Hlavní obsah

Souboj receptů: Dvě super jídla z jednoho hrnce

Foto: archiv redakce

Jana s Gretou vykouzlily extrémně skvělá jídla!Foto: archiv redakce

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaření mnoho lidí odrazuje už jen kvůli množství nádobí. My pro vás dnes máme dva recepty, kvůli kterým si spoušť v kuchyni neuděláte – vejdou se vám totiž jen do jednoho hrnce.

Článek

Máte chuť zkusit něco nového, a navíc bez hory špinavého nádobí? Pro dnešek máte s našimi recepty vše vyřešeno. A je jedno, jestli zkusíte báječné kuřecí chilli nebo rizoto se zázvorem a tofu.

Zázvorové rizoto s tofu od Grety

Na 4 porce potřebujete: 200 g jasmínové rýže, 25 g másla, 2 velké hrnky kuřecího vývaru, olivový olej, 150 g uzeného tofu, 2 větší mrkve, 2 jarní cibulky, 1 cibuli, kousek pórku, 50 g oříšků kešu, podle chuti 2–3 lžíce zázvorové šťávy (asi 4 cm zázvoru), sůl, 5 lžic sójové omáčky a 3 lžíce medu.

Foto: Greta Blumajerová

O Gretino zázvorové rizoto se málem strhla bitka!Foto: Greta Blumajerová

Postup:V hluboké pánvi nejdřív nasucho opečte kešu oříšky a vyjměte je. Pak na oleji orestujte na kousky nakrájené tofu, přidejte nastrouhanou mrkev a najemno nakrájený pórek, cibulku s natí i normální cibuli. Zeleninu z pánve vyndejte a přidejte k oříškům, rozpusťte v ní kousek másla a zpěňte na něm rýži. Tu pak postupně zalévejte kuřecím nebo zeleninovým vývarem a vařte takto doměkka. Nakonec do rýže vmíchejte orestovanou zelninu, oříšky a sójovou omáčku promísenou s medem a šťávou vymačkanou z jemně nastrouhaného zázvoru. Podle chuti přidejte ještě trochu sójové omáčky nebo zázvorové šťávy. Uvidíte, že vám bude chutnat!

Kuřecí chilli od Jany Ch.

Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 200 g salámu chorizo (ten kupte už krájený), 2 silnostěnné červené papriky, 400 g (1 plechovku) krájených rajčat, 400 g (1 plechovku) fazolí v rajčatové šťávě, 6 kuřecích stehenních řízků, špetku soli, čerstvě mletý pepř, hodně oregana, 1–2 polévkové lžíce chilli pasty, 200 ml silného kuřecího vývaru, 1 avokádo, a kdo rád kořeněnější chutě, může přidat 2 lžíce limetkové šťávy a před podáváním posypat nasekaným čerstvým koriandrem.

Foto: Greta Blumajerová

Janino kuřecí chilli vonělo i chutnalo úžasněFoto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu zapněte na 190 stupňů Celsia. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a dejte ji opéct na olivový olej do velkého hrnce vhodného do trouby. Asi po 4 minutách k cibuli přidejte na kousky pokrájená kolečka choriza. Nakonec přidejte na velké kousky nakrájenou červenou papriku. Vše orestujte, přidejte plechovku rajčat, zalijte kuřecím vývarem a vmíchejte chilli pastu a oregano.

Stehenní řízky rozkrojte na polovinu, „smotejte“ do balíčků, zlehka je osolte, urovnejte vedle sebe do hrnce a zatlačte pod hladinu směsi. Hrnec přiklopte poklicí a dejte asi na hodinu do trouby. Následně do pokrmu vmíchejte plechovku fazolí a dejte ještě asi na 20 minut zapéct.

Hotové chilli je nejlepší nechat aspoň jeden den uležet, nedočkavci ho samozřejmě můžou sníst ihned! Stačí ho dochutit špetkou pepře (ten ale můžete úplně vynechat), podle potřeby solí a můžete podávat! Při servírování navrch přijde ještě na kousky nakrájené avokádo a případně i limetková šťáva a koriandr (který jsem tentokrát bohužel nesehnala).

Jaký oblíbený recept „z jednoho hrnce“ děláváte doma vy?

Reklama

Načítám