bát, že by to nevyšlo!

Cuketu nastrouhejte najemno, hrušku očistěte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. V míse smíchejte mleté mandle, pohankovou mouku, pohankové vločky, škrob, prášek do pečiva a všechno koření. V druhé míse rozšlehejte vajíčka, olej, melasu, cuketu a vanilkový extrakt a postupně vmíchejte také suchou směs. Nakonec přidejte nakrájenou hrušku. Těsto dávejte lžící do připravených muffinových formiček (viz recept výše) nebo ho dejte do menší koláčové formy. Nakonec vše posypte třtinovým cukrem a semínky. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte 20–25 minut dozlatova.

Jak se vám líbí dnešní recepty? A máte nějaké svoje bezlepkové tipy? Podělte se o ně v diskusi nebo v sekci Vaše recepty!

Načítám